Славянска филология

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Дескарада, няма специалност с обещана реализация, това е самозаблуда. Пълна. Избери това, което ти идва отвътре.
Избери мястото, където ще се чувстваш по-добре, просто
направи собствен избор, без да вмъкваш тези отживелици -
реализация и пр. Хората за Културология се избиват и вадят
егати баловете (а за нея е ясно, че не е особено практична),
а ти си седнала да се кахъриш за филология. Което ти се учи
него избери, това е най-удачният вариант според мен.
Аватар
avantgardistka
В началото бе словото

Мнение от avantgardistka »

mebbeth написа:Дескарада, няма специалност с обещана реализация, това е самозаблуда. Пълна. Избери това, което ти идва отвътре.
Така си е :) Имам доста приятели и познати, завършили туризъм след езикова- част от тях работят във Варна - заплатите им са ниски на повечето и доста забегнаха по разни пасажери
Иначе ако искаш да работиш за самолетна компания или някоя свястна аганция ще ти искат доста по висока квалификация от висше - IATA сертификат например, а там за едно ниво плащаш около 1500 лв :idea:
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
Аватар
gerenceto
В началото бе словото

Мнение от gerenceto »

някой,може ли да ми каже къде да видя програмата за славянска,вече сме колеги и мн се радвам,бала ми,не стига за психология-няма да чакам пак,а се записвам:)
слабите търсят порядъка,а силните владеят хаоса
Аватар
riot
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от riot »

без бог, без господар

Изображение
Аватар
gerenceto
В началото бе словото

Мнение от gerenceto »

много ти благодаря:)значи от колежките си имам и адашка,вече:)
Аватар
Lesash
Драскач

Мнение от Lesash »

И аз съм колежка!!! :D
Life is not measured by the number of breaths we take but by the number of moments that take our breath away
Аватар
gerenceto
В началото бе словото

Мнение от gerenceto »

супер,няма да е зле да се съберем преди 1 октомври:)да се запознаем:)
Аватар
Дукеса Простакеса
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Дукеса Простакеса »

Честито и от мен и на новите колеги. Програмите ми се струват особено интересни.. Пък някои засегнати автори - Фуко, Барт... Ммм... :)
Та... сега основния въпрос - кой език да бъде?
А колкото до реализацията - ами ако знаете 4 чужди езика навярно следването на една славянска филология би било занимание с най-обикновено хоби. Но ако някой смята, че е по-добре да се учат връзки с обществеността или всъщност каквато и да била друга специалност, а да се знае един или да не се знае нито един език - интересно ми е да видя широкото поле на реализацията тогава :)
Едно нещо може да бъде еднакво функционално, както и еднакво нефункционално в зависимост от това, до колко човекът е способен да го задейства. Не е толкова трудно.

Банално става вече това котиране на образованието като реализационно или не. В днешно време има толкова възможности и толкова невъзможности, че най-сигурният вариант да се занимаваш с това, която наистина си учил е просто да си добър в него. Каквото и да е това!
Затова ако ще се следва нещо, то трябва да се учи.
Късогледството е голям порок. Трябва да гледаме по-далеч от върха на носа си.
Не може единствената амбиция да се крие в това, че един ден ще изкарваме много парички от него. Важно е, вярно, но всички искат да учат право, но колко наистина стават за това? Малко искат да учат език, но и малко успяват?
Животът ви не се решава от кандидатстудентските изпити и това в коя графа ще попаднете на някое класиране или преместване. Позанвам част от хората, които тази година ще учат я журналистика, я PR, я право и илюзорната и утопина представа за триадата кандидатстване-записване в специалност с висок бал-щастливо бъдеще е нереална. Защото знам за какво стават и от какво дърво са направени. Личи си, просто се вижда - или ставаш, или не. :)

И в заключение - потенциалът не е в специалността, която ще следвате, а е във вас!

:lol: :D :D :P

P.S. Затова човек просто трябва да прецени къде е добър и къде може да гази. Да гази в позитивния смисъл - да развива духа си и съзнанието си, да води, да се развива, да се разкрива все повече напред и сам да определя. Да мачка правилата - не да ги престъпва, а да ги изпълва и сам да ги пише. Свободата не е извън закона, а се постига чрез него. Не можеш да си свободен, окован в правилата на съблазнителната мисъл за реализационността. Ако беше толкова лесно, защо просто не се впише в някоя от тиражираните книги "Как да стана милионер" и правилото "1ва и последна стъпка- запиши право в Софийски университет". и тук нищо лично към правистите и самата специалност. Тя просто е най-обсъжданата и най-популярната. :) Ето защо не се вписва- защото не е sine qua non. А именно - не е нещо, без което не може :)
Последно промяна от Дукеса Простакеса на 14 Авг 2007, 15:07, променено общо 3 пъти.
Лъкът прошепва на стрелата, преди да я пусне: "Твоята свобода е моя!"
Аватар
riot
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от riot »

абсолютно точно изказване
без бог, без господар

Изображение
Аватар
mishkunche
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от mishkunche »

Еееееее браво събрахме се колегите :lol: Наистина Дукесата е права ако ставаш, ставаш -ако не,еми тва е положението.Айде поне поименно да се знаем-аз съм Таня, приятно ми е 8)Lesash честито :)
Последно промяна от mishkunche на 14 Авг 2007, 15:51, променено общо 1 път.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Дукеса, напълно си е така, както си го написала,
но родители и детенца, които ги слушкат трудно ще
излязат от фиксингите право и икономика, което е
ок за мен, защото в най-скоро време ще има глад за
всякакви специалисти в хуманитарната сфера. От години
е пренаселено със счетита и адвокати. Освен това знаенето
на езици е изключително ценно качество и никой работодател
не го подминава. С развитието на България и на Балканите
ще има все по-голяма нужда от това не само да сме комшии,
ами да си говорим и да се разбираме...Исках да кажа на
нововпоявилите се колеги едно Здрасти! И аз бих се
радвала да се видим преди 1-ви, но кой знае, май не сме
много организирани.

Биляна

А знаете ли, че думата колега няма женски род, както хирург, адвокат, дори филолог...
Аватар
Дукеса Простакеса
В началото бе словото
Обратна връзка:

Ето това вече е приказка! Аз съм съгласна да пием по бира септември месец. Преди това аз лично няма как да смогна, защото заминавам за Гърция, но от 2ри съм на линия!:)
( Дори предлагам да се разберем да сме облечени в еднакъв цвят. Така не само ние ще се познаем, но и другите ще ни познаят :P :D )
Всъщност то не е нужна кой знае каква организация - казваме си дата и който иска, идва. На мен ми се ще да намеря 1-2ма колеги, с които да си допадна и да си носим на смешки, а другите да се оправят :)
Викам да се харесаме и да си следваме с кеф :!: :) :)
Аз съм Елина :D
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Дукеса Простакеса написа:Ето това вече е приказка! Викам да се харесаме и да си следваме с кеф :!: :) :)
Аз съм Елина :D
И аз тъй викам, Елина! ХубУ ти е името!
За еднаквия цвят не знам, но да си кажем ден
и час, както и място, което, моля ви учтиво, да не
е Попа, защото най-малкото е тривиъл.
Аватар
Дукеса Простакеса
В началото бе словото
Обратна връзка:

Аз предлагам директно заведение? Ненавиждам да се чакам по, пред, под, над, зад... спирки!
Кафето зад Народна Библиотека знаете ли го? Открито с някакви дървени масички?
22 септември, събота? Или по-рано да е?:)
Аватар
riot
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от riot »

ехее, супер, много ще се радвам да се видим - когато и където кажете. То май се разбра, ама аз съм Гергана, драго ми е!
:D
без бог, без господар

Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”