Славянска филология
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Дескарада, няма специалност с обещана реализация, това е самозаблуда. Пълна. Избери това, което ти идва отвътре.
Избери мястото, където ще се чувстваш по-добре, просто
направи собствен избор, без да вмъкваш тези отживелици -
реализация и пр. Хората за Културология се избиват и вадят
егати баловете (а за нея е ясно, че не е особено практична),
а ти си седнала да се кахъриш за филология. Което ти се учи
него избери, това е най-удачният вариант според мен.
Избери мястото, където ще се чувстваш по-добре, просто
направи собствен избор, без да вмъкваш тези отживелици -
реализация и пр. Хората за Културология се избиват и вадят
егати баловете (а за нея е ясно, че не е особено практична),
а ти си седнала да се кахъриш за филология. Което ти се учи
него избери, това е най-удачният вариант според мен.
- avantgardistka
- В началото бе словото
Така си еmebbeth написа:Дескарада, няма специалност с обещана реализация, това е самозаблуда. Пълна. Избери това, което ти идва отвътре.
Иначе ако искаш да работиш за самолетна компания или някоя свястна аганция ще ти искат доста по висока квалификация от висше - IATA сертификат например, а там за едно ниво плащаш около 1500 лв
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
Saint Augustine
gerenceto: адашка
ето линкове:
http://www.slav.uni-sofia.bg/Subjects/slavuchpro.html
http://www.slav.uni-sofia.bg/Subjects/SF.pdf
http://www.slav.uni-sofia.bg/Subjects/slavuchpro.html
http://www.slav.uni-sofia.bg/Subjects/SF.pdf
- Дукеса Простакеса
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Честито и от мен и на новите колеги. Програмите ми се струват особено интересни.. Пък някои засегнати автори - Фуко, Барт... Ммм...
Та... сега основния въпрос - кой език да бъде?
А колкото до реализацията - ами ако знаете 4 чужди езика навярно следването на една славянска филология би било занимание с най-обикновено хоби. Но ако някой смята, че е по-добре да се учат връзки с обществеността или всъщност каквато и да била друга специалност, а да се знае един или да не се знае нито един език - интересно ми е да видя широкото поле на реализацията тогава
Едно нещо може да бъде еднакво функционално, както и еднакво нефункционално в зависимост от това, до колко човекът е способен да го задейства. Не е толкова трудно.
Банално става вече това котиране на образованието като реализационно или не. В днешно време има толкова възможности и толкова невъзможности, че най-сигурният вариант да се занимаваш с това, която наистина си учил е просто да си добър в него. Каквото и да е това!
Затова ако ще се следва нещо, то трябва да се учи.
Късогледството е голям порок. Трябва да гледаме по-далеч от върха на носа си.
Не може единствената амбиция да се крие в това, че един ден ще изкарваме много парички от него. Важно е, вярно, но всички искат да учат право, но колко наистина стават за това? Малко искат да учат език, но и малко успяват?
Животът ви не се решава от кандидатстудентските изпити и това в коя графа ще попаднете на някое класиране или преместване. Позанвам част от хората, които тази година ще учат я журналистика, я PR, я право и илюзорната и утопина представа за триадата кандидатстване-записване в специалност с висок бал-щастливо бъдеще е нереална. Защото знам за какво стават и от какво дърво са направени. Личи си, просто се вижда - или ставаш, или не.
И в заключение - потенциалът не е в специалността, която ще следвате, а е във вас!

P.S. Затова човек просто трябва да прецени къде е добър и къде може да гази. Да гази в позитивния смисъл - да развива духа си и съзнанието си, да води, да се развива, да се разкрива все повече напред и сам да определя. Да мачка правилата - не да ги престъпва, а да ги изпълва и сам да ги пише. Свободата не е извън закона, а се постига чрез него. Не можеш да си свободен, окован в правилата на съблазнителната мисъл за реализационността. Ако беше толкова лесно, защо просто не се впише в някоя от тиражираните книги "Как да стана милионер" и правилото "1ва и последна стъпка- запиши право в Софийски университет". и тук нищо лично към правистите и самата специалност. Тя просто е най-обсъжданата и най-популярната.
Ето защо не се вписва- защото не е sine qua non. А именно - не е нещо, без което не може
Та... сега основния въпрос - кой език да бъде?
А колкото до реализацията - ами ако знаете 4 чужди езика навярно следването на една славянска филология би било занимание с най-обикновено хоби. Но ако някой смята, че е по-добре да се учат връзки с обществеността или всъщност каквато и да била друга специалност, а да се знае един или да не се знае нито един език - интересно ми е да видя широкото поле на реализацията тогава
Едно нещо може да бъде еднакво функционално, както и еднакво нефункционално в зависимост от това, до колко човекът е способен да го задейства. Не е толкова трудно.
Банално става вече това котиране на образованието като реализационно или не. В днешно време има толкова възможности и толкова невъзможности, че най-сигурният вариант да се занимаваш с това, която наистина си учил е просто да си добър в него. Каквото и да е това!
Затова ако ще се следва нещо, то трябва да се учи.
Късогледството е голям порок. Трябва да гледаме по-далеч от върха на носа си.
Не може единствената амбиция да се крие в това, че един ден ще изкарваме много парички от него. Важно е, вярно, но всички искат да учат право, но колко наистина стават за това? Малко искат да учат език, но и малко успяват?
Животът ви не се решава от кандидатстудентските изпити и това в коя графа ще попаднете на някое класиране или преместване. Позанвам част от хората, които тази година ще учат я журналистика, я PR, я право и илюзорната и утопина представа за триадата кандидатстване-записване в специалност с висок бал-щастливо бъдеще е нереална. Защото знам за какво стават и от какво дърво са направени. Личи си, просто се вижда - или ставаш, или не.
И в заключение - потенциалът не е в специалността, която ще следвате, а е във вас!
P.S. Затова човек просто трябва да прецени къде е добър и къде може да гази. Да гази в позитивния смисъл - да развива духа си и съзнанието си, да води, да се развива, да се разкрива все повече напред и сам да определя. Да мачка правилата - не да ги престъпва, а да ги изпълва и сам да ги пише. Свободата не е извън закона, а се постига чрез него. Не можеш да си свободен, окован в правилата на съблазнителната мисъл за реализационността. Ако беше толкова лесно, защо просто не се впише в някоя от тиражираните книги "Как да стана милионер" и правилото "1ва и последна стъпка- запиши право в Софийски университет". и тук нищо лично към правистите и самата специалност. Тя просто е най-обсъжданата и най-популярната.
Последно промяна от Дукеса Простакеса на 14 Авг 2007, 15:07, променено общо 3 пъти.
Лъкът прошепва на стрелата, преди да я пусне: "Твоята свобода е моя!"
- mishkunche
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Еееееее браво събрахме се колегите
Наистина Дукесата е права ако ставаш, ставаш -ако не,еми тва е положението.Айде поне поименно да се знаем-аз съм Таня, приятно ми е 8)Lesash честито 
Последно промяна от mishkunche на 14 Авг 2007, 15:51, променено общо 1 път.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Дукеса, напълно си е така, както си го написала,
но родители и детенца, които ги слушкат трудно ще
излязат от фиксингите право и икономика, което е
ок за мен, защото в най-скоро време ще има глад за
всякакви специалисти в хуманитарната сфера. От години
е пренаселено със счетита и адвокати. Освен това знаенето
на езици е изключително ценно качество и никой работодател
не го подминава. С развитието на България и на Балканите
ще има все по-голяма нужда от това не само да сме комшии,
ами да си говорим и да се разбираме...Исках да кажа на
нововпоявилите се колеги едно Здрасти! И аз бих се
радвала да се видим преди 1-ви, но кой знае, май не сме
много организирани.
Биляна
А знаете ли, че думата колега няма женски род, както хирург, адвокат, дори филолог...
но родители и детенца, които ги слушкат трудно ще
излязат от фиксингите право и икономика, което е
ок за мен, защото в най-скоро време ще има глад за
всякакви специалисти в хуманитарната сфера. От години
е пренаселено със счетита и адвокати. Освен това знаенето
на езици е изключително ценно качество и никой работодател
не го подминава. С развитието на България и на Балканите
ще има все по-голяма нужда от това не само да сме комшии,
ами да си говорим и да се разбираме...Исках да кажа на
нововпоявилите се колеги едно Здрасти! И аз бих се
радвала да се видим преди 1-ви, но кой знае, май не сме
много организирани.
Биляна
А знаете ли, че думата колега няма женски род, както хирург, адвокат, дори филолог...
- Дукеса Простакеса
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ето това вече е приказка! Аз съм съгласна да пием по бира септември месец. Преди това аз лично няма как да смогна, защото заминавам за Гърция, но от 2ри съм на линия!:)
( Дори предлагам да се разберем да сме облечени в еднакъв цвят. Така не само ние ще се познаем, но и другите ще ни познаят
)
Всъщност то не е нужна кой знае каква организация - казваме си дата и който иска, идва. На мен ми се ще да намеря 1-2ма колеги, с които да си допадна и да си носим на смешки, а другите да се оправят
Викам да се харесаме и да си следваме с кеф

Аз съм Елина
( Дори предлагам да се разберем да сме облечени в еднакъв цвят. Така не само ние ще се познаем, но и другите ще ни познаят
Всъщност то не е нужна кой знае каква организация - казваме си дата и който иска, идва. На мен ми се ще да намеря 1-2ма колеги, с които да си допадна и да си носим на смешки, а другите да се оправят
Викам да се харесаме и да си следваме с кеф
Аз съм Елина
Лъкът прошепва на стрелата, преди да я пусне: "Твоята свобода е моя!"
- Дукеса Простакеса
- В началото бе словото
- Обратна връзка: