Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Не, няма изпит, кандидатстването е само по документи, като има и едно събеседване в Министерство на образованието.

Иначе, има начин да се отиде в Китай и чрез изпит за някой и друг месец, държи се т.нар. HSK (да речем, че е китайската алтернатива на TOEFL - в един или друг момент всички китаисти се явяват на него) и най-добрите няколко резултата дават право на такава кратка стипендия в Китай.
Аватар
bugaboo
От дъжд на вятър

Мнение от bugaboo »

не мога да повярвам, че даже няма и изпит...
stiv, благодаря ти за информацията
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не повече
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

slavena написа:stiv, всички от втори курс ли ще сте в Пекин?
А ти къде ще си, че май само за теб не знам?
Аватар
hotch_potch
В началото бе словото

Мнение от hotch_potch »

Ооо толкова полезна информация! Благодаря! И вече не се чувствам като флуудър :oops:

А за местене на срещата по-рано - може Софиянци да отидете, защото на мен ми е много раничко и не ми се разкарва до Сф. :? Прекалено стресиращо.

И мн благодаря на Xin за успокояването (=
We drink the fatal drop
Then love until we bleed
Then fall apart in parts
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Относно срещата.. аз в края на тази седмица заминавам на море за около 10 дена а после като се върна трябва да ми вадят мъдрец, че расте на криво, и там поне 5-6 дена ще съм като бит и ебан, така че и да искам по-рано няма как да стане, поне за мен. Иначе би било супер да се видим и запознаем преди старта на учебната година.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Понеже е вече модерно да се пита, нека и аз се включа :) За нас спортът задължителен ли е? Не, че няма да ходя ако не е, но ми е просто любопитно.
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

За никой от ЦИЕК не е задължителен. Можеш да ходиш, но няма да ти го зачитат като кредити.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Супер.. Мерси :)
Изображение
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Аз сега казах по скайп, и да е по-рано, не мога, не съм в София, като си дойда след три месеца ще се съберем :D
Аватар
slavena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от slavena »

Xin написа:
slavena написа:stiv, всички от втори курс ли ще сте в Пекин?
А ти къде ще си, че май само за теб не знам?
В Dalian ще бъда с Диана. А ти в Китай ли си в момента? Какви 3 месеца?
Don`t eat yellow snow!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

На 25 летя, по друга програма, не през министерството, ще бъда в Пекин за три месеца. :D
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Мили новорприети и записани първи курс(без Хорхе, той вече е включен), цъкнете по едно и-мейл-адресче плийз, да ви поканя в мейл групата, че все забравям като говорим, а скоро заминавам и едва ли ще имам време...
Аватар
hotch_potch
В началото бе словото

Мнение от hotch_potch »

Хах винаги, когато реша да пиша и не ми отваря форума :evil: Поне днес даде признак на живот.

Тааа ще допринеса с линк към сайт с много азиатски филми. Не се въодушевявайте много, защото има много адски глупави неща, но поне се придобива представа за езика (така ни учеха в училище :D ).

http://www.crunchyroll.com/

И още един линк. Нещо като китайски youtube. Определено не става за новобранци но щракането върху произволни клипчета е забавно :lol:

http://www.youku.com/

После отивам да спамя кореистите и японистите :twisted:
We drink the fatal drop
Then love until we bleed
Then fall apart in parts
ban
В началото бе словото

Мнение от ban »

privet kitaisti :)

tepurva zapo4vam da u4a kitaiski i se 4udeh dali ne mojete da mi pomognete malko.

ako nqkoi moje da mi kaje kude bih mogul da namerq nqkakvi re4nici, razgovornici, gramatiki i t.n. 6te mu buda mnogo blagodaren :)

cqla sedmica posvetih da obikalqm SF, po vsqkakvi knijarnici i prekupva4i na stari knigi, no nikude nqma podobna literatura :(
Аватар
pavlin
В началото бе словото

Мнение от pavlin »

Здрасти ban,

До колкото знам проблема с китайската помощна литературата си го има от доста време. Нашите речници в първи курс ни ги донесе един колега, който ходи до Китай за малко. Мисля че този вариант е най-изгоден и финансово.

Ако нямаш такава възможност, мисля че можеш да си поръчаш в по-големите книжарници, стига да знаеш какво точно искаш.

Скоро отвориха Институт Конфуций (в сградата на ЦИЕК), който е пряко свързан с изучаването на китайски. Но не знам дали продават речници и др. :)

Xin ми беше казвала за някакво изложение на книги или нещо от сорта, където могат да се намерят, но не помня почти нищо. Може би ако намери време да се включи във форума ще ти даде повече инфо.

бтв ние учим по едни учебници, които могат да се намерят в нашата библиотека в ЦИЕК. Ако се интересуваш може да я посетиш, въпреки че те са дефицит и ги дават много трудно дори и на студентите първокурсници (да, колеги, зависи от библиотекарката/арят :)). Ако се интересуваш от тях, обаче, ми се струва че ще ти е по-лесно да си го/ги преснимаш от някой.

успех с китайския :)
Заключено

Обратно към “ФКНФ”