Журналистика!!!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Sleeper
В началото бе словото

Мнение от Sleeper »

Еййй то много желаещи имало за книгоиздаване бе, направо не мога да повярвам...
Добре дошли на сички нови колеги :wink:
Аватар
feather
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от feather »

Кръшкащите спортове са някакви аеробики и т.н., но не е гарантирано. Може да попаднете и на по-строг преподавател. Аз съм на плуване и съм много доволна. А спорта е чудесно нещо - всичко друго ще ви е песен във ФЖМК, а вие единия кеф, който ще имате, да се раздвижите малко, ще си го спестявате. ;) Недейте.
Иначе да, има списък със спортовете и сроковете, в които трябва да се запишеш. Появява се в началото на годината на някое от таблата във факултета.
b_estranged
В началото бе словото

Мнение от b_estranged »

Вчера се записах журналистика... И тъй като в учебния план на тази специалност, за разлика от всички други в университета не пише абсолютно нищо: какви предмети се изучават, какви езици и т.н., бих искала да пипитам: за какво иде реч? Между кои езици имам възможност да избирам и какво се учи, има ли въобще някакви уебници, някаква литература, която може малко да ме ориентира какво ще уча? Благодаря ви предварително:)
Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

b_estranged
Първата година е някаква смесица от диаметрално противоположни предмети.
Учи се 2 вида история на журналистиката (българска и чуждестранна)
теория на журналистиката
икономика ( :?: :idea: )
право
литература
информационни технологии
агенционна журналистика
български език
и сори ако съм пропуснал нещо, ама предметите са към 15...

езиците са английски, немски, френски, испански и италиански
другите не ги знам, но ние, които сме на италиански, си купувахме учебници (ако трябва да съм по-точен - купихме си фотокопия, защото иначе бяха много скъпи)

иначе във факултета всичко си зависи от човека
въпреки привидно многото предмети имаш страшно много време и ако искаш да учиш, няма какво да ти попречи
а първата година в общи линии (без 1-2 предмета) май е направена само за обогатяване на общата култура - визирам икономика, литература, историите и т.н.
иначе е яко
:lol:
'Всеки може да намаже жена с ягоди и сметана, бъди БЪЛГАРИН... намажи я с боб, чорба и люти чушки!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Congrats and welcome aboard :)

Izturval si dvata nai-kultovi predmeta... :P
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
b_estranged
В началото бе словото

Мнение от b_estranged »

Много, много благодаря:) Добих някаква представа... Въпреки, че икономиката доста ме уплаши, а и не й намирам логиката тук... Дано да е интересна тази журналистика, другите предмети звучат добре:) А литература какво ще рече? Българска, чужда? Пак ли учим Ботев, Вазов и другите от отбора?
Аватар
tzvetty
В началото бе словото

Здравейте...

Мнение от tzvetty »

Здравейте :) С риск да повторя често задаван въпрос и в темата, която не трябва, имам питане... :oops:
Как стои въпросът с журналистика - задочно?
...Тотално се обърках...
:oops:
Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

Какво изтървах? Извинявам се, ама е МНОГО :))))))

b_estranged, значи:
-на икономиката смисълът й (според мен) е да имаш някаква елементарна икономическа култура. Т.е. ще се учи само най-елементарното (доколкото то е наистина "елементарно" е друг въпрос)
-Литературата всъщност се води "Литературна комуникация"
-същността й е горе-долу същата, както в гимназията
само дето се учат съвременни български писатели и поети (Вазов и Ботев само ще се споменават, защото се предполага, че вече се знаят :) ) и по принцип е много готин предмет, ако обичаш българската литература; -изпитът е лесен (устен) и минава доста добре;
'Всеки може да намаже жена с ягоди и сметана, бъди БЪЛГАРИН... намажи я с боб, чорба и люти чушки!
b_estranged
В началото бе словото

Мнение от b_estranged »

Xpu100 написа:Какво изтървах? Извинявам се, ама е МНОГО :))))))

b_estranged, значи:
-на икономиката смисълът й (според мен) е да имаш някаква елементарна икономическа култура. Т.е. ще се учи само най-елементарното (доколкото то е наистина "елементарно" е друг въпрос)
-Литературата всъщност се води "Литературна комуникация"
-същността й е горе-долу същата, както в гимназията
само дето се учат съвременни български писатели и поети (Вазов и Ботев само ще се споменават, защото се предполага, че вече се знаят :) ) и по принцип е много готин предмет, ако обичаш българската литература; -изпитът е лесен (устен) и минава доста добре;
Разкош!!! Съвременна българска литература! Супер! 10x още веднъж:)
Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

Моля :lol: Айде успех, и гледай да си починеш, че после като сепочне един мързееееел.... :lol:
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Този предмет го имаме и по Книгоиздаване, нали?
Ако има някоя добра душа да каже какво се изучава по нашия предмет?
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Izturval si sociologiata i socialnata psihologia - dvete nai-kultovi, spored men, disciplini - i kato sudurjanie, i kato prepodavateli, i, doniakude, kato chetene za izpita (pone spored kolegi).
Mamka mu i klub.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

Е-е-е-е да, бе!!! Тц тц :) :) :) Това наистина бяха адски яки предмети, само дето Социалната психология ми беше в 8 и когато се случеше да отида, бях мн зле, не можех след това да си разчета лекциите... Иначе беше екстра :)
b_estranged
В началото бе словото

Мнение от b_estranged »

Хри100, а ти кой курс си вече? Имам и още едно въпросче, ако не е много досадно, де... Какви учебници или литература мога да си набавя, за да не отида като индиданец там... Ако ми кажеш едно две заглавийца, та да се поровя в библиотечката, ще съм ти много благодарна:)
Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

Тая година ще бъда 2 курс. За литературната комуникация принципно няма учебници (както и за около 75% от предметите). Ако и на вас ви е същия преподавател, който беше на нас (Бойко Пенчев), той ще дава план-конспект на всяка лекция и по него ще се учи. Голям пич е и плановете му са доста добри. А иначе ние трябваше да се готвим и по една книга от списък, който той дава.
Но учебник няма, учи се по лекции.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”