Mного се изписа за този филм, но с риск да стана досаден ще разпиша няколко изречения за него и тук.
Филм: The dark knight (Черният рицар)
Държава: САЩ
Година: 2008г.
Жанр: Екшън
Режисьор: Кристофър Нолън
В ролите: Арън Екхарт, Хийт Леджър, Крисчън Бейл, Мроган Фриймън, Майкъл Кейн и др.
1. Защо трябва да гледате филма?Защото е необикновен, интересен, смислен, на моменти забавен и...завладяващ. За мен това е най - добрият филм правен по комикс излизал някога. Всъщност човек, който не знае, че Батман е комиксов герой, и изгледа филма...трудно може да повярва, че той е направен върху историята за добрия герой Батман, който бори злото с невероятна кола, невероятна подводница и т.н. Забравете за това. Очаква ви един изключително реален екшън, в който няма да откриете единствено и само ефекти, кръв и престрелки. Филмът е различен. Много различен. Третото място в класацията на IMDB говори само за себе си -
http://www.imdb.com/chart/top?tt0468569.
2. Актьорска игра
Ето тук вече си идваме на думата. Актьорският състав е...брилянтен. Ще започна от Леджър, който е сърцето на филма. Той е страхотен. Всеки негов жест, движение, дума е в състояние да те накара да потрепериш. Злото сякаш "извира" от него. И това зло е неподкупно, с него не може да се преговаря. То просто иска да види как светът гори. Какво мога да кажа повече за Леджър - мир на праха му и...ако не сте гледали филма...то гледайте го и вижте как изглежда истинското зло.
На второ място слагам Арон Екхарт, който прави изключителна роля, която може би щеше да бъде повече одумвана, ако не беше нелепата смърт на Хийт. Екхарт играе неподкупното добро, човекът - борец за правда, който не носи маска и не се страхува да се разкрие. За съжаление, когато такъв човек загуби вяра в света, когато осъзнае, че е напълно сам и когато загуб скъп човек...дали е възможно и той да се срине. Отговорът е...тук по - добре да замълча. Само ще кажа едно...БРАВО, Екхарт.
Морган Фрийман изиграва типичната си шаблонна роля. За мен той никога не е успявал да се впише в коренно различни персонажи. Това обаче в никакъв случай не го прави слаб актьор...просто ми се струва, че неговата роля съм я гледал доста пъти.
Накрая няколко думи за Батман и Алфред. Страхотни. Бейл за мен е най - добрият Батман след Кийтън, който завинаги ще остане номер 1 за ролята. Майкъл Кейн пък пресъздава един изцяло нов Алфред, чиято роля е доста по - подробна от тази на обикновен иконом, грижещ се за къщата.
3.Сюжетът
Ще го пресъздам с няколко думи. Престъпниците в Готъм са с оакани гащи от страх, докато на хоризонта не се появява Жокера, който с няколко ловки ходи успява да наруши "тройната коалиция" между Батман, Дент и Гордън. Останалото няма нужда да описвам, а просто ще цитирам Жокера: "You and me...we are destined to do that forever. That happens when unstopable force meets an immovable object!".
4. Атмосфера
Грабва след половин час гледане. Създава впечатление, че Батман и Жокера не се борят в нереален свят, а в нашия, че всичко това, което се случва на филма, е възможно да се случи и в реалността. А в края е напълно нормално човек да си зададе доста въпроси с променливи отговори.
5. Ефекти
Доста добри. Виждал съм и по - добри, но...все пак те не са главното, на което залага филмът.
Оценка:
1. Сюжет: 9/10
2. Актьорска игра: 10/10
3. Атмосфера: 9/10
4. Ефекти: 8/10
5.
Общо: 9/10