Минималните балове тази година - Трагедия!!!
Модератор: Boromir
- Methuselah
- Легендарен флуудър
-
benitabeni:)
- От дъжд на вятър
нз например за стопанско управление с анг е паднал бала с около 35 стотни, но си остава вътрешното удовлетворение че съм влязла и спрямо бала мин година,вярно е че сега мн хора ще кажат че това не е хубава специалност, че се влизало лесно итн но на изпити много малко хора могат да покажат реалните си знания, а на изпитите по езици, лично аз смятам, че има много голяма доза късмет
В Биологичния факултет баловете са на ниво, няма падане дори спрямо миналата година дори за педагогическите специалности са се качили, мин. бал за МБ 28,14, браво колеги на ниво сме!
Относно бала в УНСС това е резултат от лош контрол по време на изпитите, нереално оценяване и изкуствено вдигане на нивото на кандидатите, много лоша услуга им направиха и разчистиха пътя си за ............!
Относно бала в УНСС това е резултат от лош контрол по време на изпитите, нереално оценяване и изкуствено вдигане на нивото на кандидатите, много лоша услуга им направиха и разчистиха пътя си за ............!
Да видим кой пък смее да каже,че не е хубава специалносттаliq написа:нз например за стопанско управление с анг е паднал бала с около 35 стотни, но си остава вътрешното удовлетворение че съм влязла и спрямо бала мин година,вярно е че сега мн хора ще кажат че това не е хубава специалност, че се влизало лесно итн но на изпити много малко хора могат да покажат реалните си знания, а на изпитите по езици, лично аз смятам, че има много голяма доза късмет
-
Vel
- Пишете, о, братя
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Според мен е до голяма степен нормално баловете да падат - едва ли може да се говори за демографски срив спрямо миналата година, но доста студенти отиват да се изучават в Европа. И в УНСС, мислейки си че с тест е по-лесно. Да, ама за всички, и затова се стига до парадокси от реда с 5.82 да не си сигурен за специалността която искаш.
Изпитите в СУ обаче са изключително остарял формат, особено тези по литература и история. Те не оценяват обективно цялостната подготовка на кандидат-студента върху материала, а само върху конкретната тема. А обемът от информация е наистина твърде голям. По литература дори не ти позволяват да си носиш христоматия на изпита - ако искаш да подкрепиш някое разсъждение с цитат, трябва да го помниш наизуст. И колкото и г-н Биолчев да приказва, че "слабите бягат от трудното" и други подобни, ако изпитите в СУ не се реформират(те май са си такива от 30-40 години), ще има още по-голям отлив от този ВУЗ. А един университет е толкова силен, колкото са студентите му.
Между другото, смятам че идеята на министър Вълчев за задължителни матури и кандидатстване с оценките от тях(по западен образец) за оптимална, въпреки че неминуемо ще срещне отпор - нивото на матурите е гимназиално, а това до голяма степен би секнало часните уроци...
Изпитите в СУ обаче са изключително остарял формат, особено тези по литература и история. Те не оценяват обективно цялостната подготовка на кандидат-студента върху материала, а само върху конкретната тема. А обемът от информация е наистина твърде голям. По литература дори не ти позволяват да си носиш христоматия на изпита - ако искаш да подкрепиш някое разсъждение с цитат, трябва да го помниш наизуст. И колкото и г-н Биолчев да приказва, че "слабите бягат от трудното" и други подобни, ако изпитите в СУ не се реформират(те май са си такива от 30-40 години), ще има още по-голям отлив от този ВУЗ. А един университет е толкова силен, колкото са студентите му.
Между другото, смятам че идеята на министър Вълчев за задължителни матури и кандидатстване с оценките от тях(по западен образец) за оптимална, въпреки че неминуемо ще срещне отпор - нивото на матурите е гимназиално, а това до голяма степен би секнало часните уроци...
- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
По темата--->
НЕ ЗАТЪПЯВАМЕ!!! Просто методите на изпитване са остарели. Ние сме ново поколение, за което трябва да има модерно образование. Учителите в средното вече се ориентират към тестово изпитване, по лесно, практично и съвременно, а за ВУЗ трябва да назубря 1231 теми по История/География/Химия/Биология/Литература за да влезна...за това баловете са ниски...
СУ винаги е бил с най- високите критерии и така трябва да остане, но също така трябва да се отърве от ретроградните схващания за прием и преподаване.
НЕ ЗАТЪПЯВАМЕ!!! Просто методите на изпитване са остарели. Ние сме ново поколение, за което трябва да има модерно образование. Учителите в средното вече се ориентират към тестово изпитване, по лесно, практично и съвременно, а за ВУЗ трябва да назубря 1231 теми по История/География/Химия/Биология/Литература за да влезна...за това баловете са ниски...
СУ винаги е бил с най- високите критерии и така трябва да остане, но също така трябва да се отърве от ретроградните схващания за прием и преподаване.
Наистина тва с темите е супер тъпотия...там до голяма степен не показваш интелигентност,а само дали можеш да зубриш...според мен трябва да се направи така,че всеки показал някакви знания да влиза,но после след всяка година да има цедка и накрая да завършат само най-подготвените...при нас фунията е с тясното нагоре и никой няма стимул да учи

Ако знаеш само още колко "късметлии" има като мен, ще се откажеш да учишorion_elira написа:Еми браво имала си късметPage_B написа:Не е така... давам пример с литература. Аз не съм се готвила и грам, а на изпита имам 4,25.... А един тест може да провери много подробно до каква степен познаваш текстовете, анализите и т.н. Нямаш представа какви тесове по литература съм решавала... От класа ми нямаше оценка над 4. Така че моля, недейте да подценявате тестовете. Естествено накрая може да се вкара и едно есе (да се види дали можем да свържем нормален текст ). Но тестът си е тест - най-обективен, изисква най-широки познания (а не като мен на изпита - знаех само Йовков) и много задълбочено четене (БЕЗ ЗУБРЕНЕ)!.. не права си от една гледна точка.. просто е много различно.. но виж наистина ако е тест и есе ще е най-точната оценка.. хем проверява дали знаеш фактологията хем дали може да напишеш две изр в логичен текст
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Няма затъпяване, просто тази година драстично увеличиха бройките, и беше очаквано падането на баловете. Аз го предрекох отдавна, че тази сбъркана система "влизаш лесно-излизаш трудно" у нас ще създаде шокиращи заглавия по вестниците като "В СУ с тройка" (24 часа). Хайде да видим дали някой от тези тройкаджии ще отпадне след първи курс, както си го представя министърът. Мога да се обзаложа, че няма да стане.
Друг е въпросът, че оскотялото от бедност ръководство на СУ е притиснато да увеличи бройките, защото така получава повече пари от държавата. Иначе съм дълбоко убеден, че те никак, ама никак не искат да се влиза нито с тройка, нито и с четворка даже, а камо ли без изпит. Но... интересът клати феса.
Друг е въпросът, че оскотялото от бедност ръководство на СУ е притиснато да увеличи бройките, защото така получава повече пари от държавата. Иначе съм дълбоко убеден, че те никак, ама никак не искат да се влиза нито с тройка, нито и с четворка даже, а камо ли без изпит. Но... интересът клати феса.
-
baba_dafina
- В началото бе словото