Имах предвид друго. Моите родители например винаги са ме учили, че стремежът към знание и добиването на познание ще ми отвори много врати към бъдещето. Любовта към училището (по-простичко да го кажа) се възпитава от семейството и въпреки че в началното училище имаше две момичета, които здраво ме тормозеха, никога не се отказах да уча и пак ми се ходеше на училище ( сега някой тук ще каже "тъпо и упорито"summer написа:хмммм, ще се посъветвам с моите хораlo_flo написа:
Ей екстра.!!!! Ще ме вземеш ли за заместник, моляяяяяяяяяяяяяяяяяя тееееее![]()
А иначе тва за семейството и възпитанието-трудно може да се намеси училището тук. Може да има някъв по-строг контрол, но иначе не виждам как.
Минималните балове тази година - Трагедия!!!
Модератор: Boromir
-
lo_flo
- Драскач
- Курс: втори
Който не пие на екс, да не види секс!!!
- orion_elira
- Да живей словото
- Специалност: Етнология
- Курс: трети
Тук мн грешиш вярно, че има мн зубрачи но най -точния начин да изкараш добра оценка е да познаваш мн добре материала и да имаш умението да го анализираш.. как според теб изкарват 6 хора които по БЕЛ са писали в/у цитати.. това не може да го назубришVaskes написа:Темите показват най-вече кой колко може да назубри...Нищо против хората, явили се на изпит с теми, то просто изискванията в СУ си налагат да се зубри.
"Винаги ще вярвам, че светът е прекрасен и хората са добри по природа. Ако това ме прави непригоден, добре! Предпочитам цял живот да бъда посредствен, отколкото да приема нечия жалка реалност."
Не е така... давам пример с литература. Аз не съм се готвила и грам, а на изпита имам 4,25.... А един тест може да провери много подробно до каква степен познаваш текстовете, анализите и т.н. Нямаш представа какви тесове по литература съм решавала... От класа ми нямаше оценка над 4. Така че моля, недейте да подценявате тестовете. Естествено накрая може да се вкара и едно есе (да се види дали можем да свържем нормален текст ). Но тестът си е тест - най-обективен, изисква най-широки познания (а не като мен на изпита - знаех само Йовков) и много задълбочено четене (БЕЗ ЗУБРЕНЕ)!orion_elira написа:На запад всеки влиза там, където иска и после първата година отпадат полувината.. тестовете там са, за да се избегне субективността, но не мисля, че ученето за тест ти развива толкова добре мисленето колкото ученето за тема..Page_B написа:НЕ! Вечв съм писала, че нормалният тест оценява много по-добре от всяка тема. Защо мислиш на запад оценяват почти само с тестове?
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
- summer
- Да живей словото
Да, ясно, че подкрепата от семейството може да има решаваща роля понякога,но аз имах предвид онзи тип семейства, където интереса към образованието е несъществуващ.lo_flo написа: Имах предвид друго. Моите родители например винаги са ме учили, че стремежът към знание и добиването на познание ще ми отвори много врати към бъдещето. Любовта към училището (по-простичко да го кажа) се възпитава от семейството и въпреки че в началното училище имаше две момичета, които здраво ме тормозеха, никога не се отказах да уча и пак ми се ходеше на училище ( сега някой тук ще каже "тъпо и упорито"![]()
![]()
![]()
)
Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
Според мен,за да няма зубрене,по-добре би било,например,на изпит по български и литература да се даде непознат текст и кандидат-студентите да го анализират...а не за учат готови темички...тест по литература също не е добър вариант,защото това не е точна наука,не може нищо там да се отбелязва с "вярно"и " грешно"...един тест по литература може да оцени знанията,но не и уменията на един кандидат-студент....
А в УНСС една приятелка кандидатства с география,но за редовните отиде и на история...една друга приятелка също беше на този изпит и й прати отговорите на теста на sms и тази мойта приятелка сега има 5.86 на ЕПИто по история....смешничко,а
Колкото до затъпяването...факт е,но не мисля,че може да се говори за затъпяване 84 спрямо 85,87 спрямо 88 и т.н...по-скоро за затъпяване от поколение на поколение...т.е. ние сме доста не по-глупави,а по-скоро по-незаинтересовани и мързеливи спрямо училище от нашите майки и бащи..макар че те са учили в много по-различни условия,отколкото ние имаме възможност да учим
А това за глупаците,които влизат в СУ...винаги има и хора,които не са за там,но по някакъв начин са попаднали..я на късмет,я чрез нещо друго...то така е и в средното училище..но бързо си проличава на кой мястото му е там и на кой не...
За елитните специалности наистина тази година бала се запази почти същия....специално за право,на фона на толкова многото високи оценки и малкото двойки,се учудих,че не се е вдигнал,но си го обяснявам с това,че повечето бройки са компенсирали високия бал и така се е формирал нормален бал,както е бил миналата година
А в УНСС една приятелка кандидатства с география,но за редовните отиде и на история...една друга приятелка също беше на този изпит и й прати отговорите на теста на sms и тази мойта приятелка сега има 5.86 на ЕПИто по история....смешничко,а
Колкото до затъпяването...факт е,но не мисля,че може да се говори за затъпяване 84 спрямо 85,87 спрямо 88 и т.н...по-скоро за затъпяване от поколение на поколение...т.е. ние сме доста не по-глупави,а по-скоро по-незаинтересовани и мързеливи спрямо училище от нашите майки и бащи..макар че те са учили в много по-различни условия,отколкото ние имаме възможност да учим
А това за глупаците,които влизат в СУ...винаги има и хора,които не са за там,но по някакъв начин са попаднали..я на късмет,я чрез нещо друго...то така е и в средното училище..но бързо си проличава на кой мястото му е там и на кой не...
За елитните специалности наистина тази година бала се запази почти същия....специално за право,на фона на толкова многото високи оценки и малкото двойки,се учудих,че не се е вдигнал,но си го обяснявам с това,че повечето бройки са компенсирали високия бал и така се е формирал нормален бал,както е бил миналата година
- orion_elira
- Да живей словото
Еми браво имала си късметPage_B написа:Не е така... давам пример с литература. Аз не съм се готвила и грам, а на изпита имам 4,25.... А един тест може да провери много подробно до каква степен познаваш текстовете, анализите и т.н. Нямаш представа какви тесове по литература съм решавала... От класа ми нямаше оценка над 4. Така че моля, недейте да подценявате тестовете. Естествено накрая може да се вкара и едно есе (да се види дали можем да свържем нормален текст ). Но тестът си е тест - най-обективен, изисква най-широки познания (а не като мен на изпита - знаех само Йовков) и много задълбочено четене (БЕЗ ЗУБРЕНЕ)!
"Винаги ще вярвам, че светът е прекрасен и хората са добри по природа. Ако това ме прави непригоден, добре! Предпочитам цял живот да бъда посредствен, отколкото да приема нечия жалка реалност."
-
lo_flo
- Драскач
Точно оттам идва целия проблем!!summer написа:Да, ясно, че подкрепата от семейството може да има решаваща роля понякога,но аз имах предвид онзи тип семейства, където интереса към образованието е несъществуващ.lo_flo написа: Имах предвид друго. Моите родители например винаги са ме учили, че стремежът към знание и добиването на познание ще ми отвори много врати към бъдещето. Любовта към училището (по-простичко да го кажа) се възпитава от семейството и въпреки че в началното училище имаше две момичета, които здраво ме тормозеха, никога не се отказах да уча и пак ми се ходеше на училище ( сега някой тук ще каже "тъпо и упорито"![]()
![]()
![]()
)
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Разбира се, аз самият познавам такива хора. Но колко са тези, които пишат есета и колко са тези, които пишат съчинения?orion_elira написа:Тук мн грешиш вярно, че има мн зубрачи но най -точния начин да изкараш добра оценка е да познаваш мн добре материала и да имаш умението да го анализираш.. как според теб изкарват 6 хора които по БЕЛ са писали в/у цитати.. това не може да го назубришVaskes написа:Темите показват най-вече кой колко може да назубри...Нищо против хората, явили се на изпит с теми, то просто изискванията в СУ си налагат да се зубри.
- orion_elira
- Да живей словото
Vaskes написа:Разбира се, аз самият познавам такива хора. Но колко са тези, които пишат есета и колко са тези, които пишат съчинения?orion_elira написа:Тук мн грешиш вярно, че има мн зубрачи но най -точния начин да изкараш добра оценка е да познаваш мн добре материала и да имаш умението да го анализираш.. как според теб изкарват 6 хора които по БЕЛ са писали в/у цитати.. това не може да го назубришVaskes написа:Темите показват най-вече кой колко може да назубри...Нищо против хората, явили се на изпит с теми, то просто изискванията в СУ си налагат да се зубри.
Не казвам, че зубренето е единственият начин да изкараш добра оценка, но това е масовата практика.
-
benitabeni:)
- От дъжд на вятър
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Е, да, има го и товаorion_elira написа:но има един др момент ако беше зубрене нямаше да има значение заглавието на темата.. например тази год Йовков.. и всеки пише, това което е назубрил-> всички произведения... а това е най-грешното.. има огромно значение кои произведения точно включваш и как точно ги анализираш, за да са свързани с темата
Но да кажем по история, където темите се знаят какви са и знаеш какво трябва да включиш и какво не и пишеш това, което си разработвал предварително.
-
lo_flo
- Драскач
Понякога разбирам защо хората задават такива тъпи в-си. Напрежението си казва думата. Вчера приятелят ми падна с мотора си и се изподра целия и аз така се бях притеснила, че търсих кислородна вода и бинт в хранителни стоки, защото аптеката беше много далеч а и беше затворилаbenitabeni:) написа:най-накрая някаква нормална тема за дискусия...кви бяха тия бози от рода "кви снимки да си направя?", "как да си попълня документите" и с"майка ми или с баща ми да отида"..и т.н.т... да не сте в детската градина!?!?!
- orion_elira
- Да живей словото
е ми по БЕЛ трудно ще изкараш 4 със зубренеVaskes написа:Е, да, има го и товаorion_elira написа:но има един др момент ако беше зубрене нямаше да има значение заглавието на темата.. например тази год Йовков.. и всеки пише, това което е назубрил-> всички произведения... а това е най-грешното.. има огромно значение кои произведения точно включваш и как точно ги анализираш, за да са свързани с тематаНо все някаква четворка можеш да изкараш и само със зубрене (предполагам) :Р
Но да кажем по история, където темите се знаят какви са и знаеш какво трябва да включиш и какво не и пишеш това, което си разработвал предварително.
-
benitabeni:)
- От дъжд на вятър
за кво напрежение говорим, при положение, че или си приет, или не си....оттам вече решаваш...но тва да занимаваш цял форум с въпроси от рода каде да отида и кво да направя...отиваш, питаш (четеш в най-добрия случай) и си готов...а съм сигурна, че половината са занимавали мама и тате с глупости, които стават буквално за 5 мин.lo_flo написа:Понякога разбирам защо хората задават такива тъпи в-си. Напрежението си казва думата. Вчера приятелят ми падна с мотора си и се изподра целия и аз така се бях притеснила, че търсих кислородна вода и бинт в хранителни стоки, защото аптеката беше много далеч а и беше затворилаbenitabeni:) написа:най-накрая някаква нормална тема за дискусия...кви бяха тия бози от рода "кви снимки да си направя?", "как да си попълня документите" и с"майка ми или с баща ми да отида"..и т.н.т... да не сте в детската градина!?!?!
П.П. сори за приятеля ти...дано се оправи...
-
lo_flo
- Драскач
benitabeni:) написа:за кво напрежение говорим, при положение, че или си приет, или не си....оттам вече решаваш...но тва да занимаваш цял форум с въпроси от рода каде да отида и кво да направя...отиваш, питаш (четеш в най-добрия случай) и си готов...а съм сигурна, че половината са занимавали мама и тате с глупости, които стават буквално за 5 мин.lo_flo написа:Понякога разбирам защо хората задават такива тъпи в-си. Напрежението си казва думата. Вчера приятелят ми падна с мотора си и се изподра целия и аз така се бях притеснила, че търсих кислородна вода и бинт в хранителни стоки, защото аптеката беше много далеч а и беше затворилаbenitabeni:) написа:най-накрая някаква нормална тема за дискусия...кви бяха тия бози от рода "кви снимки да си направя?", "как да си попълня документите" и с"майка ми или с баща ми да отида"..и т.н.т... да не сте в детската градина!?!?!
П.П. сори за приятеля ти...дано се оправи...
Всеки човек приема нещата по различен начин и се притеснява. Съдя по себе си, задавала съм мега малоумни в-си, а не смятам, че съм глупава. А приятелят ми ще се оправи, малко се е шашнал и е половината в рани, но го превързвам на 6 часа и ще се оправи