Кое е по-важно:университета или специалността?
Модератор: Boromir
Специалността наистина е по-важното в случая. В крайна сметка, търсиш ли си работа, важна е квалификацията, която имаш. Никъде не съм виждала изискване "завършили СУ", например. В различните университети има силни и слаби специалности, така че ... hypnosssa много добър пример даде.
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
No more turning away?
-
benitabeni:)
- От дъжд на вятър
Да, и двете са важни, но да учиш специалност, която изобщо не те влече, само за да учиш в СУ (например) .... Това е доста глупаво. Така и не разбрах каква е целта (освен прехвърлянето, което според някои е много лесно, но според мен не е ). 
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
Явно не си гледала много обявиcoup написа:Специалността наистина е по-важното в случая. В крайна сметка, търсиш ли си работа, важна е квалификацията, която имаш. Никъде не съм виждала изискване "завършили СУ", например. В различните университети има силни и слаби специалности, така че ... hypnosssa много добър пример даде.
Е, много пък ми е интересно да видя тази обява, където като изискване е посочено само "завършил СУ", без да е посочена никаква специалност
Въпреки че в този странен свят, знае ли човек
Въпреки че в този странен свят, знае ли човек
Just a world that we all must share
No more turning away?
No more turning away?
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Грънци. Не знаеш къде да търсиш.coup написа:Никъде не съм виждала изискване "завършили СУ"
Веднъж правих презентация точно за пазара на труда и трябваше да се разровя доста. Ами в jobs.bg се натъкнах на обява за експерт математически модели, в която основното изискване е, цитирам точно, защото обявата се деактивира отдавна:
"Отнесъл си математическия факултет на СУ като бръмбър сламка, като прасе тиква и даже като куцо пиле домат." Колегите ми и асистентките на това место се заляяяяха.
И още други такива, само че казани не толкова емоционално, където си пише, че се търсят завършили СУ. Така че потърси малко, преди да драскаш

- tonia kostova
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
специалността!за университета нещата винаги може да се уредят....всеки човек си знае в какво е талантлив и важното е да си развива способностите, а не да гледа "кое е най-престижно" и "кое е най-перспективно", защото не е хубаво да учиш да речем педагогика в СУ при условие че си си мечтал за психология, и да се откажеш от тази специалност заради общоприетото мнение за някой друг унивеситет, в който си приет с нея.нещата много често се оказват не такива, каквито изглеждат.а за престижното и перспективното-в крайна сметка никой не го знае какво го чака след като си вземе дипломата в ръцете.
не разбирам какво имате против педагогиките.специалността си е много важна, колкото и смешно да ви звучи, и до днес търпя последствията от отвратителния педагог който имах като малка.и това е специалност която си струва да си учи, и то в добро училище, защото като, да речем, объркаш нещо в някоя програма, някой счетоводен отчет или тн, грешката далеч не е толкова непоправима отколкото ако се държиш с 7 годишно дете като с новобранец обучаващ се да ходи на война.
не разбирам какво имате против педагогиките.специалността си е много важна, колкото и смешно да ви звучи, и до днес търпя последствията от отвратителния педагог който имах като малка.и това е специалност която си струва да си учи, и то в добро училище, защото като, да речем, объркаш нещо в някоя програма, някой счетоводен отчет или тн, грешката далеч не е толкова непоправима отколкото ако се държиш с 7 годишно дете като с новобранец обучаващ се да ходи на война.
Абсолютно съм съгласна за педагогиките...и е ужасно кофти,че точно за тези толкова важни специалности се влиза с най-нисък бал,и то влизат хора,които в 90% от случаите са искали нещо друго,но просто не им е стигнало за другата специалност...
И според мен ако знаеш какво искаш да учиш и с какво искаш да се занимаваш,университета не е от първостепенна важност(важен е,разбира се,всеки трябва да се стреми към най-доброто,но не и най-важния)
А колкото до обявите "Търсим завършил СУ"...това са отделни случаи...не можете да слагате всички работодатели под общ знаменател...някои например не са привърженици на СУ...айде кажи им "ма аз съм завършил Алма Матер бе,най-стария ВУЗ в България"...и само ше ти кажат "Ми хубаво."
И според мен ако знаеш какво искаш да учиш и с какво искаш да се занимаваш,университета не е от първостепенна важност(важен е,разбира се,всеки трябва да се стреми към най-доброто,но не и най-важния)
А колкото до обявите "Търсим завършил СУ"...това са отделни случаи...не можете да слагате всички работодатели под общ знаменател...някои например не са привърженици на СУ...айде кажи им "ма аз съм завършил Алма Матер бе,най-стария ВУЗ в България"...и само ше ти кажат "Ми хубаво."