за всички колеги от провинцията-забавни диалекти(26.08.2005)
"Чу'ек ибахти злето си майна(или дори ма'а), лом ти ка'ам"Crematory написа:Е, ние в Пловдив, освен от време на време да кажем "пИпируда"Макар че аз не говоря на "И", спомням си веднъж майка ми по телефона ми казва "на мама съкровищИто" и аз
лошичко ми стана
Барабаниста на групата често пътува до Пловдив, където има приятели и ме е научил на тези често употребявани думи и фрази
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Дубро утру, уважайми пътници. Благударим ви, чи избрахти да пътувати с афтубус нъ фирмъ "Розува дулина". Афтубусити на фирмътъ пътувът секи ден, с час на тръгвани пет и трийси, шест и трийси и осем часа от афтугара Къзънълък. Убратну тръгвът в читиринайси, петнайси и седемнайси и трийси от цинтарлна афтугара...
Толкова с митовете за книжовния ни говор в централна България
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
МоляSw1tched написа: "Чу'ек ибахти злето си майна(или дори ма'а), лом ти ка'ам"
Христо, кажи ми, моля те, градове в централна България, мн съм зле с географията
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Crematory, това беше опит за възможно най-добро звуково представяне на говорът на моите съгражданки, стюардесите в автобусите Казанлък-София-Казанлък. В Мъглиж (той един град, ама...) говорят по същия начин. Интересното е, че преди да започна да се срещам с много хора от другите краища на страната, никога не ми е правело впечатление колко много редуцираме думите и ги омекотяваме. Сега даже се дразня 
Като бях по-малък баба ми ми разправяше за някакъв тест за откриване на казанлъчани - слагаш на масата купа с хубави ябълки, при което казанлъчани казват: "Иии, к'ви 'убави 'абълки" Тогава не й вярвах...
Да се сетиш за Карлово и Калофер, а да не се сетиш за Казанлък...
Като бях по-малък баба ми ми разправяше за някакъв тест за откриване на казанлъчани - слагаш на масата купа с хубави ябълки, при което казанлъчани казват: "Иии, к'ви 'убави 'абълки" Тогава не й вярвах...
Да се сетиш за Карлово и Калофер, а да не се сетиш за Казанлък...
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Обратна връзка:
Оооо, извинявай,мило /ме гали Христо по главичката...От Карлово и Калофер имам познати;) Хъх, сега се сетих,че и от Казанлък имам...ма тя една позната, открадна ми едно гаджеxpucmo написа: Да се сетиш за Карлово и Калофер, а да не се сетиш за Казанлък...
Абе важното е,че не реших,че Розовата долина е примерно до Сливен
-
Облак Огненозелен
- В началото бе словото
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Обратна връзка:
Облак Огненозелен написа:ааа,добре се получи тая тема
Най,ама най странен диалект за мене имат в ПИРДОПско и РУСЕнско.В Пирдоп всичко е на "уь",уауе,пиуе.Като в някой виц.
А защо има пловдивчани които говорят на 'ииии',а други нормално...
"лигин,мисо",ужас.Ама ужас.
Тц, глей са... Култовият израз за познаване на такива хора, както и на хората от моето село Врачеш, е : "Уеуе, мауе, коуко уауета!"
Като кажеш на някой да изрече : "леле, мале, колко лалета!" и се получава горното.
Аз лично съм измислил тоя тест, перфектен е!
- Nordlys
- Драскач
- Обратна връзка:
Аз затова си ползвам само влакчето до Софияxpucmo написа:Дубро утру, уважайми пътници. Благударим ви, чи избрахти да пътувати с афтубус нъ фирмъ "Розува дулина". Афтубусити на фирмътъ пътувът секи ден, с час на тръгвани пет и трийси, шест и трийси и осем часа от афтугара Къзънълък. Убратну тръгвът в читиринайси, петнайси и седемнайси и трийси от цинтарлна афтугара...
Никъкви Розуви дулини
- Hobbledehoy
- В началото бе словото
-
Облак Огненозелен
- В началото бе словото
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Обратна връзка: