Правистите - тук

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
summer
Да живей словото

Мнение от summer »

hypnosssa написа:Ами на мен при записването ми казаха,че при правото език не се учи..
По желание-латински :lol: Желаещи?
Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета
Аватар
Mura
В началото бе словото

Мнение от Mura »

Не разчитайте на езика. Мога да го твърдя със сигурност. Формално се записва един език, по 1 или 2 часа седмично е, ако не ме лъже паметта. Но не стига дори и за поддържане на ниво...

Но, пък дано в хода на обучението това се подобри. Според мен дори трябва да въведат изучаване на юридически чужд език - в наши дни е просто задължително условие да се знае (мое мнение).
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

аз искам японски,ама ако ще е латински ок...обичам да уча чужди езици
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Otkrovena
В началото бе словото

Мнение от Otkrovena »

Честито на студентите от 1-ви курс "Право"!
Целият курс се дели на 2 потока и 16 групи. В първи поток влизат от 1-8 група, а във втори- 9-16. В една група са средно около 20 души, плюс-минус. В първи курс упражненията ви ще са по 2 групи на веднъж - 1 и 2, 3 и 4, 5 и 6 и т.н. В по-горните курсове повечето упражнения се провеждат с всяка група отделно. Потоците са, за да може по-лесно да се изнасят лекциите, защото целият курс е прекалено голям и се събира само в 272 аудитория, а както се досещате, има и други курсове, както и специалности, които я ползват. Обикновено на двата потока преподават различни лектори, освен ако не ви събират заедно - целия курс - в 272 ауд. Първи курс ще е така по История на българската държава и право, Общо учение за държавата и Римско частно право (от задължителните дисциплини). Мога само да ви уверя, че на 1-ви поток ще им е малко по-трудно. Но някои преподаватели се въртят всяка година. По Обща теория на правото проф. Милкова и доц. Ташев мисля, че си сменят потоците всяка година. Мисля, че сега проф. Милкова ще води 1-ви поток, но не мога да гарантирам. Починете си, че здраво четене ви чака. Съвсем сериозно - първия семестър е кошмарен - много лекции и упражнения, много четене. Успех!
Като птица в небесата
ти не спирай да летиш!
Ако вържат ти крилата
помни, че можеш да вървиш!
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Mura написа:
Но, пък дано в хода на обучението това се подобри. Според мен дори трябва да въведат изучаване на юридически чужд език - в наши дни е просто задължително условие да се знае (мое мнение).
Еми, според мен точно такива трябва да има, специализирани по специалността, а не просто - cat, dog, das Wasser, der Mann или машина, кошка :roll:

Говорим за юридическа терминология на определен език. То е ясно, че няма да станем гении на тази тема, но според мен е правилно да има. Преди е имало. Аз по английски съм учила такива неща на уроците, и по немски в училище. Да видим какво ще е дереджето в Унито :wink:
Love, life, meaning ... Изображение OVER
jexjex
В началото бе словото

Мнение от jexjex »

Дени, благодаря ти за бързия и точен отговор :)
последно:трябва да попълваш документ за здравно осигуряване?!
Дени
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Otkrovena написа:Честито на студентите от 1-ви курс "Право"!
Целият курс се дели на 2 потока и 16 групи. В първи поток влизат от 1-8 група, а във втори- 9-16. В една група са средно около 20 души, плюс-минус. В първи курс упражненията ви ще са по 2 групи на веднъж - 1 и 2, 3 и 4, 5 и 6 и т.н. В по-горните курсове повечето упражнения се провеждат с всяка група отделно. Потоците са, за да може по-лесно да се изнасят лекциите, защото целият курс е прекалено голям и се събира само в 272 аудитория, а както се досещате, има и други курсове, както и специалности, които я ползват. Обикновено на двата потока преподават различни лектори, освен ако не ви събират заедно - целия курс - в 272 ауд. Първи курс ще е така по История на българската държава и право, Общо учение за държавата и Римско частно право (от задължителните дисциплини). Мога само да ви уверя, че на 1-ви поток ще им е малко по-трудно. Но някои преподаватели се въртят всяка година. По Обща теория на правото проф. Милкова и доц. Ташев мисля, че си сменят потоците всяка година. Мисля, че сега проф. Милкова ще води 1-ви поток, но не мога да гарантирам. Починете си, че здраво четене ви чака. Съвсем сериозно - първия семестър е кошмарен - много лекции и упражнения, много четене. Успех!
Ценна информация даде,мерси. Ако ни навестяваш по - често и ни даваш насоки, ще е идеално :wink: Мерси пак :P

jexjex - да, трябва - те ти го дават, то е мн малко и лесно се попълва. Ако не го намериш докато чакаш на опашката и не ви даде някой, то вътре спокойно влизаш и казваш да ти даде. 1вата жена, която обслужва, защото минаваш през 2, беше мн мила и търпелива, така че, каквото ти потрябва те ще ти го даде :)
Аватар
summer
Да живей словото

Мнение от summer »

Има курсове към университета, но те не са предвидени като част от обучението по право. Т.е.-можеш да си учиш какъвто искаш език, но като отделен курс. Мен ме интересуват кореистиката и японистиката, но мисля да питам директно октомври. Иначе от латинския просто не виждам реална полза. Предпочитам да отделя времето за друг език.
Аватар
Mura
В началото бе словото

Мнение от Mura »

Ами дано не греша, но преди бях гледала програмата и латинският се води факултативен, т.е. по желание. То там освен да наизустиш някоя и друга класическа правна фраза не знам какво друго може да се прави.
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

summer ,айде наесен заедно ще пробваме японския ,че мнооого ми се учи...
Аватар
summer
Да живей словото

Мнение от summer »

И аз съм мн навита, само трябва да проучим нещата. Иначе-познавам "колежка" :) в японистиката, очаквам солидна подкрепа от нея
Дени
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

summer написа:И аз съм мн навита, само трябва да проучим нещата. Иначе-познавам "колежка" :) в японистиката, очаквам солидна подкрепа от нея
И аз имам от японистика, най - добрата ми приятелка :) Май прависти и японисти ще са тясно свързани :lol:
Аватар
Aqua ~
В началото бе словото

Мнение от Aqua ~ »

Голямо бутане беше днеска ... от 14 до 15 и 30 едва се вредих , но все пак се записах :D Някой в 6та група ?
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

hypnosssa написа:summer ,айде наесен заедно ще пробваме японския ,че мнооого ми се учи...
как може точно след КСК да ти се учи?

бтв и аз за малко да запиша 7ма група, ама нъц^^
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

Ми аз по принцип обичам да уча специално чужди езици...а що се отнася до японския,мечта ми е от дете :D
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”