Кореистика :)

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
mrent
От дъжд на вятър

Мнение от mrent »

FeelingSad написа:Мрент, с теб май се запознахме в Адамс? :) Ако е така, радвам се, че си се сетил да пишеш и поздравления за Археологията. Иван какво е приет междудругото? И още една молба към теб, ако пак излизате четиримата или поне с Иван, викнете ме да се видим и да се почерпим. :) А, да, може ли да кажеш нещо повече за книжката, на която си се натъкнал. Още тогава ми стана интересно, но обстановката и музиката май не позволяваха развиването на дълги теми. :)

Ами аз съм попадала на отделни фрагменти покрай интереса ми към танка и хайку. Учителката ми по японски ми даде текстове на Сей Шонагон, "Записки под възглавката", също и на Сокун Ту, Джу Шуджън, Хуан Тандзиен и други. И си мисля, че именно покрай тези текстове попаднах някак и на Лао Дзъ и Нацуме Сосеки.

Добре, аз ли греша, или на Лао Дзъ е мъдростта, че щастието е нищо друго освен здраве и лоша памет? Вече не знам..

Междудругото, Мрент, бях ти обещала едни стихове на Сокун Ту. Ако те заинтересува, ще ти намеря другите.

Проявата и външното линеят
В дълбокото е скрита същността.
Върни се в Пустотата,
влез във нея,
за да откриеш истински мощта.
Вселената е тук във цвойта цялост.
Ти пронижи небесния простор,
на облаците тонната грамада,
на вятъра нестихващия вой.
Мини отвъд фиксираната форма,
влез в центъра на този вечен кръг
и там от тази равновесна точка
черпи безкрай енергия и звук.

Сокун Ту - поет от династията Тан
Да аз съм Христо :)
Интересни стихове. Този Сокун Ту е китаец значи. Още не съм стигнал до династията Тан. Тъкмо свърших с империята на динаситя Хан :P
Относно тази мисъл няма точно такова нещо в книжката май :?
Иначе в тази книга на Иван за военните работи има примерно на Мън Дзъ и Джуан Дзъ туй онуй което не е само за войната, както и много интересни откъси от Хан Фей Дзъ, който е един от основните фигури в школата на легистите на базата на чиито идеи после се образува империята на Хан. Всъщност аз нея съм я почнал само. Последното което прочетох е, явно доста извеснтото произведение на Сун Дзъ "Изкуството на войната".
За японската литература и философия не знам абсолютно нищо (както всъщност и за китайската история до преди един месец някъде), но ще ми бъде интересно да науча, както впрочем и твоите размисли относно мангата и анимето. Аз преди много им се дразнех главно заради специфичния стил на изображенията и движенията. Те и сега не ме радват особено ама все пак някой неща ми харесват като например Vampire Hunter D Bloodlust, а и това аниме Claymore, което Иван ми показваше в тях...
За книжката го бях казал в предния пост главното. Якото е че има преди самия текст туй онуй, относно личността на Лао и за произведението. Ако искаш може да ти я дам, когато се видим. Иначе Иван нямам представа какво е приет, но вероятно нещо в биологическия.
да управляваш означава да служиш
mrent
От дъжд на вятър

Мнение от mrent »

Александър написа:mrent: Да, чели сме, даже и курсова работа сме писали само за "Дъ"-то в "Дао Дъ Дзин". :lol: :lol: Щяха да я публикуват в сборник, ама не знам дали е станало... трябва да питам Желязкова - тя преподава тая тематика в ЦИЕК.
Може и Дъ да е аз съм срещал както Де така и Дъ (както и за Цзъ и Дзъ).
да управляваш означава да служиш
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Pu написа:Oh, holy mother of stupidity... Напълно бях забравила за снимките! Утре ще ида да се щракна за поколенията.
Иначе и аз искам да си видя работите по английски и немски, ако искаш може да се разберем с теб по-рано, за да не чакат останалите.
Ех организация :laughing8:

Ох, иначе Пу я знае процедурата, дам. Недай боже пак да й се налага да я повтаря :lol:

Бту, добра идея е да си вземем лепилце, миналата година докато попълвахме документите в паричния салон буквално се избихме за него.
Аз най-рано мога да съм там в 13:00. Преди това имам ангажименти и няма да мога да стигна. Мисля, че за един час ще се оправим, ти какво смяташ? Пък и ти си само на една опашка, аз съм на две - история и немски език. :)

А до колко часа можем да се запишем? Ще ни стигне времето от 14:00 нататък, нали така? Все пак трябва и до ЦИЕК да ходим после, което значи, че за около 25 минути можем да стигнем дотам. Грубо сметнато, ако за един час успеем да платим и да направим всичко, каквото е необходимо, значи към 15:30 трябва да сме в ЦИЕК. Мисля, че ще успеем. :)

Всъщност ти имаш опит. А и ако сме повече хора там може да се разпределим на опашки и да се сменяме, з ада стане по-бързо. :)
Аватар
Pu
Пишете, о, братя
Местоположение: Heaven on Earth Back again Into Under Far in between Through it In it And above...

Мнение от Pu »

Ще се оправим бързо, не се притеснявай, чакането ни е само в паричния салон. В ЦИЕК-а бързо стават нещата. А иначе с 5-чката сме до там за 10 минутки. Спокойно :)

А 13:00 е идеално.
Той. Стъпва тихо. Много тихо. Танцува тежко върху горещите парченца кожа. Облизва острието на ножа. Опиянява се и се усмихва. Подръпва завивките на леглото. Сяда на стола, отпуска ръце и гледа как кръвта засъхва по чаршафите. Пее.
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Значи 13:00 ще се чакаме двете пред книжарницата срещу стълбите ( откъм асансьорите). А за всички останали остава 14:00 пак там, където ще ги посрещнем. :)

Аз започвам едно примерно записване на бройката за четвъртък в споменатото време:

1. Pu
2. Аз
3. Руми
Последно промяна от FeelingSad на 07 Авг 2007, 21:44, променено общо 1 път.
pokahontas
В началото бе словото

Мнение от pokahontas »

И аз много искам да бъда с вас, но не знам дали ще стане. Ще пътувам до София, ще пристигна към 9-10 (не знам с тези ремонти какво ще стане), ще ме чакат роднини, защото сама из София ще се изгубя и наистина не знам дали ще стане. Може като съм си ги подала вече, да дойда при вас, че да се запознаем. А как ще се разпознаете?
Ако искам да видя пеперуди, ще трябва да изтърпя две-три гъсеници.
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

pokahontas написа:И аз много искам да бъда с вас, но не знам дали ще стане. Ще пътувам до София, ще пристигна към 9-10 (не знам с тези ремонти какво ще стане), ще ме чакат роднини, защото сама из София ще се изгубя и наистина не знам дали ще стане. Може като съм си ги подала вече, да дойда при вас, че да се запознаем. А как ще се разпознаете?
Ми ние се уговорихме за мястото, предполагам, че ако имаме проблеми, ще питаме направо човека, който е насреща и който подозираме за "колега" от специалността. :) Иначе ако успееш да дойдеш, разбира се, че ще се видим. Ще ти пратя мобилния си, за да звъннеш ако закъснееш. :)
Naki
В началото бе словото

Мнение от Naki »

FeelingSad написа:
Naki написа:Приет съм кореистика. Изненадата беше голяма, но ето ме :) Утре се записвам :P
Айде честито! най-вероятно ще се видим скоро! Въпреки, че аз ще чакам може би второ класиране. Но все пак...

А защо изненадата да е била голяма?! Колко имаш на изпита и с какво си кандидатствал?
Имам 5.05 на изпита по английски, но имам 4.5 по БЕЛ в дипломата и затова се изненадах, че съм се класирал за кореистиката. Иначе вчера се записах и бях първият кореист :) Като цяло беше забавно като изключим, че висях час и половина на грешната опашка пред 211 в ректората и като стигнах до вратата видях една бележка, че се записваме в ЦИЕК :) Казвам се Атанас и съм от Пловдив. Приятно ми е колеги :)
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Само да споделя, защото сега бяхме да запишем Ани в Японистика :) Там беше ... празно :lol: Аз вчера как си висях за правото, от 10 до 16, просто ... Както влязохме, след 5 мин бяхме готови - да си знаете, като се записвате :) Жената дори е адски мила и ви казва кога ще ви е откриването и всичко др, което трябва да знаете ;) Така че, дерзайте :))))))
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Аватар
Lanfaer
Драскач

Мнение от Lanfaer »

Дени и аз така :) за пет минути и готово... за малко да се прецакам и аз да чакам пред 211 стая в ректората. Добре, че го видях тоз лист след първите пет минутки :) А бтв можеш ли да ми дадеш някакви контакти с Ани ? Ще се радвам да се запознаем :)
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Lanfaer написа:Дени и аз така :) за пет минути и готово... за малко да се прецакам и аз да чакам пред 211 стая в ректората. Добре, че го видях тоз лист след първите пет минутки :) А бтв можеш ли да ми дадеш някакви контакти с Ани ? Ще се радвам да се запознаем :)
Засега, без да съм я питала, мога да ти дам имайла и :) После, ако те хареса :lol: , ще си размените и телефони. :wink:
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Naki
В началото бе словото

Мнение от Naki »

Какво става колеги? Записахте ли се?
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Да, записахме се, срещнахме се, поговорихме си и така. :) Мога да се похваля със страхотни колежки. :) Вече съм официален представител на следващите кореисти в СУ. :) Мисля, че не сбърках, ще видим как ще протекат нещата и на 1 октомври. :)
Kira
От дъжд на вятър

Мнение от Kira »

Аз само да попитам- колко човека сте записаните в Кореистика? Да знам имам ли шанс да вляза на 2ро или е заета цялата специалност вече :?
Да започна поне психически да се подготвям, че ще си уча унгарски :lol:
FeelingSad
Пишете, о, братя

Мнение от FeelingSad »

Kira написа:Аз само да попитам- колко човека сте записаните в Кореистика? Да знам имам ли шанс да вляза на 2ро или е заета цялата специалност вече :?
Да започна поне психически да се подготвям, че ще си уча унгарски :lol:
Нямам представа да ти кажа. Знам, че три от девет момичета вече се записахме. Още едно момче се е записало. Това е засега. Имаш шансове. Не ни оставяй, ей!
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”