колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)

Архив на всички останали категории.
Публикувай отговор
Аватар
caramele
В началото бе словото

Re: в десетката

Мнение от caramele »

Гост написа:
Filosoff написа: Отличник (пълен) това е диагноза 8) Отличника не учи това което му е интересно и не за да го разбере, а заради оценчицата. 5 минути след изпита нищо не си спомня.
Брей... Как само го каза... Значи пълните отличници учат за оценки,
а ти посредствения студент, с когото се заяждат всички и срещу когото
има световен заговор -конспирация си учиш за знанията и си над тези
неща като оценки, знанието само по себе си е най- важно... Но не е
така за пълния отличник, отдал живота си на зубрене, той получава
душевен оргазъм след поредното 6 в книжката... И 5 минути след това забравя целия материал. Тва да не е комп с оперативна памет :shock:
Всеки човек е различен-или си ориентиран към хуманитарните или към природоматематическите науки това е за мен няма средно положение :!: . НЕ МОЖЕ ДА СИ ДОБЪР ВЪВ ВСИЧКО 8) -всъщност може но това само показва че не си добър в нищо. А това за посредствения студент...не бих се изразила така за човек който не познавам...и посредствен студент също е относително понятие-това че си студент не те прехвърля автоматично в групата на интелигентите-може цял живот да си останеш на ниво кебапчета с бира Ариана от 2 л. и кафененца с пластмасови столове...Да отдадеш живота си на зубрене пък едва ли много ще ти помогне да забравиш че не знаеш какво искаш и всъщност си НИЩО...2,3,4,5,6 са част от една система в която участвам и аз с тази разлика че не системата а аз се възползвам от нея-смятам че всички трябва да направим така :roll:
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Re: в десетката

Мнение от Temporary »

Temporary написа:Съжелявам ако повтарям думите на някой - не съм чел цялата тема.

Според мен въобще цялата система за приемане е сбъркана. Аз мисля, че въобще не трябва да има кандидат-студентски изпити, а да се приемат хората по диплома, НО за това трябва яко да се стегне средното образование.

В момента нещата стоят така. Децата си ходят на училище (и то не винаги), където почти на нищо не ги научават и си изкарват си лесни шестици (и то далеч не всички). И като дойде време за кандидатстване в унито айде на уроци 1 година предварително по 1000 и отгоре лева. Уроците обикновено си се водят от същите учители в средното образование, а учениците взимат материала от самото начало. И така язък за загубеното време в училище, например по история или литература, защото то не ти е от никаква полза опре ли до кандидатстване. А средното образование е под всякаква критика. Брат ми, който е с 6 години по-голям, учеше например нещата по математика в 8 клас, които аз уча в 10-ти.

Така си е и изгодно - тъпите хора (нищо лично, нали :wink:) се управляват по-лесно; то си е доказано. А и малко екстра пара капе от частните уроци и таксите за изпити.

Аз предлагам да е точно обратното. Средното образование да е много качествено, така че ако имаш 6 наистина да знаеш за 6 и накрая ще излизат хора, ако не друго поне с добра обща култура. И ако наистина си залягал над учебниците когато му е било време - в училище (а не като си на 18 години да учиш тепърва) да си влизаш автоматично. Но никой няма да го позволи както вече казах.

Що се отнася до чужбината - то само образованието да ни беше скапано...
Това е отговорът ми на проблемите при кандидатстване (беше в една друга тема).

По въпроса за малцинаствата съм напълно съгласен, че е нечестно и т.н. и по-добре да не говоря че ще ме ban-нат :evil: :evil: :evil: .

За т.нар. отличници съм съгласен, но моля да се направи една дистинкция... Не всеки с оценки предимно 6.00 е 'отличник' в смисъла в който се влага в тази дискусия. Това са ЗУБАРИ!!! Тях ги ненавиждам и те обикновено са от ж.р-то за което говорите. Те учат за изпити изкарват си 6 и си и се радват, ако някой случайно им пише 5.99 изпадат в нервна криза и след изпитите нищо не помнят. Те си зубкат по цял ден и водят едно невинно, кухо и безсмислено съществуване. Иначе и аз съм отличник, но в буквалния смисъл - имам шестици... дипломата ми е с 5.99 (за една стотна не ми стигна да ми подарят органайзерче, мно'о ме е яд :twisted: :lol: ) и и на двата си канд.-студентски изпити имам повече от 5.50. Но аз уча заради самото знание, а не за да имам тапийка и дипломка като завърша, та да ми плащат по-добре на работа. И аз осъзнавам колко малко знам и колко много още имам да се уча, а да зубря - ако щете ми вярвайте - не мога; просто не мога. Дори неща които требе да се зубрят, напр. нови думички по някой език...
Filosoff написа:...хуманитарните специалности са по-лесни и по-долни от природоматематичните...
Е айде да не се обиждаме сега... :wink: Мога да ти докажа чисто апроирно че изкуствата са по-висши от науките.
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Нямам време да чета,какво сте писали, но ще кажа едно много важно нещо - Дали ще си отличник или не, то си е за теб! По - важно е да имаш знания, които можеш да използваш в даден момент!
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Re: колко е важно да бъдем отличници (пълни)

Мнение от Himera »

Filosoff написа:За мен е сериозен проблем това, че няма еднакви критерии и условия при кандидатстване във ВУЗ! Специално във СУ са нарушени правата на момчетата! Не може за жени да има 2-3 пъти повече бройки!
Според мен трябва да има само минимум бройки за мъже и за жени, а останалите 80% да се разпределят спямо бала! Без привилегии.
Драскачите в тези едната от тези 2 статии са пропуснали две "малки" подробносто. 1. колко отстудентите са влезли през "задния вход". 2. Защо никой не сравнява резултатите на някой отличници у главно отличнички - имам предвид "случаийния факт" че 50% от получулите оценки 5.50 и нагоре или не участват в други кандидатстудентски изпити или направо си имат двойки!
Точно за това според мен се създава такава истерия при кандидатстването - пари има в тая работа както би казал Алеко Константинов , чрез Бай ти Ганио 8)
Има много проблеми за които може да си поговорим ЧЕСТНО, стига да искате.
А според теб не трябва ли половата дискриминация налъпно да се премахне? Искаш повече места за мъжете, добре! Учете и се класирайте! Бъдете по-добри, докажете се! Мога да ти обясня, защо местата за мъже са и по-малко - просто е нечестно едно момче да влезе с бал 24,а момичето да е с -26,40 и да не може, и това в един и същи университет! Тъпо е! За това е най-добре да няма квоти за мъже и за жени, нека всички имат равни права! Ноз а квотите вече има тема из форума!
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Да има тема , но задръстена с простотии.
Съгласен съм за дискриминацията - но какво е дискриминация? Дали това, че някое момиче не е влязло та да станат в курса само момичета, или това че колкото и да изкарат момчетата пак ще са 2 пъти по-малко?
Ето един пример - жените тенесистки си защитиха правата и вече получават колккото мъжете. Е тогава излиза че мъжете в тениса от място 100 на долу са дискриминирани защото не са получили и 5% от парите на жените тенесистки от топ 10 , които иначе биха победиили в 99 от 100 случая - чиста биология.
Колкото до формата на кандидатстудентския изпит - под всякаква критика е , особено по литература, история и география. Позволява преписване, късмет и най-вече е ориентиран към зубрене, а не към мислене. Освен това някакъв си бал от някакъв си изпит не гарантира кой ще бъде по-добър специалист! Всяко следващо препятствие би трябвало да е по-важно, но в Бг не би.... цакаш 500 марки и едно прасе и цял живот си лежиш на далаверата :lol:
Затова казвам - квотния принцип е достатъчно и напълно честен когато е 50 на 50, ако не е така по-добре да се кандидатства общо - пък който влезе. А най - добре е тези кандидатстудентски изпити да ги разкарат, да влиза всеки грамотен който може да си плати, а стипендиите да се дават след КОНКУРС ОРГАНИЗИРАН ОТ ТОЗИ КОЙТО ГИ ПЛАЩА - работодатели, фондации, дарители и колкото се може по-малко държавата.
Все интересни въпроси на които се радвам че давате менния.

ПС. четете коректно бе хора - не съм казал че хуманитарните специалности са по-долни! Ни най -малко. Пък и други неща НЕ съм казал, а трети ГИ казах но нищо.
Как минава лятото?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

Filosoff написа: Позволява преписване, късмет и най-вече е ориентиран към зубрене, а не към мислене. Освен това някакъв си бал от някакъв си изпит не гарантира кой ще бъде по-добър специалист!
а теста не позволява ли преписване? освен това е още по-лесно да избереш 1 от 4 отговора, вместо писмено сам да развиеш даден въпрос.
Бала може да не гарантира кой ще бъде по-добър специалист, нищо не го гарантира, но все пак по някакъв начин трябва да си подберат студенти нали? поне да поназнайват нещо и да не са неграмотни, както и да имат някаква минимална обща култура. не че оценките от училище са много реални, но какво да се прави, по психотест ли да ги избират ?
що се отнася до квотите, 50/50 е по-нечестно дори от това което е сега. трябва да се премахнат. мен ако питате - и да се намалят за повечето специалности
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
caramele
В началото бе словото

Мнение от caramele »

Filosoff написа:Да има тема , но задръстена с простотии.
Всяко следващо препятствие би трябвало да е по-важно, но в Бг не би.... цакаш 500 марки и едно прасе и цял живот си лежиш на далаверата :lol:
Затова казвам - квотния принцип е достатъчно и напълно честен когато е 50 на 50, ако не е така по-добре да се кандидатства общо - пък който влезе. А най - добре е тези кандидатстудентски изпити да ги разкарат, да влиза всеки грамотен който може да си плати, а стипендиите да се дават след КОНКУРС ОРГАНИЗИРАН ОТ ТОЗИ КОЙТО ГИ ПЛАЩА - работодатели, фондации, дарители и колкото се може по-малко държавата.

ПС. четете коректно бе хора - не съм казал че хуманитарните специалности са по-долни! Ни най -малко. Пък и други неща НЕ съм казал, а трети ГИ казах но нищо.
Как минава лятото?
Доста смели теории изказваш не мислиш ли? Всеки грамотен който може да си плати ли??? Ех пак опряхме до старата история с парите нали... 8) от време оно българина си е свикнал да си плаща и да си мълчи...това е робското мислене и никак не отива на млад човек и точно заради такива "еретични" идеи сме си все още на това дередже-заради хора които продължават да плащат и такива, които са убедени че без плащане работата няма да стане...И нямаше да е така ако от българското средно училище излизаха мотивирани млади хора,с достатъчно знания и желание да учат а не частната учителка да ти налива глупости в главата 3 пъти седмично срещу апетитна сума пари и сладки обещания на мама и на тате. И независимо дали си м.р. или ж.р. има момент в който трябва да почнеш да се саморазвиваш, а не някой да те "бута" :wink: ...Но до тогава няма да е зле да си попаднал на качествени преподаватели, които да ти отворят очите за факта, че Ървин Шоу е по-готин от Диабло...Така че за мен проблема се корени най-вече в неуважението към професията на учителя - каква е тая заплата от 200 лева тва е смешно един ром на автомивката който не може да се подпише взима повече!!!!!!! :evil: И съвсем нормално няма мотивация да си вършиш добре работата :!:
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Filosoff написа:ПС. четете коректно бе хора - не съм казал че хуманитарните специалности са по-долни! Ни най -малко. Пък и други неща НЕ съм казал, а трети ГИ казах но нищо.
Как минава лятото?
Oops, sorry, my mistake. :oops: Явно нещо не съм те разбрал - из'инявам се :oops:
twiggy написа:а теста не позволява ли преписване? освен това е още по-лесно да избереш 1 от 4 отговора, вместо писмено сам да развиеш даден въпрос.
Позволява и още как. Теста е не по-малко субективен. Затова именно казвам аз че трябва въобще да се премахнат изпитите и да влизат хората по диплома. Но тогава в училище наистина трябва реално да оценяват, а не да пишат 6 по инерция! Това е най-добрият метод просто защото оценката ти е сумата от оценките от пет години, всеки срок по 3-6 оценки и това по всеки предмет. Освен това кой по-добре ще оцени, ако не човекът който ти е преподавал, наблюдавал прогресът (или регресът :lol: ) ти и знае наистина какви са ти реалните знания. Но и тогава ще има място за подкупи - това е то пошлата човешка натура, но поне учениците ще знаят нещичко...
Аватар
Puhanka
В началото бе словото

Мнение от Puhanka »

Във всичко, което казахте има една солидна доза истина (към 90%) поне за мен. Но има неща, с които не съм съгласна.

За квотите нищо няма да кажа, защото даже и да ги направят 50 на 50, даже и да ги премахнат... пак ще има недоволни и търсещи справедливост. Едно е ясно ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПРЕЦАКАНИ!!!

За отличниците (пълни), обече мога да поспоря. 100% съм сигласна, че Гимназиите ни са "върха". Че се подаряват оценки е факт. При това си признавам, че и аз не веднъж съм била облагодетеслтвана. Спадам в графата на отличниците, за които говорите и си признавам, че не съм за толкова. Обаче това не означава, че съм ЗУБЪР!!! Не означава и че се мазня, на някой преподавател, че се възползвам от системата с подкупите и т.н. Лошото е, обаче, че българският ученик става по-мързелив. Като знеш, че можеш да научиш за 4 и да ти пишат 6, защо да си хабиш силите за повече. Всъшност и аз не мога да уча наизуст, което ми беше голям проблем с тия два езика, но като имаш слаби места се ангажираш повече с тях и така...

Винаги съм казвала: Уча толкова, колкото изисква даскала от мен. И не съм само аз така. Което ми е интересно си го чета с удоволствие и си го помня още. Но някои неща си ти трябват за оценката. И ако кажете, че оценките в нашата система не са важни, мога спокойно да го опровергая. Може и да не са обективни (а те определено не са), но ТРЯБВАТ!!!

Ако искаш да влезеш нещо конкретно... трябва да се постараеш и да се насилиш да отвориш и книжки, които не обичаш, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА КАКВО ИСКАШ. ТРЯБВА ДА СИ ГО ВЗЕМЕШ САМ!

Спирам! Това е твърде дълга тема!!!
ОТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ИМА ИЗМЪКВАЦИЯ!!!
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Puhanka написа:Едно е ясно ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПРЕЦАКАНИ!!!
Въпросът в живота е, да не си от прецаканите :wink:
Аватар
Filosoff
В началото бе словото

Мнение от Filosoff »

Идеята ми за тази тема не е да защитавам някой е който бил прецакан. Самият аз съм влязал с бал над повечено момичета. Освен това за кого може човек да говори най-убедено - ами за себе си. Имам един куп оценки(6) - особено по предмети кпоито не са ми специалността , които не съм заслужил.
Репликата за теста е доста конструктивна - да и там се преписва и освен това го има и елемента с тото1 :), но теста може да обхване почти целия материал. Темата е супер, ако 1. няма конспект т.е. не знаете как ще ви я формулират и 2 ако човек сам си я е писал.
Единственият проблем , който ме интересува е зашо(?) студентите стават все по-малко грамотни. Едната причина е ,че в гимназиите положението е страшно! Но само това ли е?? Опасявам се ,че същите проблеми вече прозират и в университетите - все по-малко знания, подаряване на оценки, частни уроци .... бля бля бля
За квотите - какво ВИ притеснява че всеки ще може да учи? Да не би и в средното образование да трябват квоти? Припомням че образованието е ПРАВО, а не привилегия. А и за учените е добре ако студентите са повече. Пък и тенденцията в цивилизования свят е над 70% от хората да имат висше. Колкото за "наградите" - на всяко следващо ниво - т.е. навсеки семестър трябва да се актуализира класацията със заслужилите.

ПС. "Еретичните" идеи тук са взаимствани от доста добре действащите образователни системи по света, с малка доза творчество и голяма доза дилетантство 8)
ПС2 искам да добавя нещо НЕ по темата. Вече за 3-и път някой използва за "доказателство" на умозаключението си твърдението, че обратното мнение било проява на робско мислене.. Да ви кажа за мен най-ярката проява на робско мислене е когато се опитваме всяко едно нещо (отрицателно) да го обясняваме с Робството. Колко от вас се интересуват от народо и политическапсихология? в СУ има поне 2-а преподаватели, които си чешат езиците натази теми и доста се наакват :shock: . Дано има желаещи да дискутират въпроса в някоя друга тема!!!
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Олеле, каква зле прикрита завист и жлъч към отличниците виждам тука!... :shock: :shock:
Ц-ц-ц, все едно чета баснята за лисицата и гроздето...
Засрамете се! :evil:
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

Какви лисици, какво грозде, к'ви пет лева? И от какво да се засрамят хората, така и не се разбра.
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Filosoff написа:Да има тема , но задръстена с простотии.
Съгласен съм за дискриминацията - но какво е дискриминация? Дали това, че някое момиче не е влязло та да станат в курса само момичета, или това че колкото и да изкарат момчетата пак ще са 2 пъти по-малко?
Ето един пример - жените тенесистки си защитиха правата и вече получават колккото мъжете. Е тогава излиза че мъжете в тениса от място 100 на долу са дискриминирани защото не са получили и 5% от парите на жените тенесистки от топ 10 , които иначе биха победиили в 99 от 100 случая - чиста биология.
Колкото до формата на кандидатстудентския изпит - под всякаква критика е , особено по литература, история и география. Позволява преписване, късмет и най-вече е ориентиран към зубрене, а не към мислене. Освен това някакъв си бал от някакъв си изпит не гарантира кой ще бъде по-добър специалист! Всяко следващо препятствие би трябвало да е по-важно, но в Бг не би.... цакаш 500 марки и едно прасе и цял живот си лежиш на далаверата :lol:

Как минава лятото?
За жените тенисистки е съвсем разлчино! Те получават колкото мъжете и това е нормално - равни права за всички! Ако жената е по-добра от мъжа, защо да не получи повече?
А аз съм по-съгласна да се кандидатства общо,защото мъжете не са по-тъпи от жените! Така че не виждам какъв е проблемът да се справят с един изпит и в една паралелка да няма само жени! Премахването на квотите би амбицирало мъжете да учат повече. Не е ли така? Следоватено това е само във ваш + , мъже!
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Filosoff написа:Идеята ми за тази тема не е да защитавам някой е който бил прецакан. Самият аз съм влязал с бал над повечено момичета. Освен това за кого може човек да говори най-убедено - ами за себе си. Имам един куп оценки(6) - особено по предмети кпоито не са ми специалността , които не съм заслужил.
Репликата за теста е доста конструктивна - да и там се преписва и освен това го има и елемента с тото1 :), но теста може да обхване почти целия материал. Темата е супер, ако 1. няма конспект т.е. не знаете как ще ви я формулират и 2 ако човек сам си я е писал.
Единственият проблем , който ме интересува е зашо(?) студентите стават все по-малко грамотни. Едната причина е ,че в гимназиите положението е страшно! Но само това ли е?? Опасявам се ,че същите проблеми вече прозират и в университетите - все по-малко знания, подаряване на оценки, частни уроци .... бля бля бля
За квотите - какво ВИ притеснява че всеки ще може да учи? Да не би и в средното образование да трябват квоти? Припомням че образованието е ПРАВО, а не привилегия. А и за учените е добре ако студентите са повече. Пък и тенденцията в цивилизования свят е над 70% от хората да имат висше. Колкото за "наградите" - на всяко следващо ниво - т.е. навсеки семестър трябва да се актуализира класацията със заслужилите.
Винаги има начинд а хванеш преписвача! Не си ли гледал американски филми? Там всичко се следи и е доста трудно да препишеш,ако не дори и невъзможно!
А тоза за 70-те %,които трябва да бъдат грамотни или да имат висше... Е, не! Това просто не е изгоднодно ан богатите държави? Ако повечето са грамотни, кой ще върши черната работа? А има и слчуаи,в които дори ида не си вишист, то получаваш много повече пари от 1000 завършили ВУЗ!
Публикувай отговор

Обратно към “Други”