Културология?
Модератор: Boromir
- feichka
- Форумно зомби
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: четвърти
Интересно е. Аз съм учила предмет "Култура" в гимназията. Но общо взето освен богата обща култура, не знам какво може да ти даде.
Макар че ми минаваше идея по едно време да уча културолигя...Но въпреки това съм на мнение, че ако на човек му е интересно да учи тази специалност - нека.
Така съм и аз с моята, въпреки всичко, което се пише и говори за нея. 
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
- PluSHeNa PanDA
- В началото бе словото
Да ви кажа,аз в СУ си кандидатствах с универсалната мечта да уча право-но след като по история изкарах 3,25,а по литература 5,25-това означава,че с бала си от литературата,който е 27,75 се надявам да вляза културология-с надеждата да прехвърля другата година право
Но ако ми хареса ще остана в специалността
Тук ще ви покажа малко инфо за по-мързеливите дечица-относно реализацията има няколко магистратури, от които да си избираш
Магистърската програма "Културна антропология (Югоизточна Европа)" Предлаганата програма е фокусирана върху региона на Югоизточна Европа (разбиран в най-широки културни и географски рамки) и осигурява подготовка на експерти в областта на интеркултурните комуникации и политика на медиите, градска антропология, проектна култура в областта на представяне и управление на културното наследство.Придобилите образователно-квалификационната степен "Магистър по културология. Културна антропология (Югоизточна Европа)" могат да намерят реализация в сферата на културните институции на държавно и регионално ниво, неправителствения сектор, гражданското образование, медиите и др. Програмата се предлага и на английски език, а отделни курсове и на френски.
Магистърската програма "Медии и междукултурни комуникации (Югоизточна Европа)",
е съвместна българо-немска магистърската програма (с общ хорариум 1080 часа, със задочна и виртуална форма на обучение), която се осъществява в рамките на специалност "Културология" въз основа на договор, подписан между СУ "Св. Климент Охридски" и Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер, Германия за съвместно обучаване на студенти от страните на Югоизточна Европа. Обучението се извършва на немски език от български и немски преподаватели. Магистърската програма е акредитирана във всяка една от двете страни и след завършването й студентите получават диплома както от СУ "Св. Климент Охридски", така и от Европейския университет "Виадрина".
Основните цели на програмата са:
Подпомагане изграждането на специалисти журналисти, мениджъри в областта на медиите и общественици, които са в състояние да влияят върху изграждането на гражданско общество и демократична политическа публичност; които са способни на критична рефлексия, притежават умения да регулират конфликтите и да работят в медиите по начин, който спомага за преодоляване травмите от миналото;
Подпомагане в един по-широк план придобиването на знания и компетентност за работа в мултикултурални общества и/или интернационален контекст с оглед преодоляването на междуетнически напрежения и междукултурни конфликти.
Магистърската програма "Социо-културна история на елитите в България"
Програмата цели да подпомогне възникването на специалисти в областта на това, което можем да наречем политика на елитите, т.е. специалисти, които биха намерили приложение в качеството си на мениджъри в областта на науката, политиката, медиите, обществения живот и които ще бъдат в състояние да пишат историята на елитите в България
Магистърска програма "Изкуствата и съвременност (ХХ и ХХІ век)":
програмата се насочва към цялата система от изкуства в сложните им взаимни влияния, в близостите и различията им. Компаративният подход, съпоставящ изкуствата в тяхното развитие и съвременното състояние, и интердисциплинарното сътрудничество на науките, които ги изучават, е най-съществената смяна на перспективата по отношение на традиционните програми по история на изкуствата. Фокусът на програмата е върху съвременното състояние на изкуствата - ХХ и ХХІ век. Програмата търси културното и социално място и функцията на изкуствата в съвременния свят, разбиран като вековен процес, включващ войните,социалните и културни движения и революциите от ХХ век, късната модерност, пост-индустриалното общество и глобализацията.
Такааа-всичко това е много готино,но все пак призовавам студенти изучаващи тази специалност да споделят с незапознатите кандидати-като какви се виждат в бъдеще-освен като прехвърлили се
Това е в кръга на шегата-Сега сериозно-каква работа човек може да си намери с това културно обучение...

Магистърската програма "Културна антропология (Югоизточна Европа)" Предлаганата програма е фокусирана върху региона на Югоизточна Европа (разбиран в най-широки културни и географски рамки) и осигурява подготовка на експерти в областта на интеркултурните комуникации и политика на медиите, градска антропология, проектна култура в областта на представяне и управление на културното наследство.Придобилите образователно-квалификационната степен "Магистър по културология. Културна антропология (Югоизточна Европа)" могат да намерят реализация в сферата на културните институции на държавно и регионално ниво, неправителствения сектор, гражданското образование, медиите и др. Програмата се предлага и на английски език, а отделни курсове и на френски.
Магистърската програма "Медии и междукултурни комуникации (Югоизточна Европа)",
е съвместна българо-немска магистърската програма (с общ хорариум 1080 часа, със задочна и виртуална форма на обучение), която се осъществява в рамките на специалност "Културология" въз основа на договор, подписан между СУ "Св. Климент Охридски" и Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер, Германия за съвместно обучаване на студенти от страните на Югоизточна Европа. Обучението се извършва на немски език от български и немски преподаватели. Магистърската програма е акредитирана във всяка една от двете страни и след завършването й студентите получават диплома както от СУ "Св. Климент Охридски", така и от Европейския университет "Виадрина".
Основните цели на програмата са:
Подпомагане изграждането на специалисти журналисти, мениджъри в областта на медиите и общественици, които са в състояние да влияят върху изграждането на гражданско общество и демократична политическа публичност; които са способни на критична рефлексия, притежават умения да регулират конфликтите и да работят в медиите по начин, който спомага за преодоляване травмите от миналото;
Подпомагане в един по-широк план придобиването на знания и компетентност за работа в мултикултурални общества и/или интернационален контекст с оглед преодоляването на междуетнически напрежения и междукултурни конфликти.
Магистърската програма "Социо-културна история на елитите в България"
Програмата цели да подпомогне възникването на специалисти в областта на това, което можем да наречем политика на елитите, т.е. специалисти, които биха намерили приложение в качеството си на мениджъри в областта на науката, политиката, медиите, обществения живот и които ще бъдат в състояние да пишат историята на елитите в България
Магистърска програма "Изкуствата и съвременност (ХХ и ХХІ век)":
програмата се насочва към цялата система от изкуства в сложните им взаимни влияния, в близостите и различията им. Компаративният подход, съпоставящ изкуствата в тяхното развитие и съвременното състояние, и интердисциплинарното сътрудничество на науките, които ги изучават, е най-съществената смяна на перспективата по отношение на традиционните програми по история на изкуствата. Фокусът на програмата е върху съвременното състояние на изкуствата - ХХ и ХХІ век. Програмата търси културното и социално място и функцията на изкуствата в съвременния свят, разбиран като вековен процес, включващ войните,социалните и културни движения и революциите от ХХ век, късната модерност, пост-индустриалното общество и глобализацията.
Такааа-всичко това е много готино,но все пак призовавам студенти изучаващи тази специалност да споделят с незапознатите кандидати-като какви се виждат в бъдеще-освен като прехвърлили се
- DaNce_
- Пишеща машина
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Хм, защо повечето мислите така...т.е. въпросът ми е - откъде го знаете? Чули-недоули или от сигурни източници? Знам, че въпросът за реализациите е субективно нещо, но въпреки това е важно да се знаят тези работи...сигурни източници или просто роби на всеобщото мнение...Не се заяждам, просто е важно да се знае (за хората, писали и тази специалност в списъците си)dimage написа: Няма по-безпреспективна специалност от нея...
-
нямазначение
- От дъжд на вятър
Ами като прочетеш какво се учи вътре, погледнеш обявите за трудовия пазар и възнагражденията им, ще си направиш извод.DaNce_ написа:Хм, защо повечето мислите така...т.е. въпросът ми е - откъде го знаете? Чули-недоули или от сигурни източници? Знам, че въпросът за реализациите е субективно нещо, но въпреки това е важно да се знаят тези работи...сигурни източници или просто роби на всеобщото мнение...Не се заяждам, просто е важно да се знае (за хората, писали и тази специалност в списъците си)dimage написа: Няма по-безпреспективна специалност от нея...
- DaNce_
- Пишеща машина
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Хм...ясно.dimage написа:Ако частната ми учителка, което ме подготвяше, една моя братовчедка и познат преподавател по специалността се смятат за несигурни източници спадащи към "чули-недочули" - добре.. И все пак има си хора за всичко нали така?
И аз в общи линии мисля така.нямазначение написа: Разбира се, можеш да си я завършиш, ако ти е кеф, и после да хванеш хубава магистратура- така хем 4 години учиш нещо приятно, хем на петата учиш нещо, с което да си намериш хубава работа и всичко е наред.
- diana_gk
- Пишете, о, братя
По принцип наистина е безперспективна. Имам познати, които завършиха, и такива, които сега учат. Много е забавно следното - преподават ти специалисти некултуролози(повечето), за да те направят културолог- най-безумното животно. По принцип за втора специалност е ок, ако искаш по-висока обща култура. Иначе ми казаха хора от специалността, че от Франция са били питали преди 5 години СУ какво точно представлява това и наистина ли съществува, защото според тях НЯМА ТАКОВА НЕЩО
Имайте в предвид,че въпросът с реализацията наистина е много субективен-реално погледнато накрая излизате от унивеситета с определен капацитет от знания и с диплома и съвсем друг е въпросът как ще ги приложите на практика тези знания,и дали ще откриете своята ниша на пазараDaNce_ написа:Хм, защо повечето мислите така...т.е. въпросът ми е - откъде го знаете? Чули-недоули или от сигурни източници? Знам, че въпросът за реализациите е субективно нещо, но въпреки това е важно да се знаят тези работи...сигурни източници или просто роби на всеобщото мнение...Не се заяждам, просто е важно да се знае (за хората, писали и тази специалност в списъците си)dimage написа: Няма по-безпреспективна специалност от нея...
- avantgardistka
- В началото бе словото
diana_gk написа:По принцип наистина е безперспективна. Имам познати, които завършиха, и такива, които сега учат. Много е забавно следното - преподават ти специалисти некултуролози(повечето), за да те направят културолог- най-безумното животно. По принцип за втора специалност е ок, ако искаш по-висока обща култура. Иначе ми казаха хора от специалността, че от Франция са били питали преди 5 години СУ какво точно представлява това и наистина ли съществува, защото според тях НЯМА ТАКОВА НЕЩО
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
Saint Augustine