за всички колеги от провинцията-забавни диалекти(26.08.2005)

Архив на всички останали категории.
Публикувай отговор
Облак Огненозелен
В началото бе словото

за всички колеги от провинцията-забавни диалекти(26.08.2005)

Мнение от Облак Огненозелен »

Така...често,в прословутите 280 и 94(които свързват Ректората със Студентски град) се чуват какви ли не кръшни диалекти и ще е забавно да споделите някой интересен израз от родното ви място/село/паланка и тем подобни;)Братовчедки ми от Русе имат уникални изрази,а за Велико Търново...ох,мале.

какво е цукцурук?кааха ми го тия дни ама...
на мойто село е много забавно.Хората викат "цвеке,дръва,оти,ш'та закола"
да цопам и джапам в реката и да плевя на бостана съм била от детската градина до 10ти клас всяко лято.На баба ми и деда ми селото се казва Попица и е на 2 км от Бъркачево,на 5 от Бяла Слатина,което е пък Монтанско;А прилагателното от Попица е Попишки(попишки кмет,попишка снаха).И там не казват 'ще излизаш ли тази вечер в центъра',а 'ша изкачаш ли часка насред село'
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Тази тема ме грабна и реших да споделя уводната част на едно доста забавно сайтче хихи!!! Дано ви хареса!!!!!!

Резерват СЕВЕРОЗАПАД

УВОД

Само който е минавал оттам, ще разбере напълно за какво става дума. Северозападният човек е различен антропологичен вид. Може би е произлязъл от по-особен род маймуни. Или поне от някое още неизследвано племе. Ние естествено сме против Дарвиновата теория и това е просто алегория (да не земат са да са засегнат, че ин ги викаме шебеци!).

Първата реакция на чужденеца, попаднал в северозападно село или градче и станал свидетел на обикновен комшийски разговор, е страх. Стрес. Не може да проумее защо тези същества се опитват да се надвикат и си разменят такива любезности, от които да ти настръхнат косите, да ти се обърнат червата.

В Резерват „СЕВЕРОЗАПАД“ въпросът „Какво правиш?“ звучи „Кво праиш, бе, а ти е**м****та?“ (с ударение на е-то). Когато срещне съседа, типичната северозападна около петдесетгодишна жена подхвърля „Айде бе, ти не умре ли?“, на което той отговаря „Да ти изсъънат устенцата“, тя продължава „Да та намерът у гробищата, жив да та закопаат“ и така се заформя един съвсем кротък и незлоблив разговор. Когато се карат, е съвсем друга работа. Тогава употребяват изречения, от които капе кръв, хвърчи огън. Неподготвеният слушател може като нищо да се разболее, а дори и по-лошо, като ги чуе.

Както всичко у обитателите на Резервата, така и езикът им е особен. Учените от БАН трябва да вземат сериозни мерки по опазването на това словно богатство, което в условията на глобализация е застрашено от изчезване. На първо време МВР може да постави заграждения от бодлива тел по границите на Резервата.

Една от характерните черти на обитателите е разбирането им, че всички, целият свят на тях им е задължен. Просто така, без причина. Друга тяхна особеност е възприемането им на личния живот на другия като нещо общодостъпно и прозрачно. Затова не трябва да се учудваш, ако там на улицата те спрат и започнат да те питат защо още не си се оженил, кога и защо си се развел или просто кога ще си сложиш казанче на тоалетната, понеже през прозореца се видяло, че нямаш. И ако не им отговориш подобаващо, лошо ти се пише.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Облак Огненозелен
В началото бе словото

Мнение от Облак Огненозелен »

или пък-"на кой си ти унукина(внучка),ма" и после се почва кръстосан разпит за целия род до 160то коляно,уговорки да те запознаят с еди-кой си внук и т.н.А посмей а не спреш и да не поздравиш,ще те разберат бързо на кой си унукина и ще те изкарат(теб и родата) по черни от дявола.
На съсеката баба Цеца,по-дебела и по-самоуверена жена няма,любимата и проклетия беше"Да ти изсъхнат червата,да си ги изплюеш през устата и обратно в гъзъ"(или май беше по обратния път,извинете за израза)
:twisted: :oops: :lol:
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

забавно...
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
SiSeLiNa
В началото бе словото

Мнение от SiSeLiNa »

Интересна тема :)
В Плевен всички знаят че говорим на д'ге,аз лично не говоря така де... предпочитам "уе" или "к'фо" , но предполагам че тези не са само запазена марка на Плевен ...
ThE BeSt AnD ThE MoSt BeAuTiFuL ThInGs iN ThE WoRlD CaNNoT Be SeeN NoR ToUcHeD,BuT aRe FeLt iN ThE HeArT!!!
Аватар
Beam
Драскач

Мнение от Beam »

ВЪЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!!!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Дзенга, нещо против Северозапад ?!

Чей, са ш'ти каа яз на тебе! Ти кът си тъкъф рус на тоа там пуртрет дет си го уяздил у тоа форум, мисуиш че си млоу интеуигентен ?!
Беги скрий се, яз съм ут Северозапада...и к'фо ? Наеш ли кфо е яко...
Нема ти ка'ам... Мноо мраза некфи дето така се праат на умни сеш ли се... напрао ми иде да ги заврА на кучето в Гъзъ...
Ае, ти си знаеш де...мое и да си некъф печен, знам ли та от кои ора си..

ПС: Това не беше нищо лично, извинявай че ползвах името ти за тази гавра- просто демонстрирах типичен монолог на хората (младите хора) в моя край...
Аватар
Beam
Драскач

Мнение от Beam »

Егати края дето имаш, направо ме е страх да си помисля за началото ти. :D :lol:
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Beam написа:Егати края дето имаш, направо ме е страх да си помисля за началото ти. :D :lol:

Ма гуей са, яла ти кажа, яз не говора баш така, сеш ли се ?!
Аватар
fire
Живее, за да пише

Мнение от fire »

И слава Богу! Сълзи ми потекоха от смях! :lol: :lol: :lol:
Работи, сякаш нямаш нужда от пари. Обичай сякаш никога не са те наранявали. Танцувай сякаш никой не те гледа. Пей сякаш никой не те слуша. ЖИВЕЙ СЯКАШ НА ЗЕМЯТА Е РАЙ!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Това е нищооо!!!

Говорят си две съученички, и те северозападНАЛИ като мен...
Едната казвана другата:
- Ега умреш!
А тяй отвръща:
- Там къде ма пращаш, нагодина да ти косат!

Което в превод е : "Там, където ме пращаш, догодина да ти косят!"

А от култовите изрази има и :
"Връй зАглава!" ---"Върви на майната си!"
"Бей, не оди по каияка бе! -"Бягай, не ходи по калта!"
"Парлега да'а умрела, оти яз не сам я виждал тъдева!" ----> "Сигурно е умряла, защото не съм я виждал там!"
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Vintersorg нямам нищо против северозапада хахаха :lol: Даже много, ама много го обичам хахах :D Аз съм от Монтана :wink:И много си ми харесва диалекта даже... изключително забавен ми е :lol:
Аватар
moonlight
Драскач

Мнение от moonlight »

е,и мен мА разбихти ут смях :D
пък нии тука ут Варнинску си нямами такива изразчита,саму диету гуворим мноу миеку :wink:
Аватар
Puhanka
В началото бе словото

Мнение от Puhanka »

Ах! Трябва да призная, че този говор ми е доста познат. Аз съм от Враца, така че Северозападният диалект ми е доста познат, направо ми е в кръвта. Не искам да правя показно, защото това, което четем си е нищо просто. Ако прибавим и малко интунацийка със солидна доза грешно поставени ударения и става... :wink: !

Ще спомена няколко думи:

жубанка (крушувски диалект) - раковина
пенджер, джам - прозорец, стъкло
грацмун - гръклян (Използва се например като: Ке те хванем за грацмуно и ше видиш кон боб еде ли?) Това кон боб еде (яде) ли и аз не знам от къде е дошло, обаче често се ползва в разговорната реч. Та, даже и аз!
Повече не мисля, че са необходими! Като извод ще кажа само, че говорът ни е адски твърд и груб. Направо сме върха :)!
ОТ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ИМА ИЗМЪКВАЦИЯ!!!
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Е, ние в Пловдив, освен от време на време да кажем "пИпируда" :roll: Макар че аз не говоря на "И", спомням си веднъж майка ми по телефона ми казва "на мама съкровищИто" и аз :shock: лошичко ми стана :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Други”