Кой е писал по ВТОРАТА тема на изпита по БЕЛ ?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

shturec
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от shturec »

аз се готвих изцяло по история през годината
и накрая трябваше да разчекна няколко автора,
за да има шанс една от темите да ми е позната.
в крайна сметка Йовков, Ботев и Далчев бяха сред
непреговаряните, което предопредели и избора
на втория вариант. имам петица, което, при условие
че не знаех нито единия цитат, ме удовлетворява
напълно. :D

наздраве с кафе за вторите теми! :coffee:
soot in my hair and stars in my hands
Аватар
Haralampii
В началото бе словото

Мнение от Haralampii »

shturec написа:аз се готвих изцяло по история през годината
и накрая трябваше да разчекна няколко автора,
за да има шанс една от темите да ми е позната.
в крайна сметка Йовков, Ботев и Далчев бяха сред
непреговаряните, което предопредели и избора
на втория вариант. имам петица, което, при условие
че не знаех нито единия цитат, ме удовлетворява
напълно. :D

наздраве с кафе за вторите теми! :coffee:
5.00 ли имаш ? А аз разчитах на това, че защитавах всяка една от микротезите с цитати от Ботев и от Далчев... Даже на две места вмъкнах и Яворов (пак с цитати...)
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
CSKA FOREVER !
Аватар
ellli
В началото бе словото

Мнение от ellli »

Може би се включвам малко късно в темата:)

И аз писах по цитатите (не знам защо наричате този тип съчинение "есе"). Готвила съм се само по история и след като мина предварителният по история реших да се пробвам по литература..

Имам 5.25.. Написах най-добрата тема, която съм писала някога в живота си!! Знам, че е малко нагло от моя страна да искам повече, при положение, че има хора, които се готвят с години за този изпит.. Но наистина мисля, че заслужавах отличен. Нямам търпение да си видя рецензията.. Само дано не е някаква стандартна, от която не става ясно защо именно такава оценка имам...
Изображение
Дени
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Дени »

Явно истината е, че не трябва да учиш литература, за да можеш да пишеш по 2рия вариант и да имаш мн добра или отлична оценка :wink:
Love, life, meaning ... Изображение OVER
Аватар
Aqua ~
В началото бе словото

Мнение от Aqua ~ »

И все пак си има и изключения , които по незнайни начини изкарват ... Иам предвид .че без задълбочено да познават творчеството на авторите , правят няква супер обща концепция и се докопват до добри резултати, тоест имат някакъв талант ... Евала им правя .. Хубаво ,че ще се събереме всички в правото ,че поне да ни е весело :D
Аватар
PluSHeNa PanDA
В началото бе словото

Мнение от PluSHeNa PanDA »

И аз писах по втората тема - 4,50
Изображение
Аватар
elektra_
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от elektra_ »

И аз писах по втората тема,но имам 3. :oops:
А когато излязох от изпита си мислех че ще имам най-малко 4,50.
Проблема от страна на Ботев го разгледах добре-обхващайки голяма част от творчеството му,Далчев не го знаех добре и писах малко за него от обща култура.Спазих структурата на съчинението,но явно на тези от СУ творението ми не им е харесало толкова,колкото аз си го харесах! :cry:
Право, 1-ви поток, 4-та група
Аватар
ellli
В началото бе словото

Мнение от ellli »

Aqua ~ написа:И все пак си има и изключения , които по незнайни начини изкарват ... Иам предвид .че без задълбочено да познават творчеството на авторите , правят няква супер обща концепция и се докопват до добри резултати, тоест имат някакъв талант ... Евала им правя .. Хубаво ,че ще се събереме всички в правото ,че поне да ни е весело :D
Хех, не знам до каква степен трябва да влагам ирония в думите ти (особено това за "талантите"), но не съм напълно съгласна с теб. Не можеш да имаш добра оценка по литература, без да познаваш творчеството на двамата автори, без да притежаваш някакви базисни знания за тях - мотиви, идеи, образи, епоха, място в бълг. литература и пр.
Да, понякога четенето на излишна критика наистина възпрепятства и обременява мисленето... Да, темата в случая беше благодатна.. Ботев е дъвкан дълго време в училище, а Далчев (след като се падна миналата година) също ни е до болка познат.. Хубаво е, че цитати и от двамата се помнят лесно (същото според мен важи и за Вапцаров!), а "Борба" и "Молитва" са две емблематични за двамата автори стихотворения...

Но не мисля, че само късмет е достатъчен. Като казвам, че не съм готвила специално литература, имам предвид, че не съм ходила на курсове и не съм писала теми. Но най-малкото съм си прочела материала, а и си купих книжката "Да пишем съчинение по цитати":РР

Не знам до колко ще се съгласите с мен, но мисля дори, че сравнението на циататите е дори по-трудният от двата изпитни варианта, най-малкото защото критериите още не са изчистени.
Освен, че трябва да познаваш добре творчеството и на двамата автори, е необходимо и да ги съпоставиш. Трябва да разгледаш приликите между тях, а ако няма такива - да накараш и разликите "да заговорят"; да покажеш знания за развитието на българската литература в периода между двамата автори; да направиш изводи и оценки - защо именно чувството за изплъзващ се живот, самота и неразбиране е общо между двамата; да потърсиш сходни моменти и в европейската и световната литература. Изобщо... този вариант на изпита не е "оттърваване"!!
:roll:
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”