Културология?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Интересно е. Аз съм учила предмет "Култура" в гимназията. Но общо взето освен богата обща култура, не знам какво може да ти даде. :) Макар че ми минаваше идея по едно време да уча културолигя...Но въпреки това съм на мнение, че ако на човек му е интересно да учи тази специалност - нека. :) Така съм и аз с моята, въпреки всичко, което се пише и говори за нея. :)
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Абе, горе-долу се препокрива със специалност Изкуства, която пък въобще я няма в СУ!
Ibiza DJ
Аватар
PluSHeNa PanDA
В началото бе словото

Мнение от PluSHeNa PanDA »

Това "животно" съм го писала на 3то или4то място иопределено ми се струва мнооого интересно
Изображение
Poetessa
В началото бе словото

Мнение от Poetessa »

Да ви кажа,аз в СУ си кандидатствах с универсалната мечта да уча право-но след като по история изкарах 3,25,а по литература 5,25-това означава,че с бала си от литературата,който е 27,75 се надявам да вляза културология-с надеждата да прехвърля другата година право :wink: :roll: Но ако ми хареса ще остана в специалността :D Тук ще ви покажа малко инфо за по-мързеливите дечица-относно реализацията има няколко магистратури, от които да си избираш :wink: :arrow:
Магистърската програма "Културна антропология (Югоизточна Европа)" Предлаганата програма е фокусирана върху региона на Югоизточна Европа (разбиран в най-широки културни и географски рамки) и осигурява подготовка на експерти в областта на интеркултурните комуникации и политика на медиите, градска антропология, проектна култура в областта на представяне и управление на културното наследство.Придобилите образователно-квалификационната степен "Магистър по културология. Културна антропология (Югоизточна Европа)" могат да намерят реализация в сферата на културните институции на държавно и регионално ниво, неправителствения сектор, гражданското образование, медиите и др. Програмата се предлага и на английски език, а отделни курсове и на френски.
Магистърската програма "Медии и междукултурни комуникации (Югоизточна Европа)",
е съвместна българо-немска магистърската програма (с общ хорариум 1080 часа, със задочна и виртуална форма на обучение), която се осъществява в рамките на специалност "Културология" въз основа на договор, подписан между СУ "Св. Климент Охридски" и Европейския университет "Виадрина" във Франкфурт на Одер, Германия за съвместно обучаване на студенти от страните на Югоизточна Европа. Обучението се извършва на немски език от български и немски преподаватели. Магистърската програма е акредитирана във всяка една от двете страни и след завършването й студентите получават диплома както от СУ "Св. Климент Охридски", така и от Европейския университет "Виадрина".
Основните цели на програмата са:
Подпомагане изграждането на специалисти журналисти, мениджъри в областта на медиите и общественици, които са в състояние да влияят върху изграждането на гражданско общество и демократична политическа публичност; които са способни на критична рефлексия, притежават умения да регулират конфликтите и да работят в медиите по начин, който спомага за преодоляване травмите от миналото;
Подпомагане в един по-широк план придобиването на знания и компетентност за работа в мултикултурални общества и/или интернационален контекст с оглед преодоляването на междуетнически напрежения и междукултурни конфликти.
Магистърската програма "Социо-културна история на елитите в България"
Програмата цели да подпомогне възникването на специалисти в областта на това, което можем да наречем политика на елитите, т.е. специалисти, които биха намерили приложение в качеството си на мениджъри в областта на науката, политиката, медиите, обществения живот и които ще бъдат в състояние да пишат историята на елитите в България
Магистърска програма "Изкуствата и съвременност (ХХ и ХХІ век)":
програмата се насочва към цялата система от изкуства в сложните им взаимни влияния, в близостите и различията им. Компаративният подход, съпоставящ изкуствата в тяхното развитие и съвременното състояние, и интердисциплинарното сътрудничество на науките, които ги изучават, е най-съществената смяна на перспективата по отношение на традиционните програми по история на изкуствата. Фокусът на програмата е върху съвременното състояние на изкуствата - ХХ и ХХІ век. Програмата търси културното и социално място и функцията на изкуствата в съвременния свят, разбиран като вековен процес, включващ войните,социалните и културни движения и революциите от ХХ век, късната модерност, пост-индустриалното общество и глобализацията.
Такааа-всичко това е много готино,но все пак призовавам студенти изучаващи тази специалност да споделят с незапознатите кандидати-като какви се виждат в бъдеще-освен като прехвърлили се :lol: :lol: Това е в кръга на шегата-Сега сериозно-каква работа човек може да си намери с това културно обучение... :roll: :wink: :D
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

За реализацията не мога да кажа нищо и аз. Но "на книга" звучи обещаваща, друг е въпроса, че не много хора я ценят...
На мен лично специалността ми е особено интересна, по едно време мислех и на 1 място да я пиша, но впоследствие отиде чак на 5. И все пак я ценя и бих я записала.
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

dimage написа: Няма по-безпреспективна специалност от нея...
Хм, защо повечето мислите така...т.е. въпросът ми е - откъде го знаете? Чули-недоули или от сигурни източници? Знам, че въпросът за реализациите е субективно нещо, но въпреки това е важно да се знаят тези работи...сигурни източници или просто роби на всеобщото мнение...Не се заяждам, просто е важно да се знае (за хората, писали и тази специалност в списъците си)
Аватар
fAsTLanE
От дъжд на вятър

Мнение от fAsTLanE »

той проф. Вучков ми е интересен,ама от него само затъпявам :P
нямазначение
От дъжд на вятър

Мнение от нямазначение »

DaNce_ написа:
Хм, защо повечето мислите така...т.е. въпросът ми е - откъде го знаете? Чули-недоули или от сигурни източници? Знам, че въпросът за реализациите е субективно нещо, но въпреки това е важно да се знаят тези работи...сигурни източници или просто роби на всеобщото мнение...Не се заяждам, просто е важно да се знае (за хората, писали и тази специалност в списъците си)
Ами като прочетеш какво се учи вътре, погледнеш обявите за трудовия пазар и възнагражденията им, ще си направиш извод. :wink: Разбира се, можеш да си я завършиш, ако ти е кеф, и после да хванеш хубава магистратура- така хем 4 години учиш нещо приятно, хем на петата учиш нещо, с което да си намериш хубава работа и всичко е наред. :wink:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

dimage написа:Ако частната ми учителка, което ме подготвяше, една моя братовчедка и познат преподавател по специалността се смятат за несигурни източници спадащи към "чули-недочули" - добре.. И все пак има си хора за всичко нали така?
Хм...ясно.
нямазначение написа: Разбира се, можеш да си я завършиш, ако ти е кеф, и после да хванеш хубава магистратура- така хем 4 години учиш нещо приятно, хем на петата учиш нещо, с което да си намериш хубава работа и всичко е наред. :wink:
И аз в общи линии мисля така.
Аватар
diana_gk
Пишете, о, братя

Мнение от diana_gk »

По принцип наистина е безперспективна. Имам познати, които завършиха, и такива, които сега учат. Много е забавно следното - преподават ти специалисти некултуролози(повечето), за да те направят културолог- най-безумното животно. По принцип за втора специалност е ок, ако искаш по-висока обща култура. Иначе ми казаха хора от специалността, че от Франция са били питали преди 5 години СУ какво точно представлява това и наистина ли съществува, защото според тях НЯМА ТАКОВА НЕЩО
Poetessa
В началото бе словото

Мнение от Poetessa »

DaNce_ написа:
Имайте в предвид,че въпросът с реализацията наистина е много субективен-реално погледнато накрая излизате от унивеситета с определен капацитет от знания и с диплома и съвсем друг е въпросът как ще ги приложите на практика тези знания,и дали ще откриете своята ниша на пазара :wink: По принцип руси адвокатки-гладни няма-но аз се виждам един ден като Министър на културата 8) :twisted: :P :lol: :lol: :lol:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Poetessa написа:
По принцип руси адвокатки-гладни няма :P :lol: :lol: :lol:
Изобщо русо гладно няма :lol: ...са казали хората.
Аватар
avantgardistka
В началото бе словото

Мнение от avantgardistka »

diana_gk написа:По принцип наистина е безперспективна. Имам познати, които завършиха, и такива, които сега учат. Много е забавно следното - преподават ти специалисти некултуролози(повечето), за да те направят културолог- най-безумното животно. По принцип за втора специалност е ок, ако искаш по-висока обща култура. Иначе ми казаха хора от специалността, че от Франция са били питали преди 5 години СУ какво точно представлява това и наистина ли съществува, защото според тях НЯМА ТАКОВА НЕЩО
:lol: Cultural studies или Kulturwissenschaft си съществува http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_studies , а и французите много добре знаят за какво иде реч след като собственият им Културен институт дава стипендии за културолози :)
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
Аватар
diana_gk
Пишете, о, братя

Мнение от diana_gk »

Тези Cultural Studies са катедра, а не специалност.
Аватар
clessy
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от clessy »

Ейй Георги Първанов е завършил кулурология(ако за някой представлява мотивация де) :P
"...И когато е край него, болката спира, както и неговата. А когато го няма, по същия начин изпитва и предизвиква копнеж, понеже намира в любовта на другия образа на любовта изобщо."
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”