Winyan написа:Vaskes написа:
ПП И аз от всички скандинавски езици искам да науча фински най-много и доста се изненадах и разочаровах, като видях в програмата на Скандинавистиката, че го има само като свободно-избираем предмет. И все пак, защо да е неусъществима цел?
Много е логично да е така. Финският не е от групата на скандинавските езици. Би могъл да е в друга катедра, при унгарския примерно, много по-логично би било.
Вярно, че угро-финските езици принадлежат към уралското езиково семейство, но пък чисто географски погледнато Финландия си е част от Скандинавския полуостров :Р Уви, явно филолозите не гледат географски на нещата...
Btw, някакъв шанс да се учат саамски езици има ли?
Winyan написа:Между другото, привлича те природата, северните морета, митологията, и т.н., но това не са ли неща, които те привличат към Скандинавия. А не към специалността. ?
Скандинавистиката не се ограничава с чисто филологически предмети все пак (нали?). Все пак се учат и предмети като Културна история на Скандинавския север, Странознание, Староскандинавска литература и митология.
А иначе имам интерес към филологията по принцип и искам да науча и други езици освен английския и скандинавските са един чудесен вариант. Макар че интересът ми е главно към мъртви или почти изчезнали езици (латински, староанглийски, нордически, готски, келтски, галски, саамски...), които (с изключение на латинския) трудно ще науча в СУ, но все пак трябва да почна отнякъде :Р
ПП Езиците и митологията не са толкова далеч едно от друго, самият Толкин смята езиците за "inseparable from the mythology associated with them"