Теми Журналистика 2000-2006

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Мила написа:kriss, не се засягай. А колкото до изказванията на господина отгоре - да се застреля. Той съди за хората, без да ги познава и един ден ще бъде съден по същия начин. Едва ли тогава ще се намери някой да го защити. Не че той има нужда от защита де, вербалната му агресия е предостатъчна. Аз отивам да почивам. Успех утре!
Дрън-дрън, поне не се разпореждам и определям бъдещето на никого и то на базата на доста съмнителни критерии(бел. ходене на уроци при преподаватели от Университета- в събота и неделя университетските аудитории се пълнят с частни ученици).
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Дичоу написа:А ти, стоейки форумо....как променяш света, от който си толкоз недоволен...е те това не ми става ясно...
Другото е... НА КОЙ ..... МУ...МУ ПУКА КВО МИСЛИШ ТИ....оди ги разправяй тия в хоремака!!!
Не разбрах, къде да ги "разправям тия"?
Може да потърсиш в нета какво съм направил, но явно и затова не си достатъчно грамотен :lol: :lol: 8)
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
Аватар
kRiss
Танцуващия с клавиатури
Специалност: БГ Филология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от kRiss »

AlexLevit написа:Отдавна твърдя, че българското образование функционира по сталинистки модел - някакви кухи червени картуни с "божия промисъл" определят от колко журналисти, философи, юристи и.т.н обществото има нужда.
Реално погледнато... не може всички от даден набор да влязат и да бъдат студенти! Неприложима е тази идея!
AlexLevit написа:Тази система може би е подходяща за плановата икономика и комунистическото стопанство, но е в крайно противоречие с демократичните принципи и икономическите реалности на пазарната икономика и личната , а не групова и колективна, отговорност.

Ние в демократична държава ли живеем? Пазарна икономика? Принципи на търсене и предлагане? А не предимно на НАлагане?! Големите проблеми у нас съвсем не се коренят само в образованието.....
AlexLevit написа:Еквилибристиката свързана с насилственото налагане на някаква необходима база фактологически материал или познаването на българските автори, използвана като аргумент за налагането на изпита по литература , история, география и.т.н също са посредствени и вулгарни - всеки сам носи отговорност за реализацията си и трябва да има право да избира какво му е необходимо и какво не, какво ще му помогне в реализацията и какво ще е загуба на време.
Добре, какво предлагаш? Отворена съм за предложенията ти. Просто защото ми стана интересно.
Но съм съвсем НЕспособна да си представя следната картинка: кандидатстудент ПРОагитатор, който да поведе замаяното стадо след себе си в устрем да строшат "железните" окови на правилата, които поставят граници пред възможностите и желанията им. Колкото и да тръбиш лозунги за равенство и свобода в изказванията и мислите, те са утопични. Няма как да станат реалност! Просто защото никой не би се наел с непосилната задача да обърне общоугодното мислене.
Всеки иска да се добере до някакъв успех, макар и временен. И точно затова навеждаме глави и се "молим" тихо просто да минем между капките... с надеждата, щом влезем в съответния мечтан ВУЗ, да започнем играта си наново - но този път с нашите правила!
"Before u judge me.. tRy hard to LOVE me!"
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Реално погледнато... не може всички от даден набор да влязат и да бъдат студенти! Неприложима е тази идея!
Не само ,че е възможна , но и от тази година е реалност, справка МОН- местата са с няколко хиляди повече , отколкото кандидатстващите.
Ние в демократична държава ли живеем? Пазарна икономика? Принципи на търсене и предлагане? А не предимно на НАлагане?! Големите проблеми у нас съвсем не се коренят само в образованието.....
България само привидино е демократична държава и също само условно съществува пазарна икономика. Примерно съотношението между работещите в държавния и работещите в частния сектор е 30.4% към 69.6% - за частния, което с оглед на ниската производителност, бавните процедури, ниското БВП и.т.н е социалистически тип икономика. За да съществува пазарна икономика не е важно единствено по-голямата част от икономиката да е в "частни ръце", а най-вече тя да не е от монополистки тип- а в България е именно от монополистки тип(бел. може би в някои сектори на леката промишленост има наличие на някаква форма пазарни отношения).
Голяма част от проблемите се ккоренят именно в образованието - развитие на икономика на знанието, невъзможност голяма част от завършващите да реализират труда си в България- значи демографския; проблемите в здравната сфера, свързана с ниското възнаграждение на лекарите - голяма част от лекарите имат нужното ниво да преподават в частни медицински университети, като с това биха имали възможност да печелят допълнително. Изследователските лаборатории и университети, съвместно с бизнеса биха имали възможност да отделят средства , да финансират изследвания, които също да ангажират пълно или частично специалистите с ниско възнаграждение.
Вместо това , българите желаещи да учат медицина инвестират в страни с либерална образователна система- примерно Румъния (дори първата година е само за изучаване на езика).
Да изброявам ли останалите приимущества?
За демокрацията или разделението на властите има достатъчно информация в различните доклади, примерно на Европейската комисия, Херитидж http://www.heritage.org/research/featur ... ntries.cfm и във факта, че от 5 години няма дело, заведено в Европейския съд по правата на човека в полза на България, говорят красноречиво за демокрацията в България.
Добре, какво предлагаш? Отворена съм за предложенията ти. Просто защото ми стана интересно.
Но съм съвсем НЕспособна да си представя следната картинка: кандидатстудент ПРОагитатор, който да поведе замаяното стадо след себе си в устрем да строшат "железните" окови на правилата, които поставят граници пред възможностите и желанията им. Колкото и да тръбиш лозунги за равенство и свобода в изказванията и мислите, те са утопични. Няма как да станат реалност! Просто защото никой не би се наел с непосилната задача да обърне общоугодното мислене.
Всеки иска да се добере до някакъв успех, макар и временен. И точно затова навеждаме глави и се "молим" тихо просто да минем между капките... с надеждата, щом влезем в съответния мечтан ВУЗ, да започнем играта си наново - но този път с нашите правила!
Преди четри години прекъснах СУ. За това време съм идвал в България за твърде кратко, но смятах, че българското образование се е реформирало. Затова реакцията ми е може би малко по-емоционална
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

AlexLevit написа: За това време съм идвал в България за твърде кратко
Ето го разковничетооо...поредния отишъл навън и започнал да дава акъли на простосмъртните българи...е извинявай че родината не може да отговори на критериите ти за образование...жалко че и ние едвали сме на исканото ниво за потенциални "колеги"...но не се коси все пак ти си в "рая", а ние затъваме...и...МОЛЯ ТЕ не се връщай...писна ми от надутите и поучителни изказвания на завърналите се UPта и разните му там...
Аватар
kRiss
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от kRiss »

AlexLevit е много прав и дори хората, които никога през живота си не са се докосвали до икономика, биха били съгласни с горния му пост - че имаме много места за дялане!
Интересно ми е само какво точно си завършил и къде - сигурно е с икономическа насоченост? И аз имам бегла представа от икономика, все пак от такова училище излизам, а и това уча вече една година в частен ВУЗ, но СУ..... де да знам и аз какво по-точно е СУ!
Българското образование НЕ се е реформирало. И няма да се. Поне не в близкото десетилетие. Има хора, които не могат да се примирят с този факт и търсят реализация и знания в чужбина. Никой няма право да ги вини. Аз също съм се обмисляла този вариант. НО все пак реших да остана и да се опитам да се навра някак си в системата.
Дичоу - не се връзвай прекалено. Има много истина в думите на AlexLevit, макар и поднесена чрез статистика :roll: И похвална е заинтересоваността му към случващото се у нас (в частност - в образованието), макар и да не пребивава постоянно тук.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

kRiss написа:AlexLevit е много прав и дори хората, които никога през живота си не са се докосвали до икономика, биха били съгласни с горния му пост - че имаме много места за дялане!
Интересно ми е само какво точно си завършил и къде - сигурно е с икономическа насоченост? И аз имам бегла представа от икономика, все пак от такова училище излизам, а и това уча вече една година в частен ВУЗ, но СУ..... де да знам и аз какво по-точно е СУ!
Българското образование НЕ се е реформирало. И няма да се. Поне не в близкото десетилетие. Има хора, които не могат да се примирят с този факт и търсят реализация и знания в чужбина. Никой няма право да ги вини. Аз също съм се обмисляла този вариант. НО все пак реших да остана и да се опитам да се навра някак си в системата.
Дичоу - не се връзвай прекалено. Има много истина в думите на AlexLevit, макар и поднесена чрез статистика :roll: И похвална е заинтересоваността му към случващото се у нас (в частност - в образованието), макар и да не пребивава постоянно тук.
Ами няколко години живях в родината си ,а след това за малко работих във Франция ,Италия и Швейцария, в последната две години учих компютърни науки. Не съм юпи, нито съм завършил икономика.
Споделям впечатленията си, защото в моята родина има много български специалисти - инжинери други технически специалности, лекари и.т.н; главнокомандващият на нашата армия е също български евреин - получил е образованието си в България
Това, което не могат да проумеят червените университетски картуни е, че след няколко години, до 2009, когато ще отпаднат ограниченията в европейското трудовото законодателство, в България няма да останат нито лекари, нито технически специалисти, ккоиото да са в състояние да обслужват потребностите на гражданите; държавата ще се превърне в един придатък на европейската манифактура, в едно подтискащо гето.
В това , за съжаление , се състой отговорът ми на въпроса на Крис - кога българското образование ще се реформира и какво предлагам.
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

Забележете също така, че по смисъла на Болонската конвенция, Софийски университет няма право да откаже да приеме примерно прехвърлянето на студент, записал се в същата форма на обучение в някои от изброените Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания , вече плюс Русия. Затова Крис, вместо да хабите време, нерви и несъпоставими по размер средства разходете с в някоя от гореизброените и следващата година ако имате желание се прехвърлете
Аватар
poli_dreamz
В началото бе словото

Мнение от poli_dreamz »

Ееее аз не можах да се явя на изпита по журналистика,но темата беше изключително тъпа.Това си е мое мнение знам че някой може да ми упонира,но това си е истината
Аватар
kRiss
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от kRiss »

AlexLevit - млад и амбициозен си, ще постигнеш успех. САМО ако не бъркаш в здравето на държавата ;) Но всъщност реализацията ти навън би била по-успешна.
Малка поправка - червените университетски кратуни всъщност доста добре проумяват какво се случва с децата на България. Догодина абсолютно ВСЕКИ ще може да стане студент - тази година кандидатстващите били малко, през 2008 ще бъдат още по-малко.
Причините са 2 - спадналата раждаемост след '89та и широко отворените (вече) Елропейски врати за будното младо съзнание. Децата искат да учат и си намират начини за това.
Благодаря за съветите и информацията. Но вече съм тръгнала в тази посока. Което не значи, че не съществуват завои. Хубаво е човек да опита от всичко, което би било в негова полза. Рано ми е да мисля за прехвърляне, при положение, че все още не съм приета :roll: А за изхабените нерви..... понякога е неизбежно.
И въпреки болката и истината в казаното от теб, аз тайничко се надявам да не си прав - и да не се превърнем в "придатък на европейската манифактура, в едно подтискащо гето"..... може би пък точно от нас зависи (от тези няколко, набиращи скорост в живота поколения) да намерим правилните решения на сбърканите политически въпроси и модели. А оттам и държавата да се закрепи, да тръгне в "правилната" посока. ЕС винаги ще бъде като светлина в тунела за много българи, но и с тази вяра не трябва да се прекалява!
AlexLevit
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от AlexLevit »

kRiss написа:AlexLevit - млад и амбициозен си, ще постигнеш успех. САМО ако не бъркаш в здравето на държавата ;) Но всъщност реализацията ти навън би била по-успешна.
Малка поправка - червените университетски кратуни всъщност доста добре проумяват какво се случва с децата на България. Догодина абсолютно ВСЕКИ ще може да стане студент - тази година кандидатстващите били малко, през 2008 ще бъдат още по-малко.
Причините са 2 - спадналата раждаемост след '89та и широко отворените (вече) Елропейски врати за будното младо съзнание. Децата искат да учат и си намират начини за това.
Благодаря за съветите и информацията. Но вече съм тръгнала в тази посока. Което не значи, че не съществуват завои. Хубаво е човек да опита от всичко, което би било в негова полза. Рано ми е да мисля за прехвърляне, при положение, че все още не съм приета :roll: А за изхабените нерви..... понякога е неизбежно.
И въпреки болката и истината в казаното от теб, аз тайничко се надявам да не си прав - и да не се превърнем в "придатък на европейската манифактура, в едно подтискащо гето"..... може би пък точно от нас зависи (от тези няколко, набиращи скорост в живота поколения) да намерим правилните решения на сбърканите политически въпроси и модели. А оттам и държавата да се закрепи, да тръгне в "правилната" посока. ЕС винаги ще бъде като светлина в тунела за много българи, но и с тази вяра не трябва да се прекалява!
Не съм съгласен единствено, че червените унниветситетски картуни са в яснота по отношение на ставащото . Журналистика в страните от ЕС може да се учи за около 4 хил.евро, като приимуществата са многобройни. Първо, не се налага да се учиш от такива http://www.barekov.hit.bg/2.html ; обучението е в голяма част практическо и неразривно свързано с водещи частни и държавни медии - примерно във Великобритания в ББС
Второ, работейки лятото може да се изкара необходимата сума за образование - 3 х 1200/1300 евро, а през годината за половин работен европейски ден- 8 часа (бел. неслучайно казвам европейски, защото В Израел работният ден е 12 и повече часа) се изкарват достатъчно за покриването на битовите разходи - пр. 120 квартира, 80 храна, други консумативи . Не съм сигурен, но мисля, че в България с изкараното от 4 часов работен ден един студент няма да има възможност изцяло , та дори частично да поеме издържаката си. В крайна сметка, като направим рекапитулация на изброените факти се установява, че и като професионална подготовка и от финансово гледище не е по-добре да се учи в България .
Бел.Тази година също местата са повече отколкото кандидатстващите, но не са сформирани на базата на критерии за реалното търсене (предпочитаните от кандидатите), а на специалности пак по планови принципи селектирани.
nellliii
Пишете, о, братя

Мнение от nellliii »

абе,вие доволни ли сте от темата по журналистика и колко написахте!? :D
Имам право да живея както си зная! Сметката ми Господ ще тегли на края! Угода няма никому макар да се старая! Среден пръст към всеки - това му е колая!
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

nellliii написа:абе,вие доволни ли сте от темата по журналистика и колко написахте!? :D
Даааа....4 стр.....почти всеки които питах е писал толкоз...то май си е в реда на нещата...Но темата беше доста добра...аз лично я харесах
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Дичоу написа:
nellliii написа:абе,вие доволни ли сте от темата по журналистика и колко написахте!? :D
Даааа....4 стр.....почти всеки които питах е писал толкоз...то май си е в реда на нещата...Но темата беше доста добра...аз лично я харесах
И аз толкова!
Значи казваш, няма да бия на очи с лаконичност? Това добре.
вие за какво "Топло" писахте? Аз - за глобалното затопляне. :lol:
Бтв, пак ли в сряда излизат резултатите?
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
Последно промяна от Шепот на 30 Юли 2007, 17:08, променено общо 1 път.
bubble
От дъжд на вятър

Мнение от bubble »

Аз писах 3 страници и половина горе-долу.
Не знам дали е достатъчно, като излязох бях много доволна, сега в момента не знам какво да очаквам, защото и на изпита по литература вярвах, че ще имам около 4.50 (нито повече,нито по-малко), но от СУ ме изненадоха както всеки път.
Писах философско есе - за това, че всички имаме нужда от топлина, затова не би трябвало да "произвеждаме" жега.Есето ми беше от името на различни хора, които са умрели заради различни проблеми,свързани с жегата или които изобщо по някакъв начин са изпитали топлина в живота си. говорех за глобалното затопляне, споменах новите седем чудеса на света.Цитирах и двама човека. Не знам, тогава като видях Георги Лозанов ми дойде уж музата, но ще видим. Не мисля, че се изказвах като крайна инстанция, така че се надявам да не ме орежат много.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”