Според мен трябва да има само минимум бройки за мъже и за жени, а останалите 80% да се разпределят спямо бала! Без привилегии.
Драскачите в тези едната от тези 2 статии са пропуснали две "малки" подробносто. 1. колко отстудентите са влезли през "задния вход". 2. Защо никой не сравнява резултатите на някой отличници у главно отличнички - имам предвид "случаийния факт" че 50% от получулите оценки 5.50 и нагоре или не участват в други кандидатстудентски изпити или направо си имат двойки!
Проблемите са в самата образователна система - в гимназията. във формата на кандидатстудентския изпит и след това в оценяванета по време на студентските сесии!
Ще си позволя да ВИ провокирам, с единствена цел да предизвикам ДИСКУСИЯ - наличието на един куп отличнички (ж. р. не е случаен) в последно време превърна ли българския студент (м.р и ж.р. включително) в по-малко тъп и неквалифициран субект? Или май сравнението с предишните десетилетия не е много в полза на разните му "хелзингски" твърдения.
Второ - ТВЪРДЯ че днес в СУ , а и не само там има много НЕКАДЪРНИ преподаватели и главно преподавателКИ!
Трето - да се говори за дискриминация в квотния принцип мъже/жени е логично, но какво да кажем тогава за малцинствата? В някой малцинствени привилегии дориу няма квоти - за някой студенти от малцинствата има страхотни стипендии, а за български студенти независимо колко са добри нямя?! Е това дискриминация ли е ИЛИ НЕ Е?!
Само ще добавя, че миналата година при класирането за гимназии по диплома се оказа , че назависимо дали сте девойка или младеж бал под 6.00 ви изхвърля 100% - една петица и край! А при подготвителните курсове след като мама и тати платят получават като бонус... ТЕМАТА!
Точно за това според мен се създава такава истерия при кандидатстването - пари има в тая работа както би казал Алеко Константинов , чрез Бай ти Ганио
Има много проблеми за които може да си поговорим ЧЕСТНО, стига да искате.