Излизане в чужбина ... първото
- Botzo
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Излизане в чужбина ... първото
Кой с какво си спомня първото излизане в чужбина? Какво се е запечатало за винаги дълбоко във вас тогава?
Ето започвам аз ...
Бях много малък и първото ми излизане беше до БОН (тогавашна ФРГ). Като зарежем целият цирк преди това съдържащ т.нар ”изходни визи”, и придружаващите ги тонове обяснения в писмен и устен вид, за това как, защо, къде и с кого трябва или не трябва, минем през разрешителното за закупуване САМО на 100 западни германски марки от БНБ и хиляди други глупости от същия сорт, картината която се е запечатала дълбоко в мен прилича на упражнение с ФОТОШОП. От една страна сивотия, злобни погледи и еднакво облечени хора и от друга засмени лица, цветове, любезност и това от двете страни на стената, от хора принадлежащи към един народ разделени от световната политическа простотия.
Няма да забравя първия израз който чух по време на първото ми излизане от летище София от митничарят, който гледаше паспорта ми ”западна Германия а? И да внимаваш какви ще ги върши там малкия”. Е какви имах да ги върша ... нямах специално изработен чадър с който бих могъл да убия тайно някой или лопата с която да изровя нечии кости и да се опитам да ги продам.
На летището в Берлин все едно че си кацнах обратно в София, единствената разлика че хората бяха в пъти по руси и светли. Останалото си беше същото. Магазини пълни с нищо, хора, които не знаят къде отиват, гризни панелни здания извисяващи се навсякъде и .... и тогава я видях. Стената. Седеше си там, на около 15 метра преди нея имаше бариери, а зад нея много хубави сгради, светлини.
Преминаването в западен Берлин беше в нашия случай през нещо като метро. Влезнахме под земята, там пак ”братя” митничари гледаха паспортите и сумтяха ... явно всичко си беше на ред, само дето явно не искаха да ни пуснат. В крайна сметка минахме. На влизане в забранения свят ни посрещна ухилена до уши мацка, би ни печати в паспортите и ... въобще не ни провери багажа. Каза ”добре дошли” и ... край. А аз очаквах да ме разпитват, да насочат лампа в лицето ми, евентуално да ме измъчват .... нали бяха врагове. Качихме се в този забранен свят осеян със светлини, нормални хора, облечени различно, като вървяхме по улуците ни поздравяваха, и нещо в мен започна да се обърква ... започнаха в главата ми да излизат цели моменти от часовете по история при другарката Йовкова, където ни се обясняваше как само дебнат в западния свят лошите хора и как никога не трябва и да си помисляме да ходим там.
Дойде време за вземем директната влакова линия между западен Берлин и ФРГ. Тогава вече разбрах че имало такова чудо. Това е магистрала и влакова линия които се считали за територия на ФРГ. Т.е. от магистралата излизане няма, и във влака по пътя никой не може да се качи. И това много скоро го видях с очите си.
Някъде посред нощ влакът спря на ГДР-ска територия (за какво не знам, да си смени локомотива ли или да си почине .... ), дръпнах пердето и видях на сред полето малка гара ... която беше пълна ... с въоръжени до зъби войници. Един ред с лица и насочени автомати към влака и друг ред обърнат в обратната посока и също със насочено автомати. Един от тези, които гледаше и ”пазеше” някой да не излезе от влака, се доближи до стъклото, чукна с дулото на Калашника и ми направи знак да затворя пердето. Погледнах го и ... беше с маска на лицето.
Това беше върхът ... главата ми се виреше истинска война противопоставяща това което бях учил и това, което виждах.
След легалния ми престой в ГФР и връщането ми на време, дълбоко в мен вече беше покълнало зърното на свободата и аз подсъзнателно вече знаех какъв ще е моя път в живота.
Ето започвам аз ...
Бях много малък и първото ми излизане беше до БОН (тогавашна ФРГ). Като зарежем целият цирк преди това съдържащ т.нар ”изходни визи”, и придружаващите ги тонове обяснения в писмен и устен вид, за това как, защо, къде и с кого трябва или не трябва, минем през разрешителното за закупуване САМО на 100 западни германски марки от БНБ и хиляди други глупости от същия сорт, картината която се е запечатала дълбоко в мен прилича на упражнение с ФОТОШОП. От една страна сивотия, злобни погледи и еднакво облечени хора и от друга засмени лица, цветове, любезност и това от двете страни на стената, от хора принадлежащи към един народ разделени от световната политическа простотия.
Няма да забравя първия израз който чух по време на първото ми излизане от летище София от митничарят, който гледаше паспорта ми ”западна Германия а? И да внимаваш какви ще ги върши там малкия”. Е какви имах да ги върша ... нямах специално изработен чадър с който бих могъл да убия тайно някой или лопата с която да изровя нечии кости и да се опитам да ги продам.
На летището в Берлин все едно че си кацнах обратно в София, единствената разлика че хората бяха в пъти по руси и светли. Останалото си беше същото. Магазини пълни с нищо, хора, които не знаят къде отиват, гризни панелни здания извисяващи се навсякъде и .... и тогава я видях. Стената. Седеше си там, на около 15 метра преди нея имаше бариери, а зад нея много хубави сгради, светлини.
Преминаването в западен Берлин беше в нашия случай през нещо като метро. Влезнахме под земята, там пак ”братя” митничари гледаха паспортите и сумтяха ... явно всичко си беше на ред, само дето явно не искаха да ни пуснат. В крайна сметка минахме. На влизане в забранения свят ни посрещна ухилена до уши мацка, би ни печати в паспортите и ... въобще не ни провери багажа. Каза ”добре дошли” и ... край. А аз очаквах да ме разпитват, да насочат лампа в лицето ми, евентуално да ме измъчват .... нали бяха врагове. Качихме се в този забранен свят осеян със светлини, нормални хора, облечени различно, като вървяхме по улуците ни поздравяваха, и нещо в мен започна да се обърква ... започнаха в главата ми да излизат цели моменти от часовете по история при другарката Йовкова, където ни се обясняваше как само дебнат в западния свят лошите хора и как никога не трябва и да си помисляме да ходим там.
Дойде време за вземем директната влакова линия между западен Берлин и ФРГ. Тогава вече разбрах че имало такова чудо. Това е магистрала и влакова линия които се считали за територия на ФРГ. Т.е. от магистралата излизане няма, и във влака по пътя никой не може да се качи. И това много скоро го видях с очите си.
Някъде посред нощ влакът спря на ГДР-ска територия (за какво не знам, да си смени локомотива ли или да си почине .... ), дръпнах пердето и видях на сред полето малка гара ... която беше пълна ... с въоръжени до зъби войници. Един ред с лица и насочени автомати към влака и друг ред обърнат в обратната посока и също със насочено автомати. Един от тези, които гледаше и ”пазеше” някой да не излезе от влака, се доближи до стъклото, чукна с дулото на Калашника и ми направи знак да затворя пердето. Погледнах го и ... беше с маска на лицето.
Това беше върхът ... главата ми се виреше истинска война противопоставяща това което бях учил и това, което виждах.
След легалния ми престой в ГФР и връщането ми на време, дълбоко в мен вече беше покълнало зърното на свободата и аз подсъзнателно вече знаех какъв ще е моя път в живота.
- DADO
- Легендарен флуудър
В действителност, ФРГ (Германия) въобще не е розова и усмихната държава! Ходил съм в Мюнхен. Какво видях там? Отидохме в една закусвалня на пъпа на града, сервитьорки бяха някакви стари лелки, които не само че не обслужваха както трябва, а и на всичкото отгоре мърмореха... Мюнхенските улици - не видях нито един усмихнат човек, честна дума. Един младеж ни погледна с вълчи поглед, защото говорихме на чужд език, там мразят чужденци. На централната улица е пълно с някакви мрачни магазини, а Макдоналдса им... Всички софийски Макдоналдси са 100 пъти по-чисти! По-мрачен и неприятелски настроен град не съм виждал!
Ibiza DJ
- lifeSux(svg);
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Здравей, дано видиш това, което пиша. Впрочем в момента пиша от Мюнхен.Xenon написа:В действителност, ФРГ (Германия) въобще не е розова и усмихната държава! Ходил съм в Мюнхен. Какво видях там? Отидохме в една закусвалня на пъпа на града, сервитьорки бяха някакви стари лелки, които не само че не обслужваха както трябва, а и на всичкото отгоре мърмореха... Мюнхенските улици - не видях нито един усмихнат човек, честна дума. Един младеж ни погледна с вълчи поглед, защото говорихме на чужд език, там мразят чужденци. На централната улица е пълно с някакви мрачни магазини, а Макдоналдса им... Всички софийски Макдоналдси са 100 пъти по-чисти! По-мрачен и неприятелски настроен град не съм виждал!
Не на последно място в този град са вложени и продължават да се валгат много средства, защото Бавария е най-богатата немска провинция.
А колкото до чужденците, тук има огромен брой чужденци и повечето (с извинение, не го казвам в лошия смисъл) са мангали- източноевропейци, турци, иракчани, други араби+всекакви жълтури. И аз не бих бил във възторг, ако из София щъкаха подобни люде (не, че съм расист, но предпочитам българите и изобщо европейци), но навсякъде са се отнасяли с мене, ако не приятелски, то поне дружелюбно.
Затова не подценявай добрите страни на Мюнхен.
п.с. е ти баш в макдоналдс ли се завря бе
- DADO
- Легендарен флуудър
Не съм се интересувал от инфраструктурата и подреденоста на Мюнхен. Сградите не ме впечатлиха. Този град с нищо не е по-хубав от София. Единственото, което ме впечатли беше суперсградата на Мерцедес. Иначе да, много чужденци (особено руснаци и турци), но в сравнение с такива градове като Лондон, Париж тук е сравнително чисто от расова гледна точка. То и в София има всякакви люде, нали българите раждат все по-малко...don_angelitto написа:Здравей, дано видиш това, което пиша. Впрочем в момента пиша от Мюнхен.Живял съм тука общо около 5 месеца и не е съвсем така, както го описваш. Далеч не твърдя, че Мюнхен е великолепен, приветлив и чист град, но смея да твърдя, че са малко градовете в света, които са толкова УРЕДЕНИ и ПОДРЕДЕНИ. Имам предвид, разбира се, най-вече инфраструктурата. Кеф ти кола, кеф ти колело, кеф ти метро, кеф ти трамвай, кеф ти влак, кеф ти автобус, кеф ти С-Бан. Сградите са отлично разположени, с достатъчно място помежду си, както и навътре от улиците, така че е дори доста просторно.
Не на последно място в този град са вложени и продължават да се валгат много средства, защото Бавария е най-богатата немска провинция.
А колкото до чужденците, тук има огромен брой чужденци и повечето (с извинение, не го казвам в лошия смисъл) са мангали- източноевропейци, турци, иракчани, други араби+всекакви жълтури. И аз не бих бил във възторг, ако из София щъкаха подобни люде (не, че съм расист, но предпочитам българите и изобщо европейци), но навсякъде са се отнасяли с мене, ако не приятелски, то поне дружелюбно.
Затова не подценявай добрите страни на Мюнхен.
Всъщност, от гледната точка на расова чистота (сори ако прозвучи невъзпитано и расистско, в никакъв случай не съм расист), най-благоприятният град е Виена, то ест Австрия. Там местният етнос е запазен много добре, няма негри, няма араби за разлика от Германия, така че вероятността от расови конфликти е много малка, почти нулева. Така че аре у Виена!
Ibiza DJ
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Точно това и аз казвам. Мюнхен не може да се похвали с някакво великолепие, пищност, изящество и прочие, но има ДРУГИ достойнства, които вече изброих. Изключително практичен и подреден град, в който всеки си знае за к'во се бори.Xenon написа:Този град с нищо не е по-хубав от София.
Сега ми хрумва едно много оригинално сравнение- транспортът в един град е като кръвта в едно човешко тяло.
И още нещо- винаги се радвам, когато водя културна дискусия.
- DADO
- Легендарен флуудър
Абсюлотно си прав, много ми харесва това твоето твърдение за транспорта. Това че инфраструктурата ни е направо трагична е самата истина. В София вече по всяко време на деня има задръствания (особено на улиците на топ-центъра), и то такива Ню Йорк ряпа да яде...don_angelitto написа:Точно това и аз казвам. Мюнхен не може да се похвали с някакво великолепие, пищност, изящество и прочие, но има ДРУГИ достойнства, които вече изброих. Изключително практичен и подреден град, в който всеки си знае за к'во се бори.Xenon написа:Този град с нищо не е по-хубав от София.Докато София нито е хубав град, нито е добре планиран от гледна точка на сградостроителството, нито е чист, а да не говорим за градския траспорт (нямам предвид само СКГТ, а целия градкси транспорт).
Сега ми хрумва едно много оригинално сравнение- транспортът в един град е като кръвта в едно човешко тяло.![]()
И още нещо- винаги се радвам, когато водя културна дискусия.
Ibiza DJ
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
А най-странното е, че тука задръстванията не са в градовете, а са по магистралите. Ама верно става въпрос за километрични задръствания. Понякога са от порядъка примерно на по 5-10 километра. Това явления се наблюдава всеки уикенд, защото германците хукват насам-натам по провинцията. Пак добре, че голяма част от тях пътува с влаковете, иначе не ми се мисли.
И още нещо искам да кажа, което не е като у нас- тук междуградски автобусни линии от типа Берлин-Щутгарт да речем няма. Автобусите превозват само в градовете и на къси разстояния + до предградията им (да кажем автобус София-Банкя или Варна-Зл. Пясъци, или Пловдив- село Труд) Само влакове. Но техните влакове не са като БДЖ (възможно най-меко казано:)). Аз да си призная с БДЖ не съм пътувал от повече от 10 години, а нямам и намеррение.
И още нещо искам да кажа, което не е като у нас- тук междуградски автобусни линии от типа Берлин-Щутгарт да речем няма. Автобусите превозват само в градовете и на къси разстояния + до предградията им (да кажем автобус София-Банкя или Варна-Зл. Пясъци, или Пловдив- село Труд) Само влакове. Но техните влакове не са като БДЖ (възможно най-меко казано:)). Аз да си призная с БДЖ не съм пътувал от повече от 10 години, а нямам и намеррение.
- DADO
- Легендарен флуудър
Да, щото некадърната ни придружителка ни заведе в някакво тъпо заведение в центъра на града с отвратителна храна и нелюбезни дърти сервитьорки... Така че решихме да отидем в Максоналдс, който е бая мръсен там...don_angelitto написа:
бтв, какви места за почивка, забавление има в Мюнхен? Някакви паркове, атракции?
Ibiza DJ
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Паркове има с лопата да ги ринеш и то кой от кой по-приятен.Xenon написа:бтв, какви места за почивка, забавление има в Мюнхен? Някакви паркове, атракции?
Най-известните са Englischer Garten, Olympiapark, Westpark, Perlacher Forst, Forstenrieder Park, Nymphenburg и др.
Не те разбирам какво имаш предвид под "атракции".
За някои атракция е аквапаркът в Ердинг, но според мене не е, така че зависи какви са ти интересите. Музеи ли те интересуват, спорт ли, кино ли, нощният живот ли...
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
1. Мариенплац- кметството, женската църква, музей на играчките, близо е Хофбройхаус (много популярна бирария, там Хитлер е държал речи)
2. Одеонсплац- Театинер кирхе (великолепна е отвътре), Английската градина, Резиденцията, Операта и Театърът са красиви, улица Максимилиан щрасе (еквивалент на Витошка, там Мерцедес е най-мизерната кола, която можеш да видиш, общо-взето говорим за Бентлита, Ферарита, Астон Мартин-и и т.н.
)
3. Олимпия Центрум- парка, кулата, сградата на БМВ, музеят на БМВ е мн интересен, SEA LIFE също е там (но е скъп)
4. Олимпия-Айнкауфсцентрум- ако ти се пазарува, там ти е мястото
5. Theresienwiese- там се провежда Октоберфест-ът.
6. Замъка "Нюмфенбург"+ парка- разкош, изящество, великолепие
7. Останки от някогашната крепостната стена- Isartor и Sendlingertor
8. Западен парк
9. Карлсплац+ Съдебната палата (която мн прилича на СУ)
10. Каролинен плац- готин обелиск има, близо са и пинакотеките
11. Lehnbach Platz- има разкошен фонтан
12. Ландтага естествено+ Максмомонумента
13. Алианц Арена
14. .....
списъкът търпи развитие
2. Одеонсплац- Театинер кирхе (великолепна е отвътре), Английската градина, Резиденцията, Операта и Театърът са красиви, улица Максимилиан щрасе (еквивалент на Витошка, там Мерцедес е най-мизерната кола, която можеш да видиш, общо-взето говорим за Бентлита, Ферарита, Астон Мартин-и и т.н.
3. Олимпия Центрум- парка, кулата, сградата на БМВ, музеят на БМВ е мн интересен, SEA LIFE също е там (но е скъп)
4. Олимпия-Айнкауфсцентрум- ако ти се пазарува, там ти е мястото
5. Theresienwiese- там се провежда Октоберфест-ът.
6. Замъка "Нюмфенбург"+ парка- разкош, изящество, великолепие
7. Останки от някогашната крепостната стена- Isartor и Sendlingertor
8. Западен парк
9. Карлсплац+ Съдебната палата (която мн прилича на СУ)
10. Каролинен плац- готин обелиск има, близо са и пинакотеките
11. Lehnbach Platz- има разкошен фонтан
12. Ландтага естествено+ Максмомонумента
13. Алианц Арена
14. .....
списъкът търпи развитие
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Първото излизане беше до Унгария. Имам снимки разни.
Ама какво да разказвам!? Хубаво беше и това е.
Ама най-много като че ли ми харесва в Холандия от държавите,
които съм бил досега. Това беше последното ми излизане извън България...
или предпоследното не съм сигурен. Хората са готини.
Водните лилии са им в каналите, а ние тука ходим специално
да видим водна лилия на пъпка в някакви си паркове и защитени месности!
Ама какво да разказвам!? Хубаво беше и това е.
Ама най-много като че ли ми харесва в Холандия от държавите,
които съм бил досега. Това беше последното ми излизане извън България...
или предпоследното не съм сигурен. Хората са готини.
Водните лилии са им в каналите, а ние тука ходим специално
да видим водна лилия на пъпка в някакви си паркове и защитени месности!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!