Теми Литература 1990-2007
Я помисли малко.. .Защо да ми пука? О, Боже! Трябва да се оплакваш ако нещо е нечестно... А при положение, че тук действа логиката "каквото за теб, такова и за другите" не разбирам защо се напичаш толкова... Спокойно... Каквото било - било, но не трябва да се изкарвате като изкупителни жертви! Щом си имала ПРАВО НА ИЗБОР - ти носиш цялата отговорност... Нали знаеш? Където има права, там има и отговорности!!!
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
- renn_g
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Вижте какво хора, на мен целта не ми е да си изпалача душата и да се оплаквам. Все пак нищо не е загубено.Никой не ме е карал да избирам есето,аз сама си го избрах и явно сгреших. Не обвинявам никого. Просто искам да се изяснят нещата колкото може повече за този изпитен вариант, за да не се допускат повече такива грешки.
По принцип наистина оценяването по литература е адски субективно,няма какво да се лъжем..
Разбирам тези,които са разочаровани,но ще ви кажа едно нещо:
В този живот има неща,които са много ама наистина много по-важни от една оценка,макар и несправедлива...замислете се за хората,които всеки ден живеят без да знаят дали на следващия ще се събудят?Или тези,които знаят с колко време разполагат,преди неизлечимата им болест да ги погълне?Или тези,които имат желание да учат,но нямат възможността да си позволят най-елементарните пособия и средства за това?
Наистина,има ужасно много човешко нещастие по света,но ИСТИНСКО НЕЩАСТИЕ,далеч по-голямо от кандидатстудентското недоволство от една или друга оценка
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ! и спрете да се тормозите вече
Разбирам тези,които са разочаровани,но ще ви кажа едно нещо:
В този живот има неща,които са много ама наистина много по-важни от една оценка,макар и несправедлива...замислете се за хората,които всеки ден живеят без да знаят дали на следващия ще се събудят?Или тези,които знаят с колко време разполагат,преди неизлечимата им болест да ги погълне?Или тези,които имат желание да учат,но нямат възможността да си позволят най-елементарните пособия и средства за това?
Наистина,има ужасно много човешко нещастие по света,но ИСТИНСКО НЕЩАСТИЕ,далеч по-голямо от кандидатстудентското недоволство от една или друга оценка
ЗАМИСЛЕТЕ СЕ! и спрете да се тормозите вече
- poli_dreamz
- В началото бе словото
hypnosssa съгласна съм с теб има много по-лоши неща от слабата оценка,но ние не можем да спрем болестите нито да помогнем на всички нуждаещи се затова помагаме с това с което можем.Ако даже нещо по-незначително като нечестноста на СУ се разреши пак допринасяме за една по-добра държава,ако не за нас то поне за идващите поколения
О вие ще спасите света! И моля стига с това "в София е по-лесно"... Пожелавам ти да дойдеш и да видиш дали е така... Но преди да си дошла - моля те не прави такива коментари...
Иначе мога да дам един елементарен пример. След седми клас влезнах в гимназия, в която ми скъсаха г*за от учене... знаех, че ще стане така, но въпреки това исках да уча там. Всеки ден аз решавах задачи (бях математически профил) и същевременно трябваше да се подготвям за контролни по философия, литература, география, история (предвидени за хуманитарен профил - даскалите ги мързеше да правят други контролни за нас, защото само ние бяхме математически)... И както се досещате ние не се превърнахме във всестранно развити личности, а просто не постигнахме така желаните прекрасни дипломи като на другите класове... Счупих се от учене и имам 5.82 (една от най-високите оценки в класа).. А в другите класове изобилстваше от дипломи с над 5.90... Честно ли е? - не... Трябваше ли да се запиша в кварталната гимназия и да си уча за КСК на спокойствие - ДА... Имах право на избор - сгреших... И нищо не може да се направи! Мога да виня само себе си
И така - ако всеки започне да споделя "как може" - ами ето така... Няма закон, който да казва "животът е честен"...
Иначе мога да дам един елементарен пример. След седми клас влезнах в гимназия, в която ми скъсаха г*за от учене... знаех, че ще стане така, но въпреки това исках да уча там. Всеки ден аз решавах задачи (бях математически профил) и същевременно трябваше да се подготвям за контролни по философия, литература, география, история (предвидени за хуманитарен профил - даскалите ги мързеше да правят други контролни за нас, защото само ние бяхме математически)... И както се досещате ние не се превърнахме във всестранно развити личности, а просто не постигнахме така желаните прекрасни дипломи като на другите класове... Счупих се от учене и имам 5.82 (една от най-високите оценки в класа).. А в другите класове изобилстваше от дипломи с над 5.90... Честно ли е? - не... Трябваше ли да се запиша в кварталната гимназия и да си уча за КСК на спокойствие - ДА... Имах право на избор - сгреших... И нищо не може да се направи! Мога да виня само себе си
И така - ако всеки започне да споделя "как може" - ами ето така... Няма закон, който да казва "животът е честен"...
Page_B моя случай с гимназията е аналогичен....
Особено сега в 12 калс буквално ни тъпчеха по главите,смъкнаха ни главоломно успеха,не ни оставиха да се подготвим достатъчно за кандидатстудентските изпити,абе въобще...накрая и на държавния ни се напраиха на гъзове...единствено за класа ще ми е мъчно от училище,иначе го намразих отвсякъде...нищо,че уж се води за едно от най-елитните училища в Сф....трябваше и аз да си вляза в някое СОУ и да изляза с диплома 6.00...е,вярно,моята е добре 5.77 но имам съученици с дипломи 4.50-4.70 които изобщо не са глупави,просто скапаните даскали и кирливия директор направиха така...
После разправяйте че в Сф било лесно...лесно ама отстрани !
Особено сега в 12 калс буквално ни тъпчеха по главите,смъкнаха ни главоломно успеха,не ни оставиха да се подготвим достатъчно за кандидатстудентските изпити,абе въобще...накрая и на държавния ни се напраиха на гъзове...единствено за класа ще ми е мъчно от училище,иначе го намразих отвсякъде...нищо,че уж се води за едно от най-елитните училища в Сф....трябваше и аз да си вляза в някое СОУ и да изляза с диплома 6.00...е,вярно,моята е добре 5.77 но имам съученици с дипломи 4.50-4.70 които изобщо не са глупави,просто скапаните даскали и кирливия директор направиха така...
После разправяйте че в Сф било лесно...лесно ама отстрани !
- poli_dreamz
- В началото бе словото
Ами Page_B и аз съм се скъсала от учене след 7 клас защото завърших френската гимназия в Пловдив и още в началото трябваше да се готвя за испити в края на оървата год. и моите учители не са за чудо и приказ и сега дипломата ми не е толкова висока колкото ако бях в квартална гимназия ама гимназията си е гимназия.Не можеш да кажеш че е нечестно да си имала 5 и 80.Те първа навлизаш в живота така,че не давай тъпи примери
- poli_dreamz
- В началото бе словото
Тъпи?... ахаххахахахаха - ОК шефче! Обаче не си мисли, че само ти си имала изпита в края на осми клас.. Всички езикови имат... Знаеш ли - ти си учила френски! А аз учех японски (+математика, както казах)... Е, докато ти си учела граматика, аз тепърва усвоявах букви и йероглифи, за да мога да си напиша изречението, а вкрая на годината - и да знам граматиката... френски 
.....
Последно промяна от Page_B на 26 Юли 2007, 14:30, променено общо 1 път.
- poli_dreamz
- В началото бе словото
ми като си толкова умна тогава защо се оплакваш че си учила като невидяла.Вместо да си горда че си завършила толкова добре ти казваш че е нечестно че имаш 5 и 82
Да не предпочиташ да си завършила обикновенна гимназия-не тогава стига си се оплаквала от глупости.Както казах тепърва навлизаш в живота и от тук нататък ще ти стане трудно