Ассаламу алайкум Aminaa,Aminaa написа:а някъде някои беше написал за приятелка туркиня с потниче. само за инфо - ако приятелката ти туркиня изпълнява задълженията си на мюсюлманка (5 молитви на ден, постене през рамадан, и т.н) въпреки начина по които с еоблича тя не престава да бъде мюсюлманка, ако обаче тя не изпълнява нищо от тези неща значи е мюсюлманка колкото и ти си:-)
аз се чудих къде са мюсюлманите в България...
За жалост обаче трябва да ти противореча!
Ако посоченото момиче не се моли, то то не е мюсюсюлманка, колкото приятелката и - немюсюлманка. Всеки, които се самоопределя за мюсюлманин, казва, че няма друг Бог освен Бог (за незнаещите: Аллах означава Бог и в арабските страни тази дума се употребява и от християните, вкл. и в Библията) - т.е. че Бог е Един, признава Мухаммед за Божий пророк - както и Иисус, Ной, Мойсеи, Адам, Абрахам и.т.н., вярва в Корана, Библията - Стария и Нория Завет - в това, че са Божии книги, вярва в Рая и Ада, в съдбата - добра и лоша, в съдния ден, в ангелите и ноща ал-кадр, то той е мюсюлманин. Това е друг въпрос, че е съмнително как някой може са казва, че вярва във всичко това, а пък да не спазва нпр. както си казала молитвата. Но хората сме такива - грешим, само Аллах е този, който знае какво е в сърцата ни. Така че, ако това момиче не се е молило цял живот, но казва че е мюсюлманка и вярва в Бог, то когато умре тя има правото на джаназа и ние, като мюсюлмани, сме длъжни да се молим за нея.
Ти сигурно си го имала не точно така, както съм го разбрала, предвид. няма значение, сега става въпрос за това да се нака бъдещето на България да прекрати тази студена война срещу мюсюлманите и да резбере, че не се губи нищо, ако няколко мюсюлманки се снимат с кърпи за паспорт
P.S. feichka: "но за задълженията й през Рамадан съм почти убедена" - задълженията не са само да се "гладува" - пост без молитва... тема на друг разговор!