Задължително гласуване?

Модератори: Don Horhe, Lord

Одобрявате ли задължителното гласуване ?

Да, разбира се, така трябва да се направи!
34
49%
Колебая се, не ми пука особено
6
9%
Да, а после да върнат и сърпа и чука на Партийния дом!
13
19%
Да ме хванат за хубавата малка нощна шапчица!!!!
17
24%

Общо гласове: 70

Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Re: :)

Мнение от явор »

zmey написа:2) - Изборът поначало е ограничен от броя на кандидатите - ако не те удовлетворява никой, не трябва да си принуден да избираш някой, когото не харесваш и не искаш да те представлява.
явор написа:Ако не е доволеk, то тогава има свободата да си сформира своя партия или да се яви като независим кандидат.
zmey написа:3) - Пускането на празна бюлетина е равностойно на неотиването да се гласува- и от практическа и от юридическа гледна точка
Хората не гласуват масово от незаинтересованост и мързел, а не поради други причини. Както отбелязах
явор написа:Все пак българинът, дори и да не знае за какво точно гласува, той пуска своя глас за този, за когото знае, че е срещу някого, когото не харесва, или просто за когото нещо някога е чувал... Празните бюлетини са характерни за доста по-напредналите общества (без никои да се обижда)
Но и макар да се стигне до това, то за мен това ще са доста по-добри резултати от изборите... поне самите управляващи ще се засрамят.
zmey написа:4) - Реализирането е доста трудно - ако изборите се провеждат да речем лятото, когато голяма част от избирателите са на море, как ще ги накараш да си прекъснат отпуската, почивката, за да отидат да гласуват на избори, където те не виждат свой представител и не искат да гласуват.
Те точно за това никога не ги правят по такова време! Ти помниш ли да е имало избори през лятото? А и освен това изборите ги организират така, че да може всичко да протече нормално и при 100% избирателна активност, така че няма да е толкова трудно...
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
zmey
Пишете, о, братя

:)

Мнение от zmey »

Млад си Яворе, идеалист си, но ще порастнеш и ще започнеш да мислиш, ако не много то поне малко:

явор написа:
Ако не е доволеk, то тогава има свободата да си сформира своя партия или да се яви като независим кандидат.

Може, но има срок за регистрация. И какво става, когато този срок изтече и се окаже, че никой от регистрираните кандидати/партии не изразявя твоите очаквания? Има два варианта - правиш си партия, която да представлява интересите ти и се регистрираш за участие и по този начин в изборите участват няколко милиона партиики! Другият вариант - изчакваш да видиш дали някоя партия, на която симпатизираш няма да се е регистрирала, за да гласуваш за нея. Когато разбреш. че тя е "пропуснала" срока, вече е късно, защото и ти си пропуснал. Т.е. или партиите стават няколко хиляди в най-добрия случай, или изборът ти е ограничен от регистриралите се партии.
Ето ти конкретен пример:
Ти си обикновен българин,
чийто дядовци са участвали и загинали във войните с Турция. Мразиш издъното на душата си ДПС като етническа партия на турците и никога не би гласувал за нея.
,чиито баща е бил от интелигенцията 1944та година, изчезнал е безследно, убит е в Белене или наи-малкото са му нацинализирали цялото имущество и са го оставили в мизерия - мразиш издъно БСП, която е приемник на БКП и убииците на твоя баща.
,в момента живееш в "царски имот", който сега трябва да ти се отнеме и да се върне на "царя" - нямаш нищо против "царя", но няма и къде да живееш и поради това не би гласувал за НДСВ, просто щото искат да ти вземат къщурката
....
и може много още да се предполага...
И след като управляващата коалиция въвжда задължителното гласуване, в последния момент променя срока за регистрация така, че друг не успява да се организира и регистрира...
на следващите избори се чудиш за кого да гласуваш - БСП, НДСВ или ДПС.

Оказва се обаче, че изборите са насрочени за някоя неделя, когато...
си в командировка служебно в друг град и шефът ти е невероятен цербер и ако не отидеш, ще те уволни/ ти се жениш/ починал е роднина/болен си... и още хиляди възмонсоти...

И се стига до положението, в което ти си ДЛЪЖЕН да избереш някой, който не харесваш въобще и да изтървеш важно събитие за теб, а ако не го направиш, то трябва да ПЛАТИШ глоба.

Това, че ще дават ден/седмица/месец предизборни материали и клипове няма да те накара да си активен участник в политиката, ако не ги гледаш - или може би трябва да направят и задължително стоенето вкъщи да ги гледаш?
Това, че ще те накарат да отидеш да си пусниш бщлетината, не означава, че тя ще отразява твоята позиция и няма да означава, че си заинтересуван от политиката, а просто, че не искаш да те глобят.
Идеята е да се повиши мотивираността на избирателя, интересса му и да се спечели, да се сформира негово убеждение, а не принуда и наказание.

А за да не ти изглежда много отвлечен примера по-горе, ето ти един от близкото минало:
Кметски избори в София:

по-предните - състезаващи се - Софиянски и кандидат от БСП
Печели Софиянски, въпреки многобройните си далавери, не защото е харесван, а защото софианци не биха гласували за човек на БСП.

предните избори - състезаващи се - Три основни фигури -
1 -Дончева - жена, говореща с ясноизразем провинциален акцент, изключително дразнещ софианци, при това от БСП
2 -Бойко - по онова време не много долюбван позьор и голяма балалайка, който много приказва и нищо не прави
3 -"дядото" - кандидат на десните, дори и да е печен, все пак човек над 80 години... е има си някакви ограничения, които дори и неписани, играят решаваща роля.
4 - някакви други

На втори тур остават Бойко и Дончева ...
Резултат - голяма част от избирателите не отиват да гласуват, защоти не харесват никой от двамата, а голяма част от гласувалите за Бойко го правят, за да не спечели жена, миекаща и от партия, докарала за 45-50г България до национална катастрофа, каквато не е имало ника преди и след войни.

ПРОСТО НЯМА АРГУМЕНТ, КОЙТО ДА МЕ УБЕДИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЯКОЙ, КОГОТО НЕ ХАРЕСВАМ, В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДА ПЛАЩАМ!!![/quote]
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Змей,
Никой не те кара да гласуваш за някого, а да гласуваш - може и с празна или напълно зачертана бюлетина!
Дедото беше кандидат за президент, а не за кмет.
На Яворчо баща му не може да е бил убит веднага след 9 септември 1944 г. поради фактора време и възраст...
Апропо, ти как реши за себе си случая с кметските избори - щото пак идат... :roll:
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

И за какво да се разкарвам да пускам празна бюлетина?
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Ами тогава за да не се разкарваш да пускаш празна бюлетина,
вземи пусни пълна.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Cosa~Nostra
Пишете, о, братя

Мнение от Cosa~Nostra »

Паган написа:Ами тогава за да не се разкарваш да пускаш празна бюлетина,
вземи пусни пълна.
Хаха, взе ми думите от клавиатурата. :lol:
Абе, нали знаете златното правило - в България всички разбират от футбол и политика.
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Аз не разбирам нито от фубтол, нито от политика.
Ако има референдум, пръв ще отида да гласувам.
Но не и на избори.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Добре, бе! (към всички, който не гласуват)

Тогава приемете гласуването за парламент, местните
и президентските избори като референдум!
Властта пита - кой да управлява! Вие отивате и пускате гласа си!
Кажете, това което го правим на 4 години, не е ли вид референдум?
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Паган, не ме разбирай погрешно :)

Аз съм за активна гражданска позиция. Но не и при тези условия. Не искам да избирам по-малкото зло, искам да избирам измежду няколко добри. И когато това по-малко зло ме кара насила да го избера, става диктат.

Какво да направя, че просто не мога да харесам никоя политическа сила, по критерий "резултат"? Виновен ли съм? А за да ми харесат, трябва да се доказали вече, да са познати на обществото с резултати, а не да им харесвам обещанията.

Да взема да си съставя партия, е абсурдно и смешно, защото освен, че не разбирам (и не съм длъжен) да разбирам от политика, аз и не искам да се занимавам с това, имам си професия, хоби.. И не може да казвате на всеки, на който не му изнася, да влзезе в политиката. Тя ли е единствената форма на демократично управление?

Да приравняваш изборите с преките такива, т.е. референдума, е нелепо. Кратка справка в Уикипедия и ще откриеш основната разлика: целият електорат трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. В момента на нашите т.нар. избори това се прави от по-малко от половината. А причините за това не търси в народа, а в предлагания избор. Същият този народ гласува с много по-голяма активност веднага след 89-та, защото повярва на новото. Не беше особено успешно и процентът спадна постепенно до това наистина обидно ниво. Не обвинявай хора, които са гласували преди няколко години за това, че сега отказват да го направят. Те не са били винаги толкова пасивни, колкото ги мислите и имат причини да абдикират от гражданския си дълг.
(Полезно четиво - http://www1.parliament.bg/students/87_bg.htm )

Трънът в очите ви - ДПС. Вярно, мен ако питате, бих оставил един турчин в парламента, колкото да не ни обвинят в Европа, че не спазваме правата на етносите. Съгласен съм и че нашата пасивност вдига процента на техните гласове. Но не мога да приема да отида да гласувам, не ЗА нещо, а ПРОТИВ друго нещо. Нещо повече, да го правим задължително, нещо в което обвинявате самото ДПС, че прави с турците, е все едно да се принизим на тяхното ниво. Не искам да правя същото, в което обвинявам.
Освен това, аз лично не мога да различа ДПС от останалите. "Българските" партии, за които ме карате да гласувам, с какво са по-различни? И ако наистина вярвате, че те са по-добрият избор, защо те се обединяват с ДПС? Защо не са против него, както вие сте? И защо после аз да им гласувам доверие? Не се чувствате поне малко предадени?

Не мога да приема напълно и твърдението, че който не гласува, няма право да се оплаква? А тези, които са гласували имат ли право? Нали това е гражданският ви избор:

Паган написа:
Властта пита - кой да управлява! Вие отивате и пускате гласа си!
И какво излиза: ние, негласувалите не можем да се оплакваме, вие гласувалите не можете, защото вие сте си ги избрали такива. И какво става с призива "Гласувайте! Да смъкнем ДПС!" Гласуваме, за да имаме блаженното право да псуваме впоследствие? Май само това ни дават? Ама тия, негласувалите, нямат и това право, горките!

Е, ако някой ми каже, че е доволен от избора си и не се оплаква, евала му :) но бъдете искрени, а не романтици-идеалисти-мазохисти.

to be continued...
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Вие сте луди, бе хора !Нека който иска да гласува, а който не иска да не го прави.За какво се убеждавате взаимно.Аз лично гласувах 2 пъти и едва ли ще гласувам пак скоро.Това че ще мога да се оплаквам не ме крепи и не би ме накарало да отида до урните.Истината е, че човек не бива да бъде задължавам да прави каквото и да било.Иначе не е демократично, тъй като смятам не живеем в някакъв "специфичен" строй.
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Явор каза:
Според мен е граждански дълг на всеки да се запознае с програмата на политическите партии и да гласува за тази, която до най-голяма степен удовлетворява неговите.
...

П.П. От сега обещавам, че ако вляза в Парламента някой ден, ще въведа образователен ценз. Какво ще кажете по този въпрос :roll:
Машала, Яворе!

Към привържаниците на задължителното гласуване: Аз съм ЗА личната свобода, но и за поемането на интелигентна отговорност. Не можеш да караш 70-80-годишни земеделци и скотовъдци да решават бъдещето на една страна, без да знаят дори какво е парламент, кой, как и защо управлява в тая тъпа поствизантийска-постосманска-постсоциалистическа действителност. Когато държавата се погрижи в с. Ягода бай Въльо да знае кой е министърът на енергетиката и коя е Меглена Кунева, тогава ще бъда спокоен. Преди това обаче, до с. Ягода трябва да има асфалтиран път... Да не говорим за неинформираността при младите, които на практика ще решават бъднините на татковината!!! Какво е това училищв, което не научава децата къде се намират!?!?! А има и недопустимо количество хора на средна възраст, които хабер си нямат от политика!!! Оплаквай се после, тъпи, егоистични българино!!! Като историята ти е наср*ла живота и мисленето, нищо ли няма да предприемеш??? Мисли, народе, мисли!!! Като не става от само себе си, ами от теб си зависи да се промениш!!!

......

Трудно стават тия неща. Не обвинявам никого. Просто ще цитирам НЛО:
"Стой си, Цочо, във България! Майната й на Швейцария!"
Хората умират от старост бе! Ако ние, младежи, не се погрижим за тая държава, няма кой! И твърде много народ е умрял за тая пуста родина, за да й тегля една майна без да се замисля! Работа по България има... :?
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Депутатката от Коалиция за България Татяна Дончева е предложила доскорошния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.
Предложението, което е включено в дневния ред на Народното събрание за тази седмица, ще стане факт след гласуването му в пленарна зала, съобщи Investor.bg. Председателското място на комисията беше овакантено след като Петър Димитров замени Овчаров като министър на икономиката и енергетиката. Миналата седмица Овчаров беше избран за член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика. Срещу Овчаров има проверка дали е пречил на разследването по случая “Топлофикация”. Румен Овчаров, който е икономист по образовение, е бил зам.-председател на Комитета по енергетика (по-късно станал министерство) и зам.-директор на Енергопроект, работил е и в АЕЦ "Козлодуй". Избиран е за депутат в 38-то, 39-то и настоящото 40-то Народно събрание.
Задължително гласуване ли?! Щом ви влече...
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Аз съм ЗА задължително гласуване. Всичките са боклуци, ама поне да се спрат турчолята.

п.п. на Партийния дом имаше червена петолъчка, където сега се вее българското знаме.
Изображение
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

А не ти ли е малко странно, че боклуците се коалират с турчолята?
Добре, дайте да гласуваме всички за боклуците, пък те пак ще си докарат турчоля и после ще ви питам къде ви беше акъла. Кой е по-лошия - ДПС, дето винаги е с тоя, който е на власт, или тоя дето го допуска до себе си?

Тъпо е да избереш който и да е, само и само да отчетеш гражданска позиция.
mrent
От дъжд на вятър

Мнение от mrent »

Не. Самото негласуване е един вид гласуване.
да управляваш означава да служиш
Публикувай отговор

Обратно към “България”