Ислям, българка, забрадка?

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
hina
В началото бе словото

Мнение от hina »

Aminaa написа:а някъде някои беше написал за приятелка туркиня с потниче. само за инфо - ако приятелката ти туркиня изпълнява задълженията си на мюсюлманка (5 молитви на ден, постене през рамадан, и т.н) въпреки начина по които с еоблича тя не престава да бъде мюсюлманка, ако обаче тя не изпълнява нищо от тези неща значи е мюсюлманка колкото и ти си:-)
Ассаламу алайкум Aminaa,

аз се чудих къде са мюсюлманите в България...

За жалост обаче трябва да ти противореча!

Ако посоченото момиче не се моли, то то не е мюсюсюлманка, колкото приятелката и - немюсюлманка. Всеки, които се самоопределя за мюсюлманин, казва, че няма друг Бог освен Бог (за незнаещите: Аллах означава Бог и в арабските страни тази дума се употребява и от християните, вкл. и в Библията) - т.е. че Бог е Един, признава Мухаммед за Божий пророк - както и Иисус, Ной, Мойсеи, Адам, Абрахам и.т.н., вярва в Корана, Библията - Стария и Нория Завет - в това, че са Божии книги, вярва в Рая и Ада, в съдбата - добра и лоша, в съдния ден, в ангелите и ноща ал-кадр, то той е мюсюлманин. Това е друг въпрос, че е съмнително как някой може са казва, че вярва във всичко това, а пък да не спазва нпр. както си казала молитвата. Но хората сме такива - грешим, само Аллах е този, който знае какво е в сърцата ни. Така че, ако това момиче не се е молило цял живот, но казва че е мюсюлманка и вярва в Бог, то когато умре тя има правото на джаназа и ние, като мюсюлмани, сме длъжни да се молим за нея.
Ти сигурно си го имала не точно така, както съм го разбрала, предвид. няма значение, сега става въпрос за това да се нака бъдещето на България да прекрати тази студена война срещу мюсюлманите и да резбере, че не се губи нищо, ако няколко мюсюлманки се снимат с кърпи за паспорт :-)

P.S. feichka: "но за задълженията й през Рамадан съм почти убедена" - задълженията не са само да се "гладува" - пост без молитва... тема на друг разговор!
Aminaa
В началото бе словото

Мнение от Aminaa »

по тази логика и аз не съм истинска вярваща, щом не изпълнявам всичко от християнството.
:wink: точно така. това се опитвах да обясня.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

И нещо по темата за ЕС:
За добро или лошо, България е вече в ЕС и оттам се излиза само по собствено желание. Турция няма да влезе там не само след 30 години, но и след 130 години. Защо ли? Заради Исляма! Нашата култура - материална и духовна, е изградена на основата на Християнството и постиженията на Античната цивилизация. Колкото и да са различни, създават чуство за общност и то не по Бенедикт Андерсън. Цивилизацията на Исляма е нещо съвсем различно и дори обратно на нашата култура. Затова си има Ислямска лига и др. организации. Няма нищо лошо тези двете да се разбират, уважават и зачитат, но са твърде различни да вървят заедно. :roll:
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

hina написа:... Корана... се знае наизуст - оригинал - от мнага не-арабско говорящи...
А знаят ли какво означава всяка една дума в него? Разбират ли го?
Могат л ида го четат?

Щото и аз знам 1-2 песни на корейски и китайски език наизуст :wink:
hina написа:... нака бъдещето на България да прекрати тази студена война срещу мюсюлманите...
Тая война си я измислихте вие, ей, алоооооо!
От българина по-толерантен няма да намериш!
Това, че разни животни говорят за етнически напрежения и т.н,
не го правим ние българите, а вие - мюсюлмани, турци и цигани!
Вие изкуствено засаждате някакви лайна и после нас обвинявате,
че сме ви срали в двора!
Ай, ше ви...!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Паган написа:
Тая война си я измислихте вие, ей, алоооооо!
От българина по-толерантен няма да намериш!
Това, че разни животни говорят за етнически напрежения и т.н,
не го правим ние българите, а вие - мюсюлмани, турци и цигани!
Вие изкуствено засаждате някакви лайна и после нас обвинявате,
че сме ви срали в двора!
Ай, ше ви...!
Требва да се запозная с туй момче :)
Ше си земем по некоя пържолка, ше се настаним под манастирската лоза и ше почнем да си ръсим попържните :)
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

Българка със забрадка?Не ,по добре българин с качулка
Изображение :lol:
.
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

Aminaa написа:Здравейте,

мисля, че хина малко е надценила интелигентността на българските студенти за да пусне такава тема тук.

А това с България да се махне от Европейския съюз, ами те рано или късно ще забележат, че не и е там мястото. :-)

Някои от вас беше написал "Бог е Един" правилно един е, само човек трябва да се поразмисли и да открие кое е истина и кое лъжа и така да намери сам пътя си.

Аз също приех исляма преди 4 години, нося забрадка и сам безкрайно щастлива с тази религия. "Ислямът иска много, но и дава много." така е ;-)

За забрадката си права хина, глупав закон, обаче мисля че на хората в България проблема им е, че нямат никаква религия. Ти си намерила пътя си, понеже си вярвала в Бог и преди това. Но иди обяснявай на някой, който "вярва само в себе си" че има Бог.
или пък още по-зле някой, който си мисли че филма "Време разделно" е ислямската религия. чесно да ви кажа бях изненадана от такива коментари в подобен форум. човек очаква нещо повече от студенти:-)
абе я се застреляй някъде :evil: :evil: :evil: вярвай в каквото си искаш, не ме интересува, но не ме карай да вярвам в същото, толкова ли е трудно да го проумееш... Какво от това, че повечето хора в България са атеисти?! То пък силно религиозните общества в Близкия изток цъфтят, та връзват!!! :evil: :evil: :evil:
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Aminaa написа: мисля, че хина малко е надценила интелигентността на българските студенти за да пусне такава тема тук.

...

човек очаква нещо повече от студенти:-)
Хах!
Говориш за очаквания към студентите тук, hina пък споменава, че въпреки "високо-компетентност" не може да си намери работа само заради предубежденията към забрадката й. Честно да ви кажа, аз пък очаквах хора, които говорят претенциозно особено на тема религия и претендират да са интелигентни, поне да са грамотни. Забележете как постовете на hina са пълни с меко казано недопустими правописни грешки. Казвам това, защото аз лично не мога да приема насериозно човек, който не знае как да се изразява грамотно на собствения си език. Оттам произтича и съмнението ми в професионалния му капацитет. Но това е дълга и по-друга тема.

Относно забрадките тук се казаха доста неща, с повечето от които съм съгласна. Моето мнение е, че когато говорим за обществени правила и закони, всички трябва да сме равни пред тях. Ако законът забранява снимане със забрадка, то ще я свалиш и толкова. Ти може да я чувстваш като част от теб, но пред институциите тя не е! Тя е точно парче плат, както самата hina го беше написала.
Освен това, паспортът е документ, за него има изисквания. Дали се харесваме на снимките там или не е без значение- той не е ключът ни към модния бизнес!
Аз уважавам всички религии и техните поклонници и съм на мнение, че всеки трябва да вярва в това, което го прави щастлив. Но мисля, че няма по-жалка гледка от фанатизирани и обсебени от желанието си да "проповядват" хора. Ако искаш да носиш забрадка, ти просто я носиш и не е нужно под път и над път да го афишираш. Ако се смяташ за мюсюлманин / християнин / евреин или какъвто и да било, ти спазваш религиозните норми на твоята религия (ако искаш), и не парадираш с това, нито съдиш другите. Кой си ти, че да съдиш другите и да даваш оценки доколко тяхната религия е ада, от който ти трябва да ги спасиш?!
За финал искам да кажа, че според мен hina е просто едно объркано момиче, което не знае какво иска. Защото ако вярваш истински в нещо, ти го отстояваш. Ако си мъдър, приемаш другите. Ако си кадърен, се бориш да се докажеш.
Другото е суета и празни приказки.
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Да бе, кой ги учи тия хора, та все в този форум идат да промиват мозъци!? Че и цитати от Библията и Курана взели да дават :shock:

Бал съм ви у религиите, бал съм го тоя Аллах и другия :x

Модове, от подобни теми не се получават дискусии. Усетите ли, че нещата се изместват към разни проповеди и уверения "това е по-добро от онова", просто заключвайте темата и толкова.
Софийски университет (и форумът на СУ) не е институция, към която да се обръщат с подобни въпроси и искания.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

PrincessSuperstar написа:...аз лично не мога да приема насериозно човек, който не знае как да се изразява грамотно на собствения си език.
Не съм сигурен, че нейният език е нашия език:
Ассаламу алайкум
Обръщение на въпросната към съфорумец.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Май ги изгонихте, о надценени ми приятели-съфорумци! :wink:
FTF
Писаружяк

Мнение от FTF »

:lol: Чета и ми е толкоз интересно че се просълзих. В момента една от най-големите опасности за нашия скромен съюз(ЕС) е именно влиянието на исляма и засилването му сред страните-членки. Не се чудете че ние като най-близко разположени до страните от тая религия и култура, първи усещаме натиска. Само да предупредя че мюсюлманството и въобще сектантските и квито и да са религии и производни структури и са добре подковани с теории и опозиции от сорта: ма секи да си вярва квото си иска, не ни занимавайте или аве...ше ви тиииит, са абсолютно безполезни. Нищо не е така както изглежда
В този фалшив свят, хората копнеят за нещо истинско.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

Алеле,мале...тая тема прераства в религиозни проповеди и ще го избие на фанатизъм още малко :wink:
Какво като сме студенти-да слушаме врели не кипели тука из форума ли?Аз също както казаха някои колеги уважавам религийте и поклонниците им стига да не ми се натрапват на главата. :idea:
Българите сме нямали религия?България е източно православна държава .Какво очаквате под това да сме религиозни?Да се молим по 5 пъти на ден ,да слагаме забрадки на жените и да не им позволяваме да гласуват? :roll:
.
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Aminaa написа:
по тази логика и аз не съм истинска вярваща, щом не изпълнявам всичко от християнството.
:wink: точно така. това се опитвах да обясня.
E, да де, ама не съм съгласна...И подчертах, че според мен е по-важно да имаш вярата вътре в теб!
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

именно
прекаленото натрапване на някои в стил "вижте ме колко съм вярващ/а" говори именно за обратното.
истински вярващият (в каквото и да било) не изпитва потребността да го афишира
да си припомняме ли сега кого осъжда Исус най-много?
Заключено

Обратно към “България”