Паган, не ме разбирай погрешно
Аз съм за активна гражданска позиция. Но не и при тези условия. Не искам да избирам по-малкото зло, искам да избирам измежду няколко добри. И когато това по-малко зло ме кара насила да го избера, става диктат.
Какво да направя, че просто не мога да харесам никоя политическа сила, по критерий "резултат"? Виновен ли съм? А за да ми харесат, трябва да се доказали вече, да са познати на обществото с резултати, а не да им харесвам обещанията.
Да взема да си съставя партия, е абсурдно и смешно, защото освен, че не разбирам (и не съм длъжен) да разбирам от политика, аз и не искам да се занимавам с това, имам си професия, хоби.. И не може да казвате на всеки, на който не му изнася, да влзезе в политиката. Тя ли е единствената форма на демократично управление?
Да приравняваш изборите с преките такива, т.е. референдума, е нелепо. Кратка справка в Уикипедия и ще откриеш основната разлика: целият електорат трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. В момента на нашите т.нар. избори това се прави от по-малко от половината. А причините за това не търси в народа, а в предлагания избор. Същият този народ гласува с много по-голяма активност веднага след 89-та, защото повярва на новото. Не беше особено успешно и процентът спадна постепенно до това наистина обидно ниво. Не обвинявай хора, които са гласували преди няколко години за това, че сега отказват да го направят. Те не са били винаги толкова пасивни, колкото ги мислите и имат причини да абдикират от гражданския си дълг.
(Полезно четиво -
http://www1.parliament.bg/students/87_bg.htm )
Трънът в очите ви - ДПС. Вярно, мен ако питате, бих оставил един турчин в парламента, колкото да не ни обвинят в Европа, че не спазваме правата на етносите. Съгласен съм и че нашата пасивност вдига процента на техните гласове. Но не мога да приема да отида да гласувам, не ЗА нещо, а ПРОТИВ друго нещо. Нещо повече, да го правим задължително, нещо в което обвинявате самото ДПС, че прави с турците, е все едно да се принизим на тяхното ниво. Не искам да правя същото, в което обвинявам.
Освен това, аз лично не мога да различа ДПС от останалите. "Българските" партии, за които ме карате да гласувам, с какво са по-различни? И ако наистина вярвате, че те са по-добрият избор, защо те се обединяват с ДПС? Защо не са против него, както вие сте? И защо после аз да им гласувам доверие? Не се чувствате поне малко предадени?
Не мога да приема напълно и твърдението, че който не гласува, няма право да се оплаква? А тези, които са гласували имат ли право? Нали това е гражданският ви избор:
Паган написа:
Властта пита - кой да управлява! Вие отивате и пускате гласа си!
И какво излиза: ние, негласувалите не можем да се оплакваме, вие гласувалите не можете, защото вие сте си ги избрали такива. И какво става с призива "Гласувайте! Да смъкнем ДПС!" Гласуваме, за да имаме блаженното право да псуваме впоследствие? Май само това ни дават? Ама тия, негласувалите, нямат и това право, горките!
Е, ако някой ми каже, че е доволен от избора си и не се оплаква, евала му

но бъдете искрени, а не романтици-идеалисти-мазохисти.
to be continued...