За или против квотите по пол?
Нз дали е мързеливост...май има нещо друго.Ако се замислим малко:
В една даскалска специалност колко пари се дават на семестър?Не съм сигурен ма да предположим 100лв(няам си напредстава и гадая)
4 години по 200лв са 800лв. Знаем че не е лесно да се учи и да се работи(в СУ е доста облекчено за разлика например от ТУ).Но и да работим надали ще е на пълен работен ден.Нещо повече...какво ще можем да работим?Ми на фона на избраната специалност най-много да знаем някой език.И ще превеждаме за жълти стотинки.Друг вариант е сервитиорството.Там доколкото знам заплатите са около 200-300лв без бакшиша.Като завършим ще можем да работим като учители за по 300лв.Начи излиза че 4 години учим и работим за да си плащаме такси и общежития и т.н. и после работим половин година, че да си избием образованието и си тровим нервите като може директно да започнем да работим???Каде е логиката да ставаме даскали примерно.Сервитиорството можем да го заменим примерно с автомивка или дори строителство.Има смисъл в престижни специалности.Но много хора не са достатъчно добри за да влязат.И кво става?На сегашното поколение кандидатстващи не им се учи а и не виждат смисъл да учат.Еми много ясно че кандидатите ще намаляват с всяка изминала година.И към безперспективната за момента специалност ДАСКАЛ се включват за жалост и доста други. На фона и на по-ниската раждаемост напоследък(несигурни данни) кандидатите още повече намаляват.Доста от хората кандидатстват щото родителите ги задължават и защото се надяват по време на ученето им мама и тате да им дават парички.Заради тези фактори се намалява конкурентността оттам се пускат лесни изпити и прочие. При момчетата е дори по-сериозен проблема щото те искат от рано да станат самостоятелни а това става кат си фанат работа...ама ква работа-автомивка или строеж.При момичетата колкото и да е има повече родителски контрол но и там нещата са тръгнали на зле.Изобщо цялото образование започва все повече да затъва, а вие обсъждате квотите по пол дали са дискриминация или не.Първо че надали някои ще се съобрази с вас(щото както се вижда и от анкетата за момента нещата са 50/50) второ че университетите се чудят вече как да си запълват бройките(далеч по важен проблем)...Но не.Като видни българи вие протестирате.Щото както знаем когато някой не е успял да направи нещо(да влезе желаната специалност) тогава някой друг му е виновен.Аман от тоя манталитет.Никой не ви е виновен.Вие не сте се старали достатъчно и затова сте се провалили.Щото ако човек иска достатъчно силно нещо той го постига.
В една даскалска специалност колко пари се дават на семестър?Не съм сигурен ма да предположим 100лв(няам си напредстава и гадая)
4 години по 200лв са 800лв. Знаем че не е лесно да се учи и да се работи(в СУ е доста облекчено за разлика например от ТУ).Но и да работим надали ще е на пълен работен ден.Нещо повече...какво ще можем да работим?Ми на фона на избраната специалност най-много да знаем някой език.И ще превеждаме за жълти стотинки.Друг вариант е сервитиорството.Там доколкото знам заплатите са около 200-300лв без бакшиша.Като завършим ще можем да работим като учители за по 300лв.Начи излиза че 4 години учим и работим за да си плащаме такси и общежития и т.н. и после работим половин година, че да си избием образованието и си тровим нервите като може директно да започнем да работим???Каде е логиката да ставаме даскали примерно.Сервитиорството можем да го заменим примерно с автомивка или дори строителство.Има смисъл в престижни специалности.Но много хора не са достатъчно добри за да влязат.И кво става?На сегашното поколение кандидатстващи не им се учи а и не виждат смисъл да учат.Еми много ясно че кандидатите ще намаляват с всяка изминала година.И към безперспективната за момента специалност ДАСКАЛ се включват за жалост и доста други. На фона и на по-ниската раждаемост напоследък(несигурни данни) кандидатите още повече намаляват.Доста от хората кандидатстват щото родителите ги задължават и защото се надяват по време на ученето им мама и тате да им дават парички.Заради тези фактори се намалява конкурентността оттам се пускат лесни изпити и прочие. При момчетата е дори по-сериозен проблема щото те искат от рано да станат самостоятелни а това става кат си фанат работа...ама ква работа-автомивка или строеж.При момичетата колкото и да е има повече родителски контрол но и там нещата са тръгнали на зле.Изобщо цялото образование започва все повече да затъва, а вие обсъждате квотите по пол дали са дискриминация или не.Първо че надали някои ще се съобрази с вас(щото както се вижда и от анкетата за момента нещата са 50/50) второ че университетите се чудят вече как да си запълват бройките(далеч по важен проблем)...Но не.Като видни българи вие протестирате.Щото както знаем когато някой не е успял да направи нещо(да влезе желаната специалност) тогава някой друг му е виновен.Аман от тоя манталитет.Никой не ви е виновен.Вие не сте се старали достатъчно и затова сте се провалили.Щото ако човек иска достатъчно силно нещо той го постига.
Значи замислете се момичета, които рипате против квотите, ако бяхте момче и бала беше по-нисък дали щяхте да се скъсате от учене или щяхте да карате по-леко? По-високите балове за момичета в едни и за момчета в други специалности не са от вчера. При едно евентуално премахване на квотите балансът след няколко години може би, след известни трусове, би се запазил не особено нарушен, но проблемът е че това не е сигурно. А защо трябва да се рискува?
да управляваш означава да служиш
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
- Курс: друг
- Обратна връзка:
-
Cezare
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
моето мнение е, че квоти по пол трябва да има. просто защото това, че жените изкарват по-високи резултати на изпитите, не значи, че от техните среди излизат по-добрите кадри на завършване
Ах философия на халос и
Право , а медицина и
Богословие за жалост аз
Учих не една година !
И ей ме – същия глупак
Какъвто бях преди, съм пак!
Право , а медицина и
Богословие за жалост аз
Учих не една година !
И ей ме – същия глупак
Какъвто бях преди, съм пак!
-
Dzvero_ide
- В началото бе словото
Само няма да ми ревете колко било лесно да си момче . Свободните места за женки са 300 пъти повече отколкото тези за момчета и то за секви специалности братче .Ако не се лъжа единствено във физическия факултет приемат повече момчета .В останалите факултети глей кво става . За мене 50:50 е най-добре, ма това няма да стане , така че ако не ви кефи давате яко кинти на пластичен , сменяте пола и не се чувствате повече дескриминирани...елементарно е...

- mirchetu
- От дъжд на вятър
- Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ
- Курс: втори
Dzvero_ide написа:Само няма да ми ревете колко било лесно да си момче . Свободните места за женки са 300 пъти повече отколкото тези за момчета и то за секви специалности братче .Ако не се лъжа единствено във физическия факултет приемат повече момчета .В останалите факултети глей кво става . За мене 50:50 е най-добре, ма това няма да стане , така че ако не ви кефи давате яко кинти на пластичен , сменяте пола и не се чувствате повече дескриминирани...елементарно е...![]()
-
Dzvero_ide
- В началото бе словото
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Като гледам, май ти много ревеш от всички... седни си на задника и учи, бе, какъв ти е проблемът?! И с квоти по пол и без, като не си учил, нямаш право да предявяваш никакви претенции. А щом смяната на пола би ти донесла място в университета, ми смени си го, вече стотици хора го направиха.Dzvero_ide написа:.....
(Правописът и пунктуацията явно са ти слаби места, затова им обърни специално внимание!!!)
-
Dzvero_ide
- В началото бе словото
ХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХА !!! Абе вие сте егати образите , нямам думи вече.Как само ми се впряга и ми се репчи , хахахаха...Даже на несериозните ми пост-ове пак им намира кусур , тц тц тц...Слънце аз не рева просто представям фактите , а ако те не ти изнасят това вече си е твой проблем и не знам как пък реши , че съм се провалил на изпитите...Аз още от предварителните съм вътре , така че споко , не ме мисли
А тва за правописа вече отдавна се изчерпа , верно че то акъла ви явно не достига , за да измислите нещо по-добро ма опитайте се поне , става досадно вече

- явор
- Летописец Виртуоз
Искате ли да се насочим към една друга помирителна идея...
Семейният бизнес е нещо много хубаво. Когато квотите са 50:50, всички ще имат възможността за семеен бизнес. Ще сте партньори и в любовта и в семейството и в работата...
Какво ще кажете, момичета? (моля, младежите да не се обаждат, че ще почернят цялата работа
)
Семейният бизнес е нещо много хубаво. Когато квотите са 50:50, всички ще имат възможността за семеен бизнес. Ще сте партньори и в любовта и в семейството и в работата...
Какво ще кажете, момичета? (моля, младежите да не се обаждат, че ще почернят цялата работа
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- Circle Line
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Нито факти си представил/а, нито ти се впрягам, щото аз от отдавна съм студент в СУ и темата пряко не ме засяга, аз вече съм минал през КСК... и това за правописа ама въобще не се е изчерпало, защото бие страшно много на очи; можем само да съжаляваме, че още един/една неграмотник/чка е усляп да проникне в СУ.Dzvero_ide написа:ХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХА !!! Абе вие сте егати образите , нямам думи вече.Как само ми се впряга и ми се репчи , хахахаха...Даже на несериозните ми пост-ове пак им намира кусур , тц тц тц...Слънце аз не рева просто представям фактите , а ако те не ти изнасят това вече си е твой проблем и не знам как пък реши , че съм се провалил на изпитите...Аз още от предварителните съм вътре , така че споко , не ме мислиА тва за правописа вече отдавна се изчерпа , верно че то акъла ви явно не достига , за да измислите нещо по-добро ма опитайте се поне , става досадно вече
![]()
-
Dzvero_ide
- В началото бе словото
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ! ! ! Аз пък само мога да съжалявам , че ми се падна да споря с поредния твърдоглав всезнайко от СУ , който май изобщо не знае защо се е захванал да ме критикува . Хич не ме интересува колко правилно пиша в някакъв си форум бре сине майчин. И все пак явно съм достатъчно грамотен , за да изкарам 5,50 по история , така че може и да не съм толкова зле , като се замисли човек. А фактите ти и сам можеш да си ги видиш в сайта на университета , като цъкнеш на графата за кандидатстуденти , въпреки че съм сигурен , че въобще не те и интересува , важното е да се правим на много умни , нали...