Английски език-19.07.2007-отзиви
Модератор: Boromir
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Аз се готвих 1 месец, ама пак имах отлична оценка. Това не е критерий и не значи несериозност и незнание. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

http://predi13.pernik-bg.com/

- macrobiotic
- В началото бе словото
Съгласна съм, че не абсолютен критерий, но не трябва да се забравя, че има голяма разлика между SUATEFL и други изпити по английски. Най- малкото е, че за есето има строго определени изисквания от страна на съдържание, подредба, последователност, речник и т.н. и ако не ги спазиш ти се отнемат доста точки.
Аз лично имам ниво advanced и си мислех, че ще ми бъде лесно да се подготвя за СУ, но после, като започнах подготовката се оказа, че не е съвсем така.Просто тук много се държи на граматиката и правилния изказ, докато в повечето международни формати на изпити най- важното е да можеш да се оправяш с езика, така че другите да разберат какво искаш да кажеш.
Е, така или иначе, след 1 седмица ще видим какво сме свършили

Аз лично имам ниво advanced и си мислех, че ще ми бъде лесно да се подготвя за СУ, но после, като започнах подготовката се оказа, че не е съвсем така.Просто тук много се държи на граматиката и правилния изказ, докато в повечето международни формати на изпити най- важното е да можеш да се оправяш с езика, така че другите да разберат какво искаш да кажеш.
Е, така или иначе, след 1 седмица ще видим какво сме свършили
Dum spiro, spero
Всъщност в България има адски много млади, които са със самочувствието, че знаят английски благодарение на филми, интернет, игри и тн. и не смятат, че имат нужда от подготовка, което със сигурност не е така, особено пък за този изпит.
Или пък като мама и тате в 5ти клас са ги записали на някакъв измислен курс, защото другите майки и бащи така са правили, си мислят, че кой знае кво са направили.
Или пък като мама и тате в 5ти клас са ги записали на някакъв измислен курс, защото другите майки и бащи така са правили, си мислят, че кой знае кво са направили.
I didn't lose my mind, it was mine to give away...
I drink to make other people interesting.
Съгласен съм тва,че секи си гледа некви сериалчета без съб не го прави грамотен...лошото е,че мноо хора си мислят,че знаят перф езика така,ама пък накрая се таковат деbojangles написа:Всъщност в България има адски много млади, които са със самочувствието, че знаят английски благодарение на филми, интернет, игри и тн. и не смятат, че имат нужда от подготовка, което със сигурност не е така, особено пък за този изпит.
- macrobiotic
- В началото бе словото
За съжаление е така
.Но може би донякъде си е нормално, защото досега всяка година е имало по около 3200-3300 кандидатстващи с английски и изпита е направен така, че да оцелеят само най-добрите
.
Въпреки, че с този отлив тая година, а и с демографската криза май от СУ ще трябва да се изправят пред избора или да не направят по- лесен изпита, или бала да падне рязко.
Между другото попадал ли ви е изпита от миналата година? С ръка на сърцето мога да ви кажа, че е бил два пъти по-лесен.Readinga е бил страшно лесен, Cloze testa- направо елементарен, да не говорим за Error identification.
Въпреки, че с този отлив тая година, а и с демографската криза май от СУ ще трябва да се изправят пред избора или да не направят по- лесен изпита, или бала да падне рязко.
Между другото попадал ли ви е изпита от миналата година? С ръка на сърцето мога да ви кажа, че е бил два пъти по-лесен.Readinga е бил страшно лесен, Cloze testa- направо елементарен, да не говорим за Error identification.
Dum spiro, spero
- macrobiotic
- В началото бе словото
Добре де можете ли да ми кажете какви са по конкретно изискванията за едно добро есе в СУ.... И с какво те се различават от тези на TOEFL.
Ами на пръв поглед по нищо- и за двете се изисква да имаш увод, теза, изложение, заключение, и за двете е хубаво да имаш стабилен набор от по- сложни думички, за да се види, че можеш да се изразяваш по- комплексно и т.н.Разликата е във вглеждането във детайлите и оценяването на грешките.Например, ако на TOEFL напишеш My math teacher is always in a bad mood в увода, най-вероятно няма да им направи впечатление за грешка,обаче виж какво казват по въпроса в Essay Writing A practical guide- книжка, издадена от СУ.Според тях това е Rush generalisation.This means drawing conclusions on the basis of isolated examples.Rash generalisations are related to the typical error of the some-all confusion...и т.н и т.н.Примерите са страшно много.
И пак казвам, основната разлика е оценяването и това, че при TOEFL главното изискване е да напишеш текст,от които да се разбере какво искаш да кажеш, граматиката, лексиката, подредбата минават на второ място, а при SUATEFL оценяването е комплексно и всяка една грешка, независимо от какъв тип, има значение....
Ами на пръв поглед по нищо- и за двете се изисква да имаш увод, теза, изложение, заключение, и за двете е хубаво да имаш стабилен набор от по- сложни думички, за да се види, че можеш да се изразяваш по- комплексно и т.н.Разликата е във вглеждането във детайлите и оценяването на грешките.Например, ако на TOEFL напишеш My math teacher is always in a bad mood в увода, най-вероятно няма да им направи впечатление за грешка,обаче виж какво казват по въпроса в Essay Writing A practical guide- книжка, издадена от СУ.Според тях това е Rush generalisation.This means drawing conclusions on the basis of isolated examples.Rash generalisations are related to the typical error of the some-all confusion...и т.н и т.н.Примерите са страшно много.
И пак казвам, основната разлика е оценяването и това, че при TOEFL главното изискване е да напишеш текст,от които да се разбере какво искаш да кажеш, граматиката, лексиката, подредбата минават на второ място, а при SUATEFL оценяването е комплексно и всяка една грешка, независимо от какъв тип, има значение....
Dum spiro, spero
-
kravhimikat
- В началото бе словото
Миналата година ходих да си гледам есето и тази, която ми обясняваше грешките, каза, че абсолютно всяко есе можело да получи от 0 до 25 точки, без да се нарушават правилата за оценяване.bojangles написа:Напротив, има си точна система а оценяване на есето. Субективно е до някаква степен разбира се, но това не може да доведе до разлика от 7 точки.и последно за есетата е супер субективно на едно и също есе една преподавателка ми писа 25 то4ки а другата 18 така 4е нямат никви то4ни критерии
По темата за това кой колко се е готвил - миналата година за шест дни учене изкарах 4.13, тази година бях решил да са поне две седмици, но всъщност започнах от понеделник.
Ами със сигурност ми е попадал теста от миналата година, но вече всички са ми се сляли в главата. При всички положения това беше един от най-трудните тестове, да не кажа най-трудния
Затова пък диктовката беше лесна, което не е особено хубаво де.
А критериите за есето ги бяха пуснали в една друга тема, но не помня коя.
Затова пък диктовката беше лесна, което не е особено хубаво де.
А критериите за есето ги бяха пуснали в една друга тема, но не помня коя.
I didn't lose my mind, it was mine to give away...
Значи първо,това,което си написал/а като пример не е rash generalisation.Rash generalisation е на основата на този пример да напишеш All math teachers are in a bad mood.macrobiotic написа:Добре де можете ли да ми кажете какви са по конкретно изискванията за едно добро есе в СУ.... И с какво те се различават от тези на TOEFL.
Второ-на есето няма абсолютно никаква нужда да има някакви Бог знае какви сложни думи;най-важното нещо е да е правилно построено граматически,да можеш с познати думи и конструкции да се изразяваш правилно,както и да използваш разни вмъкващи думи,за да си личи,че ти върви последователно мисълта-става дума за moreover,still,in addition etc. знаеш ги много добре.От близо 1000 думи,които извадих от къде ли не и които научих до изпита,може би съм използвал 50 в есетата си,които писах накрая.А тези думи бяха бая сложни,или поне нямаха нищо общо с елементарните глаголи и прилагателни,които се използват най-често.
И трето-бях на няколко урока при една учителка,която си проверява изпити в СУ и тя ми каза 2 много важни неща за есето.Не е нужно да пишеш гениални неща,да откриваш топлата вода,или да си служиш с думи,които дори проверяващите не знаят-както вече казах,важното е да напишеш едно леко и приятно есе на средно ниво.Другото нещо-0 точки на есе не могат да ти пишат по никакъв начин,освен,ако наистина нямаш есе,или ти е под 60 думи-това е