Отзиви за изпита по литература - 13.07.2007
Модератор: Boromir
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ооооооооооо! Моля ви се! Най-малкото, което трябва да знае един човек, кандидатстващ с литература, са произведенията и имената на героите!! Разбирам да не се сетиш, че Гърбавото се казва Найден и че го намира баба Яна- ОК! Но да не знаеш името на главната героиня... А да бъркаш произведенията!!?? Не си мислете, че се надувам и че се правя на много умна, но щом кандидатствате за N-та година с този предмет, поне да си бяхте научили материала!!
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А някой има ли представа какви са били резервните теми за изпита???
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Не се излагайте! Имената, както и точността на авторството са две от най-важните неща, как така ще си ги чел или УЧИЛ, а няма да помниш имената в ключовите произведения, не във всичките, разбира се. Но има по 5-10 разказа, имената при Йовков, а и при Елин Пелин са лесни за помнене, ако се търси идентификация с личността на героите (имат си значения). Оправданието, че са много... е много плитко. Като му е трудно на някого да помни, да се пробва с друга дисциплина или пробвайте да пишете теми без имена...
Изказването на М.Кирова много ме обнадеждава.
Изказването на М.Кирова много ме обнадеждава.
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А конкретните теми? Ами цитатите?
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мерси все пак!
Повече бих се зарадвала на Алеко- бях научила перфектни разработки по същата тема
Моят любимец (Гео) изобщо не е бил предвиден!! 
Повече бих се зарадвала на Алеко- бях научила перфектни разработки по същата тема
ти всъщност не си кандидат-студент нали? Според мен си по-скоро проверяващ и/или преподавател във Факултета по славянски филологии и се забавляваш, четейки изблиците ни на логорея.Светуващият написа:Според мен няма смисъл да се коментира кой какво е направил. Литераторите не са статистици, които отбелязват кой колко грешки е направил и какви са. Те гледат на темата цялостно. Една тема може да е написана изключително стилно, концептуално единно и да има една-две грешки, които, разбира се, се отразяват върху оценката, но не са водещи.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- kRiss
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: БГ Филология
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Аз не съм съгласна изобщо с начинът на оценяване на кандидатстудентските съчинения и есета.
Това не е математика - всичко подредено, точно, ясно формулирано, описанието да прилича на картинка на Менделеевата таблица!
За мен литературата..... е преди всичко творчество. Значи и ние трябва да отпуснем въображението си и да покажем на какво е способно едно младо и нахъсано съзнание! Един ум, за който старите прегради вече не представляват пречка. Искам да оценяват фантазиите на подрастващите, не това, което са назубрили! Никога не съм подкрепяла толерирането на наизустени теми. Точно такива хора би трбявало да ги късат на изпитите. А не тези, които наистина творят. Който иска точност и перфекционизъм - да кандидатства с математика. Литературата е за широко скроените умове.
Но това все пак е лично мнение. И едва и някога "изискванията" ми ще бъдат удовлетворени.....
Това не е математика - всичко подредено, точно, ясно формулирано, описанието да прилича на картинка на Менделеевата таблица!
За мен литературата..... е преди всичко творчество. Значи и ние трябва да отпуснем въображението си и да покажем на какво е способно едно младо и нахъсано съзнание! Един ум, за който старите прегради вече не представляват пречка. Искам да оценяват фантазиите на подрастващите, не това, което са назубрили! Никога не съм подкрепяла толерирането на наизустени теми. Точно такива хора би трбявало да ги късат на изпитите. А не тези, които наистина творят. Който иска точност и перфекционизъм - да кандидатства с математика. Литературата е за широко скроените умове.
Но това все пак е лично мнение. И едва и някога "изискванията" ми ще бъдат удовлетворени.....
"Before u judge me.. tRy hard to LOVE me!"
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: четвърти
значи ти мислиш, че трябва да оценяват не по адекватни разсъждения, а по възможностите ни да фантазираме??? Просто мн хора се бъркат, че изпитът по литература няма изисквания, няма приемливи и неприемливи анализи... Тук не се твори - твори се по писмен журналистика.kRiss написа:Аз не съм съгласна изобщо с начинът на оценяване на кандидатстудентските съчинения и есета.
-
Дени
- Постоянно присъствие
- Курс: трети
- Обратна връзка:
kRiss както винаги е права, според мен. Много нерви, много правила - не знам за какво се дуят тук повече от половината колко са велики - то ще стане ясно накрая, като се види кой къде и с каква оценка.
Аз пожелавам успех на kRiss и на тези, които наистина са заслужили, а не викат само по другите в изблика си на " гениалност "
Много Ви здраве
Аз пожелавам успех на kRiss и на тези, които наистина са заслужили, а не викат само по другите в изблика си на " гениалност "
Много Ви здраве
Love, life, meaning ...
OVER
-
b_estranged
- В началото бе словото
Колкото и добър "творец" да си, не можеш да напишеш, че "Хаджи Димитър" е произведение на Вазов и подобни... Просто има неща които трябва да знаеш, за това учиш цяла година, някои учат и по две... Абсолютно съм съгласна, че ако искаш да покажеш творчество, свободомислие и персонална гледна точка, мястото са белите листа на изпита по журналистика... По литература правиш анализи на конкретни произведения, показваш познанията си за творчеството на автора като цяло, а не изказваш мнение по общ проблем... За това и в такъв текст нямаш право на местоимения и глаголи в първо и второ лице:)
- TimShel_Girl
- Драскач
Бъркате творчество с фантасмагории..... Творчество е дори сам да си направиш анализа, да пречупиш проблема през свая си поглед...а не да си измисляш...Според нем хората, които учат темите на изуст, не могат да схванат изобщо същността на литературата...Разбира се, това е вероятно по-сигурон начин, но просто механичното писане и учене няма нищо общо с литературата, която наистина си е изкуство...
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
-
Дени
- Постоянно присъствие
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Обаче, фантазията и ученето наизуст не са едно и същоTimShel_Girl написа:Бъркате творчество с фантасмагории..... Творчество е дори сам да си направиш анализа, да пречупиш проблема през свая си поглед...а не да си измисляш...Според нем хората, които учат темите на изуст, не могат да схванат изобщо същността на литературата...Разбира се, това е вероятно по-сигурон начин, но просто механичното писане и учене няма нищо общо с литературата, която наистина си е изкуство...
Love, life, meaning ...
OVER