Скандинавистика

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Vaskes написа: ПП И аз от всички скандинавски езици искам да науча фински най-много и доста се изненадах и разочаровах, като видях в програмата на Скандинавистиката, че го има само като свободно-избираем предмет. И все пак, защо да е неусъществима цел?
Много е логично да е така. Финският не е от групата на скандинавските езици. Би могъл да е в друга катедра, при унгарския примерно, много по-логично би било.

Не е неосъществима цел, а неосъществена. :)

Между другото, привлича те природата, северните морета, митологията, и т.н., но това не са ли неща, които те привличат към Скандинавия. А не към специалността. ?
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Winyan написа:
Vaskes написа: ПП И аз от всички скандинавски езици искам да науча фински най-много и доста се изненадах и разочаровах, като видях в програмата на Скандинавистиката, че го има само като свободно-избираем предмет. И все пак, защо да е неусъществима цел?
Много е логично да е така. Финският не е от групата на скандинавските езици. Би могъл да е в друга катедра, при унгарския примерно, много по-логично би било.
Вярно, че угро-финските езици принадлежат към уралското езиково семейство, но пък чисто географски погледнато Финландия си е част от Скандинавския полуостров :Р Уви, явно филолозите не гледат географски на нещата... :lol:

Btw, някакъв шанс да се учат саамски езици има ли?
Winyan написа:Между другото, привлича те природата, северните морета, митологията, и т.н., но това не са ли неща, които те привличат към Скандинавия. А не към специалността. ?
Скандинавистиката не се ограничава с чисто филологически предмети все пак (нали?). Все пак се учат и предмети като Културна история на Скандинавския север, Странознание, Староскандинавска литература и митология.

А иначе имам интерес към филологията по принцип и искам да науча и други езици освен английския и скандинавските са един чудесен вариант. Макар че интересът ми е главно към мъртви или почти изчезнали езици (латински, староанглийски, нордически, готски, келтски, галски, саамски...), които (с изключение на латинския) трудно ще науча в СУ, но все пак трябва да почна отнякъде :Р

ПП Езиците и митологията не са толкова далеч едно от друго, самият Толкин смята езиците за "inseparable from the mythology associated with them" :)
Аватар
Heimdall
В началото бе словото

Мнение от Heimdall »

Vaskes написа: Отделно английският не е предмет, който можеш да назубриш. А и самите изпити по езици са субективен, познавам, а съм чувал и за други хора, които знаят английски/немски много добре, а са изкарвали слаби оценки на изпитите.
И аз съм чувал за такива, ама не им вярвам :wink: Изпитите, особено този по английски, хич не са субективни. Единственият субективен елемент е съчинението, но и то минава през двама проверяващи и оценката може да се "обжалва".
Човек трябва да има максимално реална преценка за знанията си преди да ходи на кандидатстудентски изпит. Повечето хора грешат и си мислят, че като са изкарали един Тойфел знанията им стигат, а то си трябва здраво учене, включително и зубрене. Никой не е казал, че е лесно, но тия знания поне служат цял живот.
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Brainless Pirate
Гутенберг

Vaskes написа:
Winyan написа:
Вярно, че угро-финските езици принадлежат към уралското езиково семейство, но пък чисто географски погледнато Финландия си е част от Скандинавския полуостров :Р Уви, явно филолозите не гледат географски на нещата... :lol:
Еми не става въпрос как гледаме на нещата, като говорим за география, да, като говорим за език, не. Тук ти не говориш за финска и финландска култура, география и т.н. (които са включени в основния курс така или иначе), а за учене на фински език .

Колегите от ГГФ биха ли включили Финландия към централна Европа, само защото езикът има нещо общо с унгарски? Мисля, че не.

(сори ако не съм уцелила как се смята Унгария, но мисля, че се разбра какво се опитвам да кажа...)
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

Финландия не е част от Скандинавския полуостров. Ако приемем, че Скандинавия е пенисът на Европа, то Финландия е нещо като тестис. В действителност една малка част от северозападна Финландия е на полуострова, останалата част принадлежи към континентална Европа 8)
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Heimdall написа:
Vaskes написа: Отделно английският не е предмет, който можеш да назубриш. А и самите изпити по езици са субективен, познавам, а съм чувал и за други хора, които знаят английски/немски много добре, а са изкарвали слаби оценки на изпитите.
И аз съм чувал за такива, ама не им вярвам :wink: Изпитите, особено този по английски, хич не са субективни. Единственият субективен елемент е съчинението, но и то минава през двама проверяващи и оценката може да се "обжалва".
Аз познавам такива, не просто съм чувал ;)

А оценката не може да се обжалва, миналата година опитах. А освен есето диктовката също не дава реална оценка. А двете заедно формират 40 точки, което не е малко.
mecho написа:Финландия не е част от Скандинавския полуостров. Ако приемем, че Скандинавия е пенисът на Европа, то Финландия е нещо като тестис. В действителност една малка част от северозападна Финландия е на полуострова, останалата част принадлежи към континентална Европа 8)
Ъх, вярно :doh: Винаги съм бил зле по география :lol:
Winyan написа:Еми не става въпрос как гледаме на нещата, като говорим за география, да, като говорим за език, не. Тук ти не говориш за финска и финландска култура, география и т.н. (които са включени в основния курс така или иначе), а за учене на фински език .

Колегите от ГГФ биха ли включили Финландия към централна Европа, само защото езикът има нещо общо с унгарски? Мисля, че не.
Мм, добре де, не видя ли, че се шегувам? :Р Иначе съм съгласен.
Brainless Pirate
Гутенберг

Извинявай, да. Като съм в кофти настроение и се заяждам за глупости. :lol:
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

mecho написа:Финландия не е част от Скандинавския полуостров. Ако приемем, че Скандинавия е пенисът на Европа, то Финландия е нещо като тестис.
:lol: Колко образно казано... ако преподавателите обясняваха като теб, всички студенти щяха да са вундеркинди. :laughing5: :laughing6:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Winyan написа:Извинявай, да. Като съм в кофти настроение и се заяждам за глупости. :lol:
Извинена си :wink: :P
Ама какви са тея лошо натроения, не бива така! Don't worry, be happy! :sunny:
д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

здравейте на всички :P Явно тази година в СУ ще бъда класиран скандинавистика, та реших да изровя тази тема от праха. Скандинавистиката заслужава да е на видно място във форума, нали??
Бих искал да попитам запознатите с отделните класирания от последните години дали някой се е отказвал от специалността. Примерно приет е скандинавистика, но решва, че не му се занимава и не се записва. Случвало ли се е това?
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Ако те приемат МО в УНСС ще се случи :D
д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

мечо(бтв страшен профил имаш обаче :) ) кажи ми в скандинавистиката специално 1. курс филологическите предмети тежки ли са. Понеже гледам в програмата, че има Общо езикознание, Увод в литературната теория, Езикова култура, Латински( :shock: :? )език....Освен това имате ли упражнения или сте само на лекции?? Гледам в графа седмична заетост, че пише за шведския 0+12, а за К. история на севера 2+1. Това какво ще рече?
д-р_Хауз
От дъжд на вятър

Мнение от д-р_Хауз »

И да поздравя всички скандинависти с победата на Тампере над Левски :lol: :lol: Да живее братска Финландия, хип-хип...
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

д-р_Хауз написа:мечо(бтв страшен профил имаш обаче :) ) кажи ми в скандинавистиката специално 1. курс филологическите предмети тежки ли са. Понеже гледам в програмата, че има Общо езикознание, Увод в литературната теория, Езикова култура, Латински( :shock: :? )език....Освен това имате ли упражнения или сте само на лекции?? Гледам в графа седмична заетост, че пише за шведския 0+12, а за К. история на севера 2+1. Това какво ще рече?
Този пост - link - може да ти е полезен :)
д-р_Хауз написа:И да поздравя всички скандинависти с победата на Тампере над Левски Да живее братска Финландия, хип-хип...
Финландия ме затапиха по-горе в темата, че не е много-много към Скандинавия :Р
А wanna be скандинавистите, които сме от Левски какво да правим? Да се радваме ли или да плачем? :P
Аватар
Cosa~Nostra
Пишете, о, братя

Мнение от Cosa~Nostra »

д-р_Хауз написа:И да поздравя всички скандинависти с победата на Тампере над Левски :lol: :lol: Да живее братска Финландия, хип-хип...
егаси тъпото изказване.. :?
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”