Скандинавистика

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

asrifa_666
В началото бе словото

Мнение от asrifa_666 »

Тоест може и 10 години подред да кандидатствам и пак няма
да ме огрее :(( Трябва да има поне 60 места и да се влиза
без изпит,ама на....Всички други тъпи специалности ги разшириха,
но тази никога! Догодина се говори за евентуално махане
на изпитите,ама надали....Или ако стане не и за СУ ,не и за
скандинавистиката....Нали вечно някой трябва да ми подрязва
крилцата :(
Егати гадното положение,да искаш да учиш
нещо с цялата си душа и проклетия изпит да ти затръшва
вратата.... :cry: :cry: :cry:
"No matter how hard you try,you will never understand my itentions"
"Look through my things and figure me out"
"It`s better to burn out,than to fade away"
"peace,love,empathy"

Kurt Donald Cobain (20.02.1967-always in our heart)
R.I.P.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Да, много е гадно с тоя бал. А ако от дипломата нямате шестици (аз губя половин единица от литературата) става съвсем невъзможно.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Батка невъзможни неща няма (почти).
А това си е въпрос на самоиздръжка и концентрация. Може се скъсаш да учиш, да покриеш цяла година и да изкараш едно густо 5.90 примерно (не казвам 6, защото такива оценки няма) и да си влезеш квото искаш. Другото са извинения.
medicate, medicate
CasapA
От дъжд на вятър

Мнение от CasapA »

Ако не се лъжа миналата година като кандидатствах пак си бяха 7 момчета и 13 момичета
лъжеш се, бяха 5 към 10, а японистиката бяха само 3 момчета, сега са 4
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

phoebe написа:Батка невъзможни неща няма (почти).
А това си е въпрос на самоиздръжка и концентрация. Може се скъсаш да учиш, да покриеш цяла година и да изкараш едно густо 5.90 примерно (не казвам 6, защото такива оценки няма) и да си влезеш квото искаш. Другото са извинения.
К'во значи извинения? На мен лично ми е невъзможно да се скъсвам от учене. Просто не мога, изпушвам. И не е като да не съм опитвал. През целия си живот не помня да съм учил по повече от два последователни часа по някой предмет и то ако не е география, физика или химия примерно, по тях е абсурд и 30 минути да уча. Изкарвам си петиците и шестиците с природна интелигентност и обща култура (и не, не съм учил в някое квартално училище, където оценките ги пишат ей така :Р ) 8)
Само тази година са ми се събирали по пет часа учене по английски, но това е защото предмета ме влече.

Отделно английският не е предмет, който можеш да назубриш. А и самите изпити по езици са субективен, познавам, а съм чувал и за други хора, които знаят английски/немски много добре, а са изкарвали слаби оценки на изпитите.

Да не говорим, че в деня на изпита я си в кондиция, я не. Дори да се скъсаш от учене една година, накрая пак можеш да се издъниш, както и обратното.
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

Оооо не се притеснявайте, не забравяйте, че освен скандинавистика има и специалности като японистика, кореистика, китаистика, арабистика... миналата година скандинавистиката ми беше второ желание, но ме приеха с трето желание кореистика и не съжалявам, повече от интересно е (колкото и да ревем и мрънкаме с колегите) :lol: :lol: :lol: ... а местата тази година са увеличени съвсем малко за тези специалности, сега при нас взимат 5 момчета и 10 момичета, а миналата година приемаха 3 момчета и 7 момичета, но групите винаги са по-големи (ние вместо 10 бяхме 12 в началото), защото има по няколко прехвърлили се от други специалности, които са над бройката; друг е въпросът, че пак си останахме 10 поради отказване на 2-ма.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Аз тези въобще не съм ги и писал, защото не ме влекат достатъчно. Екзотичните филологии са много трудни, доколкото знам и единствено скандинавските страни ме влекат дотолкова (че и много повече), че да съм готов да уча специалността.
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

Vaskes написа:Екзотичните филологии са много трудни, доколкото знам и единствено скандинавските страни ме влекат дотолкова (че и много повече), че да съм готов да уча специалността.
Не са трудни, поярвай ми, но щом си обичаш скандинавистиката, не се отказвай от нея, ако не те приемат сега на кандидат-студентската кампания, можеш чрез прехвърляне да се добереш до нея, много хора са минали по този път и не е непостижимо.
asrifa_666
В началото бе словото

Мнение от asrifa_666 »

Аз тези въобще не съм ги и писал, защото не ме влекат достатъчно. Екзотичните филологии са много трудни, доколкото знам и единствено скандинавските страни ме влекат дотолкова (че и много повече), че да съм готов да уча специалността.
Абсолютно!!! И мен така,това е всичко,което искам да уча...
Интереса ми е огромен,какъв интерес аз направо съм си влюбена
във скандинавските страни,езици,музика и всичко скандинавско...
Но работата с прехвърлянето,особено в скандинавситика ме
съмнява...Аз няма да се откажа така лесно,може и 5 години
да опитвам,все някоя трябва да направя проклетия му изпит.
Успех на всички,по-подготвени от мен с английския :cry: :cry: :cry:
"No matter how hard you try,you will never understand my itentions"
"Look through my things and figure me out"
"It`s better to burn out,than to fade away"
"peace,love,empathy"

Kurt Donald Cobain (20.02.1967-always in our heart)
R.I.P.
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Няма какво да те съмнява работата с прехвърлянето в скандинавистика - става си нормално, както за всяка друга специалност.

:wink:
Аватар
kamenchooo
В началото бе словото

Мнение от kamenchooo »

Извинявайте,обаче може ли да ми кажете какво ви привлича в тази спезиалност??????? :shock: :shock: :shock:
Kira
От дъжд на вятър

Мнение от Kira »

Каквото привлича хората към бирата/цацата/пържените картофи/мастиката с мента (или без) лятно време. :D
Ако искат от мен смислен отговор защо ме привлича тази специалност- е, няма как да получат. Не е нещо като хоби- напротив, увлечение и то много сериозно си е, ама не мога да ти кажа защо точно това.

Нещо като хората, които стават в 4 сутринта да гледат Формула 1 въпреки, че могат да разберат резултатите от новините в 12 :) Какво ги влече да гледат 58 (или колкото са там) обиколки на едно трасе в продължение на няколко часа?

Привличане между два магнитни полюса- иди, че обяснявай защо :P
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

kamenchooo написа:Извинявайте,обаче може ли да ми кажете какво ви привлича в тази спезиалност??????? :shock: :shock: :shock:
а теб коя специалност те привлича, ако не е тайна? :lol:
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

Човекът попита от интерес според мен, не за да се заяжда или нещо..

Мен ме привлече в Скандинавистиката това, че исках да уча тези езици и освен това там беше единственото място, в което бях намерила да се преподава фински (който все още ми е някаква неосъществена цел). Исках да се занимавам с тази северна култура, за която имах някаква обща представа преди. Хареса ми и това, че се учат няколко езика, а не само един. Исках да се занимавам с езици, завърших с английски и исках да продължа нещо, в което се канд. с него, но не англ. фил., и така.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Мен скандинавските страни ме привличат с културата, историята, природата, музиката си.. всичко, включително и самите хора. Това е още откакто бях малък. И все пак, двете главни неща, които първоначално ме плениха бяха митологията и природата. Интересувам се от митология, макар да не съм много запознат, а скандинавските митове и легенди са ми сред любимите. А що се отнася до природата - обожавам зимата, иглолистните дървета и северните морета. Пък там ги има в изобилие :Р

ПП И аз от всички скандинавски езици искам да науча фински най-много и доста се изненадах и разочаровах, като видях в програмата на Скандинавистиката, че го има само като свободно-избираем предмет. И все пак, защо да е неусъществима цел?
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”