Скандинавистика

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
SINDEL`
В началото бе словото

Скандинавистика

Мнение от SINDEL` »

Здравейте отново на всички :) Поздрави на всички вече студенти и на бъдещите в СУ,разбира се :) Ще ми се да разбера,понеже не съм запозната,има ли определени квоти за спец. Скандинавистика,нали може да се канд. само с Английски и Немски-има ли определели бройки за тези два езика!Ще съм много доволна,ако някой успее да ми каже :) Това беше от мен :) 4аооооооо :) :) :)
Life is Life:)Enjoy It And Smile Every Day:)))It Is Easier:))))))
Infinity
В началото бе словото

Мнение от Infinity »

Има квоти разбира се - всички специалности имат. Ако не се лъжа приемат или 7 или 10 човека (общо), но точно колко момичата и колко момчета - питай някой друг :wink: Може да кандидатстваш само с един от двата езика и накрая е важна оценката от изпита, а не какъв изпит си държала => Няма значение кой от двата езика ще си избереш, за да полагаш изпит, важното е да може да изкараш мноого хубава оценка по него, защото бала за скандинавистика е един от най-високите (да не кажа и най-високия)(пак поправка - тази година бала за сканд. е бил 28.14, а на японистика 28.20, моя грешка :oops: , но имай предвид, че миналата се е влизало с 29.88!). Няма такова нещо като разпределение на приети бройки според езика, с който си влезнал.
Пожелавам ти много късмет!!! :thumbleft:
Sunlight divine cover my land
Angels of light take care of us
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Infinity написа:Има квоти разбира се - всички специалности имат. Ако не се лъжа приемат или 7 или 10 човека (общо), но точно колко момичата и колко момчета - питай някой друг :wink: Може да кандидатстваш само с един от двата езика и накрая е важна оценката от изпита, а не какъв изпит си държала => Няма значение кой от двата езика ще си избереш, за да полагаш изпит, важното е да може да изкараш мноого хубава оценка по него, защото бала за скандинавистика е един от най-високите (да не кажа и най-високия)(пак поправка - тази година бала за сканд. е бил 28.14, а на японистика 28.20, моя грешка :oops: , но имай предвид, че миналата се е влизало с 29.88!). Няма такова нещо като разпределение на приети бройки според езика, с който си влезнал.
Пожелавам ти много късмет!!! :thumbleft:
Мога само да потвърдя това. Аз съм Скандинавистика и доколкото знам няма никакво разпределение по езици. Повечето сме влезли с английски и както има 15 места - 10 за момичета и 5 за момчета - досега не се знае колко голяма ни е групата; май към 22 души. Като още при записването, когато са ни подготвяли книжките сме били 19. Вярно е имаме 5 момичета от Македония, но пак има излишна бройка. А момчетата сме общо 4.

Така, че е пълна каша - не се стяскай за местата. Главното е на изпита да имаш хубав бал и ще си влезеш. :wink:
Аватар
SINDEL`
В началото бе словото

Мнение от SINDEL` »

Благодаря много за отговорите :) Аз това за баловете го знам и определено според мен си изглежда плашещо,особено миналогодишния,но...каквото сабя покаже :) Мен точно това ме интересуваше-дали има определени бройки за двата езика и сега ми е по-спокойно щом няма,поне на мен де :) На някой може да му харесва това :) Да,аз не се стряскам толкова много от бройката,а от това каква оценка трябва да изкарам и то пак зависи от хиляди неща де...:) И Temporary я кажи,как вървят нещата,готинко ли е,в смисъл...всичко ок ли е,преподаватели,колеги или още не се усетил :) Ще се радвам да споменеш нещо :) 4аоооооооо
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Еми да доволен съм; единственото нещо което ме дразни е - както вече десетина пъти съм казвал - пълната липса на организация в СУ, но това е характерно за всички специалности и факултети.

Преподавателите са супер, поне на първи впечатления. Хем не са някакви строги (един даже виц разказа), хем си знаят нещата и преподават умело. :)

Колегите са ми леко странновати още, но може би не сме се опознали добре. А при теб ще са други така че... :wink:

Шведския много ме радва, (както предполагам знаеш той се учи основно) макар че до преди това не го бях и чувал. А и не се стряскай лесничък е, както го гледам, поне от страна на граматиката. Но произношението е вече друг въпрос - по-зле и от френския; не съм и мислил че толку звуци мо'е да изкарва човек :lol:

Та така, ако те интересува нещо питай и ще гледам да ти помогна доколкото мога.

btw Виждам че си от Бургас... при нас 1/4 от групата е от Бургас (повече и от нас Софгианците, които се оказахме малцинство :? ) - каква е таз' инвазия :?: :lol:
Аватар
SINDEL`
В началото бе словото

Мнение от SINDEL` »

Хахаха...Bourgas завладява,това е истината,хахаха-шегувам се,разбир се,предполагам,че просто така са се стекли нещата :) Надявам се и другата година да има доста от Bourgas,начело с мен-хахаха :) времето ще покаже,да не избързваме :) А такова...то първо се учи шведски,така ли...нали има там фински,датски и още нещо май...те понататъка ли се учат или човек сам си избира кой от всички езици да учи :) Предполагам,че е хубаво човек да има мн добри познания по един и ве4е някакви си там познания по др,мисля,че беше и така де...ама знам ли :) Това преподавателите са много важен фактор и е хубаво,че ти си доволен от тях,мн се радвам :) А ти btw с какъв изпит влезе и колко изкара,ако не съм прекалено нахална,разбира се :) :) :) Да бе...то френския както звучи,въртиш си яко езика,не че сум го учила някога де,но една приятелка учи в тукашната Френска гимназия и от време на време я бъзикам да ми каже нещо,че даже и да ме научи и на някоя др думичка :) И че той е някъв изхакан,че ти щом казваш,че е по-изродски,ама здраве да е...нали трябва да има няква емоция :) Успех ти желая и до скоро :) :) :)4аоооооо
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

SINDEL` написа:А такова...то първо се учи шведски,така ли...нали има там фински,датски и още нещо май...те понататъка ли се учат или човек сам си избира кой от всички езици да учи :) Предполагам,че е хубаво човек да има мн добри познания по един и ве4е някакви си там познания по др,мисля,че беше и така де...ама знам ли
То си е едва ли не широко-профилна шведска филология :lol: Е, не е де, ама шведски език ще учиш от началото до края - той ти е най-важен. Втори език (норвежки или датски) се почва чак 2-ри семестър на 2-ри курс, като си избираш единия от двата езика (макар че има слухове, че може и да нямаш право на избор). Фински и исландски се позагатва нещо към 3, 4ти курс - учат се, мисля, но не много сериозно. Има и курсове по фински на които май всеки от факултета може да ходи. Права си че е много важно да имаш познания по един а другото на заден план, даже не ни препоръчват първи курс да ходим на никакви други езици. Погледни учебният план най-добре.
SINDEL` написа:А ти btw с какъв изпит влезе и колко изкара,ако не съм прекалено нахална,разбира се :) :) :)
Английски с 5.78 и даже не съм доволен, оти обикновено се представях по-добре. То към 70% от групата са с английски. Бях с 2 единици над минимума (не че се хваля, просто искам да ти кажа че далеч не е чак толкова трудно да се влезе, че то и аз се бях спекъл яко), макар че за момичетата са по-зле нещата. Балът им беше нещо от сорта на 28.50 тази година, нали? Но пак не е непосилно :wink:

btw то си е и хубаво да поназнайваш и английски и немски (и поне единият от тях на добро ниво), защото забелязвам че доста от думите са с общ корен и ти е по-лесно.

и btw 2 ти ще кандидатцтваш таз година, така ли? Успех :D :wink: :!:

ba-buy 8)
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Тоя бал 28,14 е за момичетата, нали? Защото четох, че за момчетата е бил 27,31. Което по моите изчисления значи, че на изпита трябва да имам над 5,27, ако балът се запази същият. Това е защото по БЕЛ оценката от дипломата ми ще е 5,50, ако имам 6 тази година. Ако имате 6 по БЕЛ и 6 по чужд език значи ви трябва само 5,10. ..... му, как ме прецакаха с тая литература, сигурно заради нея няма да вляза скандинавистика, защото не ми се вярва да изкарам 5,30 на изпита по английски...
Аватар
Heilagr
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от Heilagr »

а пък тези, които ще кандидатстват скандинавистика 2008 са още по-прецакани :( освен че трябва да изкарат 7 на изпита по немски или английски, ще трябва сигурно и на матурите да имат ....знам ли и аз колко...понеже и те ще се вписват в дипломата и нищо чудно да се вземат за балообразуващи ;(
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Можеха и от 1000-та нови места да отпуснат малко и за скандинавистиката, ама не, пак са си 7 момчета и 13 момичета. А за английската филология са 30 момчета. И излиза, че се боря за едно от 37 места. Сдух :(
asrifa_666
В началото бе словото

Мнение от asrifa_666 »

Егати скапаната работа...Как може да има толкова малко места и само една група :(( Ми то е направо невъзможно да учиш това което искаш явно...Освен да замина за Норвегия или Финландия и там да си изкарам
образованието,други варианти няма...Тук обаче въпроса опира до
средствата..И от цялата работа излиза че Скандинавистиката ще си
ми остане непостигната мечта...:((( Завиждам ви на всички които я учите,леле бих изяла учебниците с кориците,само да можех да я уча.
Ама гадния английски ми е голяма спънка и най-лошото е ,че той после изобщо за никъде не ти трябва,обаче ти затръшва грубо вратата и те спира да учиш това ,което искаш... Нелепо е.... :cry: :cry: :cry:
"No matter how hard you try,you will never understand my itentions"
"Look through my things and figure me out"
"It`s better to burn out,than to fade away"
"peace,love,empathy"

Kurt Donald Cobain (20.02.1967-always in our heart)
R.I.P.
Morrighan
От дъжд на вятър

Мнение от Morrighan »

asrifa_666 написа: И от цялата работа излиза че Скандинавистиката ще си ми остане непостигната мечта...:(((
Недей да се разочароваш :wink: Има и прехвърляния, ако наистина ти е мечта, не се отказвай от нея :!:
asrifa_666 написа: Завиждам ви на всички които я учите,леле бих изяла учебниците с кориците,само да можех да я уча.
Не бързай да завиждаш :?
Аватар
Heimdall
В началото бе словото

Мнение от Heimdall »

Vaskes написа:Можеха и от 1000-та нови места да отпуснат малко и за скандинавистиката, ама не, пак са си 7 момчета и 13 момичета. А за английската филология са 30 момчета. И излиза, че се боря за едно от 37 места. Сдух :(
Ами те са ги увеличили явно, преди бяха 15 бройки общо. Вярно, в полза на момиченцата, ама на тях и без друго им се налага да изкарват по-високи оценки, за да влязат.
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Аватар
Heilagr
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от Heilagr »

Ей, това с прехвърлянето действа ли?? Чувал съм за тая възможност, но не знам дали е приложима на практика... ако някой има повече инфо и знае при какви условия става, да сподели ;)
Niagarafossen, London og Paris -
Ka e det mot Bergen - Nordens Paradis!
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

За да се прехвърлиш от една специалност в друга трябва и в двете да се влиза с един и същи изпит и да имаш доста висок общ успех. По принцип най-ниския е 4.50, но за скандинавистика ще трябва доста повече. Както и да има свободни места. Отделно от СУ понеже не искат студенти да се прехвърлят насам-натам са усложнили всичко до максумум. Ако сте гледали серията на Астерикс и Обеликс с 12-те изпитания, където едно от изпитанията беше да вземат пропукс от някакво държавно учреждение - е нещо такова е.
Heimdall написа:
Vaskes написа:Можеха и от 1000-та нови места да отпуснат малко и за скандинавистиката, ама не, пак са си 7 момчета и 13 момичета. А за английската филология са 30 момчета. И излиза, че се боря за едно от 37 места. Сдух :(
Ами те са ги увеличили явно, преди бяха 15 бройки общо. Вярно, в полза на момиченцата, ама на тях и без друго им се налага да изкарват по-високи оценки, за да влязат.
Ако не се лъжа миналата година като кандидатствах пак си бяха 7 момчета и 13 момичета.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”