Задължително гласуване?
- явор
- Летописец Виртуоз
Според мен е граждански дълг на всеки да се запознае с програмата на политическите партии и да гласува за тази, която до най-голяма степен удовлетворява неговите. Ако не е доволе, то тогава има свободата да си сформира своя партия или да се яви като независим кандидат.
Трябва да се гласува!
П.П. От сега обещавам, че ако вляза в Парламента някой ден, ще въведа образователен ценз. Какво ще кажете по този въпрос
Трябва да се гласува!
П.П. От сега обещавам, че ако вляза в Парламента някой ден, ще въведа образователен ценз. Какво ще кажете по този въпрос
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- явор
- Летописец Виртуоз
Да ти кажа, ако целия ден преди изборите задължат всички телевизии да излъчват само клипчета, сравняващи партиите, и дебати, при едни задължителни избори на следващия ден ще има доста хора, които ще гласуват с правилно попълнена бюлетина.Berserker написа:>>>нека кажем че 80 % сега НЕ гласуват. Правят гласуването ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и те отиват, пускат ПРАЗНА бюлетина и са ГЛАСУВАЛИ.
Просто всичко е от мързел и незаинтересованост.
А и трябва да се отбележи още нещо... Все пак българинът, дори и да не знае за какво точно гласува, той пуска своя глас за този, за когото знае, че е срещу някого, когото не харесва, или просто за когото нещо някога е чувал... Празните бюлетини са характерни за доста по-напредналите общества (без никои да се обижда)
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Яворе,
като им чета програмите, всичките ме удовлетворяват. Ама толкова, че чак не мога да си избера.
Сподели ти, програмата която те е удовлетворила - изпълнява ли се?
като им чета програмите, всичките ме удовлетворяват. Ама толкова, че чак не мога да си избера.
Сподели ти, програмата която те е удовлетворила - изпълнява ли се?
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
- явор
- Летописец Виртуоз
Партията, за която гласувах, не е сред управляващите и затова няма и как да се провери 
П.П. Ако ме удовлетворяват повече програми, то тогава ще си избера партията, която има шанс да спечели най-много гласове
...или тази, която е на прага и е добре да влезе, за да не погинат няколко немаловажни процента гласове 
П.П. Ако ме удовлетворяват повече програми, то тогава ще си избера партията, която има шанс да спечели най-много гласове
Отворете сърцата си
- Forester
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
До този момент НЯМА партия, изпълнила програмата си. Няма и причина да вярвам, че някоя ще успее в един порочен кръг, в който явни политически противници, с коренно противоположни до този момент принципи, изведнъж се обединяват?! Прах в очите на народа.
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Forester написа:Не гласувам, не защото ме е страх, че ще сбъркам, а защото който и да изберем, няма как да изпълни и половината от обещанията си. Просто защото няма да му позволят. Българските политици са прекалено наивни или самозабравени, да не виждат колко прозрачни са отчаяните им действия да се запазят на върха понякога. Българският народ е още по-наивен, щом 1/3 продължават да им вярват.
Ще отида да гласувам, само когато въведат задължителен 50%-тов минимум за зачитане на вота. В момента най-силните партии не могат да съберат и 30%, и то в коалиция, наричайки това победа?! 70% от нас не ги искат, но те са твърдо решени "да проявят политическа воля и да оправят страната". Не съм гласувал, откакто бях на 18 и повярвах за миг. Ще отида да гласувам на първия референдум, който се осъществи. Но едва ли управляващите ще го допуснат, защото знаят, че мнението на народа се различава от тяхното "експертно" - нали затова сме ги избрали - защото знаят повече от нас?
Каква е разликата между пускането на празна бюлетина и негласуването? Разкарването. Принципно съм за активност в избора. Но ако трябва да избирам между престъпника X и престъпника Y, изборът оставам на вас. Аз ще пия една бира.
Даже ще си плащам глоба, ако го въведат. В крайна сметка на запад плащат и данък "ергенство"
Абсолютно съгласен.ЕваЛЛа за хубавия пост !
Колко висок трябва да е той? Да може да се подписва, да чете, да пише свързано или без правописни грешки? Или без да ги изпитваш, ще признаваш официалните дипломи - 1 клас достатъчен ли е, или 4 клас, или задължителният 8 клас, а може би завършена гимназия, а може би матура с някакъв минимален успех? Или може би бакалавърска или дори магистърска степен, а защо не и докторска? Най-лесно ще бъде да гласуват само "докторите на науките", че са най-малко. Теорията за "управлението на компетентните" в България отдавна се е издънила!явор написа:П.П. От сега обещавам, че ако вляза в Парламента някой ден, ще въведа образователен ценз. Какво ще кажете по този въпрос
И всичко това за пасивно или за активно избирателно право? Или ще има различни цензове за различните избори?
- явор
- Летописец Виртуоз
Практически не може човек, който не може да чете и пише да разбира за какво гласува!
Образователният ценз вероятно ще е 10 клас или кой беше или 8 клас, защото все пак дотогава образованието си е задължително и си е било задължително от доста време. Всички родени в това време, трябва да са го завършили, за да гласуват.
Образователният ценз вероятно ще е 10 клас или кой беше или 8 клас, защото все пак дотогава образованието си е задължително и си е било задължително от доста време. Всички родени в това време, трябва да са го завършили, за да гласуват.
Отворете сърцата си
аз виждам нещата така. най-важната и основна предпоставка за да дойдат точните и свестни хора( за които все говорим, че няма да ги пуснат сегашните, а не Б.Б. и В.С.) начело на държавата е да се гласува, защото днешната "политическа мафия" държи всички възможни власти/лостове и чрез тях няма да допусне действително стойностните. тези които не гласуват са пеКани, не заблудени/заблуждаеми, винаги най-разбиращи, реалисти и прочее....... просто не осъзнават на каква елементарна манипулация са подвластни.....
- Cosa~Nostra
- Пишете, о, братя
Докато се чудим, задължително или не да бъде гласуването, ДПС участва в състава вече на трето правителство.
Доган така фино и елегантно ни го вкарва до сливиците, с извинение, а ние само си отваряме устите повече.
Вече смениха имената на някои улици в Кърджали, скоро на Сокола може да му скимне, че името България внася етническо напрежение и да реши да я прекръсти на Булгаристан, примерно..
А колкото до задължителното гласуване - на мнение съм, че трябва да го има.
Но го има и момента, че българинът мрази да му налагат нещо.
Така че, дори то да се въведе, голяма част от избирателите ще пускат в урните празна бюлетина.
Българинът трябва сам да отиде да гласува, без да го карат насила.
Като стои и се почесва, твърдейки, че "всички са маскари", няма моралното право да се оплаква.
Доган така фино и елегантно ни го вкарва до сливиците, с извинение, а ние само си отваряме устите повече.
Вече смениха имената на някои улици в Кърджали, скоро на Сокола може да му скимне, че името България внася етническо напрежение и да реши да я прекръсти на Булгаристан, примерно..
А колкото до задължителното гласуване - на мнение съм, че трябва да го има.
Но го има и момента, че българинът мрази да му налагат нещо.
Така че, дори то да се въведе, голяма част от избирателите ще пускат в урните празна бюлетина.
Българинът трябва сам да отиде да гласува, без да го карат насила.
Като стои и се почесва, твърдейки, че "всички са маскари", няма моралното право да се оплаква.
:)
Гласуването е право, а не задължение!!!
Сещам се за два основно аргумента да се иска задължително гласуване:
1) - Малцинствата да бъдат ограничени
2) - Неспособни политици и мафиоти окупирали властта, които няма кой да ги избере, да получат някакви гласове, които да оправдаят присъствието им в политиката.
Сещам се и за поне 2 пъти повече аргументи за протичбното -защо не бива да бъде задължително гласуването, т.е да е право, а не задължение:
1) - Човек трябва да е свободен в избора си - да избира, когото харесва и да избира въобще дали да даде гласа си за някого или да не го прави (трябва да имаш свободата да избереш между няколко злини или да не избереш никоя).
2) - Изборът поначало е ограничен от броя на кандидатите - ако не те удовлетворява никой, не трябва да си принуден да избираш някой, когото не харесваш и не искаш да те представлява.
3) - Пускането на празна бюлетина е равностойно на неотиването да се гласува- и от практическа и от юридическа гледна точка
4) - Реализирането е доста трудно - ако изборите се провеждат да речем лятото, когато голяма част от избирателите са на море, как ще ги накараш да си прекъснат отпуската, почивката, за да отидат да гласуват на избори, където те не виждат свой представител и не искат да гласуват.
Могат да се добавят още много аргументи и не се съмнявам, че ще ви хрумнат и други. Глобите не са решение. Задължително гласуване в ЕС е въведено само в няколко страни, в които ориенталските и "първобитни порядки" имат доста по-силно влияние, отколкото в другите страни от ЕС.
Чрез идеята за въвеждане на задължителното гласуване се прави опит да се реши един проблем, но с грешни и неподходящи средства - проблемът е съществуването на етническа партия - ДПС.
Този проблем има много по-просто решение от промяна на конституцията, а именно спазването на конституцията, която не допуска формирането и съществуването на етнически партии!
Сещам се за два основно аргумента да се иска задължително гласуване:
1) - Малцинствата да бъдат ограничени
2) - Неспособни политици и мафиоти окупирали властта, които няма кой да ги избере, да получат някакви гласове, които да оправдаят присъствието им в политиката.
Сещам се и за поне 2 пъти повече аргументи за протичбното -защо не бива да бъде задължително гласуването, т.е да е право, а не задължение:
1) - Човек трябва да е свободен в избора си - да избира, когото харесва и да избира въобще дали да даде гласа си за някого или да не го прави (трябва да имаш свободата да избереш между няколко злини или да не избереш никоя).
2) - Изборът поначало е ограничен от броя на кандидатите - ако не те удовлетворява никой, не трябва да си принуден да избираш някой, когото не харесваш и не искаш да те представлява.
3) - Пускането на празна бюлетина е равностойно на неотиването да се гласува- и от практическа и от юридическа гледна точка
4) - Реализирането е доста трудно - ако изборите се провеждат да речем лятото, когато голяма част от избирателите са на море, как ще ги накараш да си прекъснат отпуската, почивката, за да отидат да гласуват на избори, където те не виждат свой представител и не искат да гласуват.
Могат да се добавят още много аргументи и не се съмнявам, че ще ви хрумнат и други. Глобите не са решение. Задължително гласуване в ЕС е въведено само в няколко страни, в които ориенталските и "първобитни порядки" имат доста по-силно влияние, отколкото в другите страни от ЕС.
Чрез идеята за въвеждане на задължителното гласуване се прави опит да се реши един проблем, но с грешни и неподходящи средства - проблемът е съществуването на етническа партия - ДПС.
Този проблем има много по-просто решение от промяна на конституцията, а именно спазването на конституцията, която не допуска формирането и съществуването на етнически партии!