За нивото на обучение във ФЖМК...

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Xpu100
От дъжд на вятър

Мнение от Xpu100 »

Павка, всичко ще може да се уреди, само трябва да се узакони членството в студ. съвет :lol:
'Всеки може да намаже жена с ягоди и сметана, бъди БЪЛГАРИН... намажи я с боб, чорба и люти чушки!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Привет,

хайде ще напиша до ден-два една дата да се срещнем.

Накратко мога да ви обясня как се става член на Факултетния студентски съвет по администратвен път и неофициално.

- По правилата:

Ежегодно могат да се организират избори за попълване на местата във Файултетния студентски съвет (ФСС). Принципно мандатът на един член на ФСС е две години. Трима представители от ФСС са членове на големия Студентски съвет, където има представители на студентите от всички факултети.

Големият Студентски съвет са 60 души. Те са членове на общото събрание на СУ, което избира ректор и Академически съвет и прочие органи на изпълнителната академична власт.

Тези 60 души са 15 % от цялата маса на Общото събрание (ОС), т.е. от 400 души (професори, доценти... до административен и обслужващ персонал)

Но да се върна на ФСС, което ни интересува пряко. Не за друго, а защото има едно правило. Първо си оправи собствения двор, а после спасявай света. Или поне го прави паралелно. Нас ни интересува собствения двор на първо място, т.е. ФЖМК.

Миналата година проведохме избори за ФСС. Там сме 9 студента. Няколко от тях се отказаха в началото на тази учебна година. Мисля че се освободиха поне 4 места. Може да ви прозвучи парадоксално, но сами си организирахме изборите и сами агитирахме колегите да ни изберат. Определихме ден за избори (това го определя големия СС ако се избират членове за него или ФСС, ако си избираме членове за него, както ще бъде в случая)

Сложихме една урна във фоайето и през целия ден колегите можеха да пускат бюлетинки в нея (предварително напечатана по списъка на кандидатите) Агитация в изборния ден, разбира се, не се прави :)

Можем до края на месеца да направим тази процедура и да попълним местата.

- сега по неофициален път как се става част от ФСС или СС

Много колеги работят с нас, без да са участвали в изборите за съвет. От една страна не искат да се обвързват с отговорност, а просто отделят време, когато искат да помогнат в някой смислен проект, например.

Това е втроият вариант. Като част от СС или ФСС не печелите нищо материално. Но на практика положението ви става такова, че се превръщате във фактор, който има предсавителна функция пред различни административни или други звена в СУ.

Администрацията започва да се държи по-добре с вас, като разбере че сте от съвета. Такива са си. Препоавателите също гледат с друго око на нас. (да не забравяме съотношението в проценти което споменах по-горе. Това си е чиства власт в управлението на СУ. Друг въпрос е, че не се използва по-най оптималния начин от студентските представители, които обикновено от междуособици не виждат по-далеч от носа си)

Има и други плюсове, ако сте член на СС или ФСС. Но най-важното е, че ако обичате да се занимавате с обществено полезна дейност, то определено ще се чувствате, ако не материално, то поне ментално задоволени. Защото има прокети, които никога няма да забравите през живота си, както и хора, които никъде другаде няма да срещнете. Обикновено всичките амбицирани за някаква кауза (най-често с иделна цел, но се срещат и противоположности)

Общо взето това са вариантите. Ще поговоря с Боян (той е секретар на ФСС на ФЖМК) и ще ви напишем някаква дата, когато да уточним всички детайли. В крайна сметка вече е време да направим нещо креативно. От началото на годината все още не сме :)

Поздрави!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Ето го и секретарят :D !
Темата май беше за кечеството на обучение: да доволен съм (в края на първи курс не бях чак толкова, но след шестмесечна практика си промених малко отношението). Абсолютно нормално е да ви се струва, че някои неща са безмислени и не можете да ги приложите на практика, но всъщност не е така. Като дойде вторият семестър (Ж) ще видите, че Агенционна журналистика е един доста теоретичен предмет, обаче просто си нямате представа колко полезни ще са ви знанията от него в практиката. За курсовата по ИБЖ също много ще мрънкате, обаче пък ще знаете какво се прави в Народната библиотека и как се работи със източници.
Иначе е хубаво, че има толкова монго ентусиасти. Търсете ни, давайте идеи. Както е казал Симо малок по-нагоре, не е нужно да сте член на ФСС, за да сте активни.
За изборите: желаещите се записват в списък, после си правят рекламна кампания, а в деня на изборите чакат резултатите. Понеже нашия състав драстично намаля, ще има доста свободни места тази година. Даже един заместник председател ще ни трябва :lol: (а пък той е и член на Общото събрание на СС). Но, обещавам среща, възможно е още следващата седмица. Там много хора ще ви обяснят най-подробно що е то Студентски съвет.
Иначе задължения колкото искаш. Особено пък ако ти се занимава със обществена дейност (понякога има прекалено много мероприятиия и изнемогваш, но пък напълно си заслужава заради придобития опит и спечелените приятели и контакти).
Така че, гледайте таблото, вижте и програмата на ІІ курс журналистика и ако има нещо, намерете ме и питатйе!
Успех с медийното право! НЕ толкова страшно, после ще се окаже, че това са най-свестните ви курсови работи, ще видите :P
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

bvz написа: Даже един заместник председател ще ни трябва...
Я пак си помисли... :lol:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
vassito_val
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от vassito_val »

zvezdi4ka, аз също съм първи курс и все още нямам много наблюдения :) , но засега съм доста доволна. Уча Връзки с обществеността и повечето лекции са доста интересни. Е, разбира се има и кофти работи (на мен лично ИБЖ не ми е по сърце :? ) но ако искаш да учиш, можеш да получиш много. Имам няколко приятелки, които записаха в УНСС Журналистика и сега въобще не са доволни, защото учат само общи неща: социология, основи на правото, май имаха психология... Всъщност и двата университета си имат плюсове и минуси, не искам да правя черен PR на конкуренцията ;) Но все повече се убеждавам, че съм направила правилния избор за себе си.
Аватар
Ronia
В началото бе словото

Мнение от Ronia »

ФЖМК е №1 !!! Доволна съм от обучението във факултета! Повечето предмети са ми супер интересни и се кефа!
Който не е доволен от фжмк според мен не му се поема инициативата в собствени ръце, или пък е свикнал от училище вечно някой да му казва какво да прави и е разочарован, че във фжмк е пуснат на свобода и никой не го инструктира...В унито не е така...ако искаш нещо да научиш ->четеш, интересуваш се и научаваш...
Всичко зависи от гледната точка! За мен ФЖМК си е перфектното място за творчески и амбициозни личности ;-)

Сега няма да коментирам администрацията и от време на време разминаването с преподавателите (ние сме там, а тях ги няма и обратно)..смятам, че това го има във всички факултети и унив....Добре де признавам, това може леко да се improve-ne, но каквото и да си говорим това колко ще научим от висшето си образование зависи САМО ОТ НАС САМИТЕ!!! :read2:

ДА ЖИВЕЕ ФЖМК и ВСИЧКИ ГОТИНИ ХОРА, КОИТО СА ЧАСТ ОТ НЕГО! :wav:
Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!
Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!
Аватар
train_reaction
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от train_reaction »

ФЖМК е морга
we’re going to hell anyway, let’s travel first class
Аватар
Dani
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Dani »

ДА ЖИВЕЕ ФЖМК и ВСИЧКИ ГОТИНИ ХОРА, КОИТО СА ЧАСТ ОТ НЕГО! :wav:
I want to be destructive,trash everything in site, beat the Devil at his game, abuse myself all night...
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Благодаря, ще си поживея :)
Аватар
Nuc
От дъжд на вятър

Мнение от Nuc »

train_reaction написа:ФЖМК е морга
не е вярно :) ФЖМК е в съседство на моргата :P а иначе според мен нивото е добро поне аз съм доволен за сега :)
Аватар
train_reaction
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от train_reaction »

Морга си е и толкуЗ! :-P
we’re going to hell anyway, let’s travel first class
Аватар
Dani
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Dani »

и аз засега см си доволна и не съжалявам за избора си! много си ми е арно във ФЖМК!! :wink: :wink:
I want to be destructive,trash everything in site, beat the Devil at his game, abuse myself all night...
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Оправиха ли я най-сетне, тая сграда? Нали преди 2-3 г. имаше студентски протести, щот' била опасна? К'во стана с тоз' казус?
Ibiza DJ
Аватар
Dani
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от Dani »

ооо,сградата изглежда повече от добре - и отвън,и отвътре всичко е ремонтирано. тоалетните и в училище,че и в някои заведения не са толкова хубави- нови плочки,огледала, !сапун!
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

А какво стана с онази история със сградата, протести на студенти Журналистика?
Ibiza DJ
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”