Есе или тема
Модератор: Boromir
-
Desodeset
- Постоянно присъствие
Есе или тема
На изпита по литература има два избора.Кой предпочитате да изберете?Аз лично мисля да се пробвам на есето,защото не можах да се справя с подготовката по литература.Има ли някаква разлика в оценяването и някакви особености при писането на есе?И до колко трябва да се обхванат авторите на цитатите,ако това разбира се е задължително? 
Re: Есе или тема
Не, не се притеснявай. Няма никакви особености при писането на есе...Desodeset написа:На изпита по литература има два избора.Кой предпочитате да изберете?Аз лично мисля да се пробвам на есето,защото не можах да се справя с подготовката по литература.Има ли някаква разлика в оценяването и някакви особености при писането на есе?И до колко трябва да се обхванат авторите на цитатите,ако това разбира се е задължително?
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
Много хора се заблуждават,че писането на есе по цитати е по-лесния вариант.Всъщност,то е доста далече от есето...по-скоро прилича на интерпретативно съчинение,но за да се напише като хората,трябва човек да има наистина много богата литературна култура(вкл. и за световната литература).
Да трябва да се обхване творчеството и най-характерното за времето на двамата автори и най-важно - времето,което е изминало между двамата...и на тази база да се правят обосновани изводи,аргументация и прочее..
Да трябва да се обхване творчеството и най-характерното за времето на двамата автори и най-важно - времето,което е изминало между двамата...и на тази база да се правят обосновани изводи,аргументация и прочее..
Ето ви нещо по темата.
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 2%E5%EC%E0
Подписът беше премахнат поради прекалено големите му размери.
-
Geronimo
- Драскач
- Обратна връзка:
мерскаuktc написа:Ето ви нещо по темата.
- Karamelska
- В началото бе словото
аз се колебая кой от двата варианта да избера
не се чувствам много подготвена за тема,затова може да пиша по цитатите.преди известно време си взех една книга "как се пише съчинение по цитати".не ми се струва трудно,но наистина трябва да имаш доста знания относно авторите.
на самия изпит ще видя за какво ще пиша.Успех!
не се чувствам много подготвена за тема,затова може да пиша по цитатите.преди известно време си взех една книга "как се пише съчинение по цитати".не ми се струва трудно,но наистина трябва да имаш доста знания относно авторите.
на самия изпит ще видя за какво ще пиша.Успех!
Be cool,Be yourself,BE YOU!
-
Geronimo
- Драскач
- Обратна връзка:
е добре де...пишеш ли цитати в тва есе...коментриаш ли ,кво правиш...някакси не можеш просто да разсъждаваш абстрактно, без почти изобщо да основаваш разсъжденията си върху текста.досега четох, че трябвало да се вържеш за конкретната историческа епоха, изискванията й , ала-бала...вече съвсем се обърках...но нищо де ...има още 3 цели дена 
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Пишете по темата ако искате над 4,4 и 50,защото другите оценки при есето са рядкост.И не се подлъгвайте от другия формат,искат се същите,че и повече знания по материала,защото,ккато вече се каза,се обхваща по голям период от време и трябва да се преценят повече фактори.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аз ще пиша тема
Хич не съм наясно с есето, а и ми се струва, че там ще трябва малко по-разчупено да се представят нещата, а не се знае дали ще им допаднат идеите ти. Чувала съм, че е хубаво някои философски идеи да бъдат засегнати, ако ги има в някоя философска школа застъпени и т.н Например, ако има цитат в/у Ботев и свободата, да включиш някоя от тезите на Ерих Фром и разни такива.. Прекалено брутално ми идва
-
b_estranged
- В началото бе словото
в деня на изпита ще си толкова объркан, че може и да направиш грешка.... но съчинението по цитати определено е вариант, ако се падне автор, който не знаеш... по-добре да пишеш него, отколкото да не пишеш нищо...Калев написа:Според мен е най-разумно да избереш какво ще пишеш, когато видиш темите в деня на изпита.