[игра]проверете знанията си по литература
Модератор: Boromir
Ами има едно запитване, което не е много по темата, но не искам да правя сега нова тема.
Готвя се по литература, но по принцип не използвам много завъртяни фразички и не ми идва от вътре да използвам термини, та знам, че това влияе на оценката, но ми е чудно до колко влияе и може ли много да ти смъкне.. и друго ми е чудно - как някои хора успяват да зазаубрят някакви неща, които изобщо не ги разбират - една моя позната знае повечето анализи на Н.Георгиев и си няма и понятие някои неща какво значат...
и за да не е пълен офтопик , ето един въпрос от мен: За кой автор водещ мотив е копнежът за истински и осмислен живот, мечтата за жиивот в хармония?
Готвя се по литература, но по принцип не използвам много завъртяни фразички и не ми идва от вътре да използвам термини, та знам, че това влияе на оценката, но ми е чудно до колко влияе и може ли много да ти смъкне.. и друго ми е чудно - как някои хора успяват да зазаубрят някакви неща, които изобщо не ги разбират - една моя позната знае повечето анализи на Н.Георгиев и си няма и понятие някои неща какво значат...
и за да не е пълен офтопик , ето един въпрос от мен: За кой автор водещ мотив е копнежът за истински и осмислен живот, мечтата за жиивот в хармония?
Няма как да не разбираш едно нещо и да го използваш на място. Ти си пиши каквото си знаеш, целта е да е вярно. Никой не очаква бог знае какъв език и стилистика - просто не се излагай като пишеш разни работи , за които хабер си нямаш така ли са или не са. Тенденцията много силно сочи , че НЕ СА 
The more I see of human beings
the more I like animals
the more I like animals
-
b_estranged
- В началото бе словото
аз не знам някой да иска да живее в хаоса, всички се стремят към хармонията, но при разичните автори хармонията е осмислена по различен начин, както и възможността за постигането й...bubble написа:Ами има едно запитване, което не е много по темата, но не искам да правя сега нова тема.
а за завъртяните думи и изрази: добър изказ и стил можеш да постигнеш и без много сложни думи или чуждици... е, някои са необходими, но като цяло: наистина, използвай само думи, на които знаеш значението, 'щото така се получават после бисерите на изпитите...
-
b_estranged
- В началото бе словото
Яворов се стреми към хармонията, към разгадаването на "свръхземинте въпроси", а страданието се превръща в екзистенциална категория, именно защото не може да постигне хармонията в реалния свят, а и съществува съмнението от постигане на хармонията след смъртта... А иначе не знам за кого говориш... може би имаш предвид Йовков...
-
b_estranged
- В началото бе словото
На мен поезията не ми създава ядове относно цитатите,но виж,прозата....вече се отказах.Само оттук-оттам по някой цитат ми идва на акъла,ама не мога да разбера,как може примерно при Елин Пелин дето има толкова мн разкази,от всеки да се помнят цитати?Та аз даже имената на героите не мога да запомня... 
- явор
- Летописец Виртуоз
Аз и аз това цяло година съм си го повтарял, ама какво да се прави... Накрая само си преразказвах и слагах по 1 дума в кавички и резултатът беше повече задоволителен за мен.illy написа:И е тъпо по математика да могат да ползват таблици с формули, по химия също, а ние да трябва да си помним цитатите![]()
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
Видяло се е, че така ще бъде, пък каквото ще да става ..явор написа:Аз и аз това цяло година съм си го повтарял, ама какво да се прави... Накрая само си преразказвах и слагах по 1 дума в кавички и резултатът беше повече задоволителен за мен.illy написа:И е тъпо по математика да могат да ползват таблици с формули, по химия също, а ние да трябва да си помним цитатите![]()
-
b_estranged
- В началото бе словото
Яворов търси смисъла, ако го намери, то значи е постигнал хармонията (например "Нирвана"), НО той не го намира. Знае, че е вътре в Аза, но "сърце ми вечно ще мълчи"("Сфинкс"). И той "вечно дири". Ако страданието е смисъл на живота му, то той няма какво да дири: страданието е непрекъснат спътник в търсенията му. Колкото и да търси, ще открива винаги страданието. Цялото стихотворение "Аз страдам" доказва това. Т.е. страданието не е смисъл, а характеристика на живота. Хармонията се оказва непостижима за него, не може да открие смисъла и за това мисли, че ще бъде "следата му пепел из тъмен безкрай"("Две души"). И стига до прозрението че страданието охарактеризира живота, но не защото го иска, а защото животът е обреченост на зло ("вечно зло ги носи", "Градушка"). Животът е маска на смъртта("Маска"). А цялата му любовна лирика се люшка между хармоничният образ на любимата, когото Азът копнее и е изградил в съзнанието си и невъзможността за постигане на хармония в реалния свят("уви, през сън", "Благовещение"), защото чистотата на любимата ще бъде обгрешена ("страсти и неволи/ ще хвърлят утре върху тях/ булото на срам и грях", "Две хубави очи"). А за точен цитат в който казва "искам хармония" и "не искам да страдам"bubble написа:b_estranged, дай пример (цитат), в който яворов казва:"искам хармония" или "не искам да страдам"...
за къде е яворов без страданието ?! нали то е смисъл на целия му живот... ако го загуби и ако постигне хармония вече няма да се опитва да търси познанието... просто ми се вижда много нелогично.
...кого преследвам, аз нареждах: "Млад -
на младост зноя не усетих. С ласка
край мене, о живот благоухан,
защо не спреш? Сразително желан...
("Маска")
Аз лично така възприемам Яворов...Въобще това е дълъг спор, bubble, хубаво е да има различни гледни точки, щото иначе съвсем ще се унифицираме, тъй да се каже:) с най-добри чувства:)