Скандинавистика
Модератор: Boromir
Скандинавистика
Здравейте отново на всички
Поздрави на всички вече студенти и на бъдещите в СУ,разбира се
Ще ми се да разбера,понеже не съм запозната,има ли определени квоти за спец. Скандинавистика,нали може да се канд. само с Английски и Немски-има ли определели бройки за тези два езика!Ще съм много доволна,ако някой успее да ми каже
Това беше от мен
4аооооооо

Life is Life:)Enjoy It And Smile Every Day:)))It Is Easier:))))))
Има квоти разбира се - всички специалности имат. Ако не се лъжа приемат или 7 или 10 човека (общо), но точно колко момичата и колко момчета - питай някой друг
Може да кандидатстваш само с един от двата езика и накрая е важна оценката от изпита, а не какъв изпит си държала => Няма значение кой от двата езика ще си избереш, за да полагаш изпит, важното е да може да изкараш мноого хубава оценка по него, защото бала за скандинавистика е един от най-високите (да не кажа и най-високия)(пак поправка - тази година бала за сканд. е бил 28.14, а на японистика 28.20, моя грешка
, но имай предвид, че миналата се е влизало с 29.88!). Няма такова нещо като разпределение на приети бройки според езика, с който си влезнал.
Пожелавам ти много късмет!!!
Sunlight divine cover my land
Angels of light take care of us
Angels of light take care of us
Мога само да потвърдя това. Аз съм Скандинавистика и доколкото знам няма никакво разпределение по езици. Повечето сме влезли с английски и както има 15 места - 10 за момичета и 5 за момчета - досега не се знае колко голяма ни е групата; май към 22 души. Като още при записването, когато са ни подготвяли книжките сме били 19. Вярно е имаме 5 момичета от Македония, но пак има излишна бройка. А момчетата сме общо 4.Infinity написа:Има квоти разбира се - всички специалности имат. Ако не се лъжа приемат или 7 или 10 човека (общо), но точно колко момичата и колко момчета - питай някой другМоже да кандидатстваш само с един от двата езика и накрая е важна оценката от изпита, а не какъв изпит си държала => Няма значение кой от двата езика ще си избереш, за да полагаш изпит, важното е да може да изкараш мноого хубава оценка по него, защото бала за скандинавистика е един от най-високите (да не кажа и най-високия)(пак поправка - тази година бала за сканд. е бил 28.14, а на японистика 28.20, моя грешка
, но имай предвид, че миналата се е влизало с 29.88!). Няма такова нещо като разпределение на приети бройки според езика, с който си влезнал.
Така, че е пълна каша - не се стяскай за местата. Главното е на изпита да имаш хубав бал и ще си влезеш.
Благодаря много за отговорите
Аз това за баловете го знам и определено според мен си изглежда плашещо,особено миналогодишния,но...каквото сабя покаже
Мен точно това ме интересуваше-дали има определени бройки за двата езика и сега ми е по-спокойно щом няма,поне на мен де
На някой може да му харесва това
Да,аз не се стряскам толкова много от бройката,а от това каква оценка трябва да изкарам и то пак зависи от хиляди неща де...
И Temporary я кажи,как вървят нещата,готинко ли е,в смисъл...всичко ок ли е,преподаватели,колеги или още не се усетил
Ще се радвам да споменеш нещо
4аоооооооо
Еми да доволен съм; единственото нещо което ме дразни е - както вече десетина пъти съм казвал - пълната липса на организация в СУ, но това е характерно за всички специалности и факултети.
Преподавателите са супер, поне на първи впечатления. Хем не са някакви строги (един даже виц разказа), хем си знаят нещата и преподават умело.
Колегите са ми леко странновати още, но може би не сме се опознали добре. А при теб ще са други така че...
Шведския много ме радва, (както предполагам знаеш той се учи основно) макар че до преди това не го бях и чувал. А и не се стряскай лесничък е, както го гледам, поне от страна на граматиката. Но произношението е вече друг въпрос - по-зле и от френския; не съм и мислил че толку звуци мо'е да изкарва човек
Та така, ако те интересува нещо питай и ще гледам да ти помогна доколкото мога.
btw Виждам че си от Бургас... при нас 1/4 от групата е от Бургас (повече и от нас Софгианците, които се оказахме малцинство
) - каква е таз' инвазия

Преподавателите са супер, поне на първи впечатления. Хем не са някакви строги (един даже виц разказа), хем си знаят нещата и преподават умело.
Колегите са ми леко странновати още, но може би не сме се опознали добре. А при теб ще са други така че...
Шведския много ме радва, (както предполагам знаеш той се учи основно) макар че до преди това не го бях и чувал. А и не се стряскай лесничък е, както го гледам, поне от страна на граматиката. Но произношението е вече друг въпрос - по-зле и от френския; не съм и мислил че толку звуци мо'е да изкарва човек
Та така, ако те интересува нещо питай и ще гледам да ти помогна доколкото мога.
btw Виждам че си от Бургас... при нас 1/4 от групата е от Бургас (повече и от нас Софгианците, които се оказахме малцинство
Хахаха...Bourgas завладява,това е истината,хахаха-шегувам се,разбир се,предполагам,че просто така са се стекли нещата
Надявам се и другата година да има доста от Bourgas,начело с мен-хахаха
времето ще покаже,да не избързваме
А такова...то първо се учи шведски,така ли...нали има там фински,датски и още нещо май...те понататъка ли се учат или човек сам си избира кой от всички езици да учи
Предполагам,че е хубаво човек да има мн добри познания по един и ве4е някакви си там познания по др,мисля,че беше и така де...ама знам ли
Това преподавателите са много важен фактор и е хубаво,че ти си доволен от тях,мн се радвам
А ти btw с какъв изпит влезе и колко изкара,ако не съм прекалено нахална,разбира се
Да бе...то френския както звучи,въртиш си яко езика,не че сум го учила някога де,но една приятелка учи в тукашната Френска гимназия и от време на време я бъзикам да ми каже нещо,че даже и да ме научи и на някоя др думичка
И че той е някъв изхакан,че ти щом казваш,че е по-изродски,ама здраве да е...нали трябва да има няква емоция
Успех ти желая и до скоро
:)4аоооооо
То си е едва ли не широко-профилна шведска филологияSINDEL` написа:А такова...то първо се учи шведски,така ли...нали има там фински,датски и още нещо май...те понататъка ли се учат или човек сам си избира кой от всички езици да учиПредполагам,че е хубаво човек да има мн добри познания по един и ве4е някакви си там познания по др,мисля,че беше и така де...ама знам ли
Английски с 5.78 и даже не съм доволен, оти обикновено се представях по-добре. То към 70% от групата са с английски. Бях с 2 единици над минимума (не че се хваля, просто искам да ти кажа че далеч не е чак толкова трудно да се влезе, че то и аз се бях спекъл яко), макар че за момичетата са по-зле нещата. Балът им беше нещо от сорта на 28.50 тази година, нали? Но пак не е непосилноSINDEL` написа:А ти btw с какъв изпит влезе и колко изкара,ако не съм прекалено нахална,разбира се![]()
![]()
![]()
btw то си е и хубаво да поназнайваш и английски и немски (и поне единият от тях на добро ниво), защото забелязвам че доста от думите са с общ корен и ти е по-лесно.
и btw 2 ти ще кандидатцтваш таз година, така ли? Успех
ba-buy
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Тоя бал 28,14 е за момичетата, нали? Защото четох, че за момчетата е бил 27,31. Което по моите изчисления значи, че на изпита трябва да имам над 5,27, ако балът се запази същият. Това е защото по БЕЛ оценката от дипломата ми ще е 5,50, ако имам 6 тази година. Ако имате 6 по БЕЛ и 6 по чужд език значи ви трябва само 5,10. ..... му, как ме прецакаха с тая литература, сигурно заради нея няма да вляза скандинавистика, защото не ми се вярва да изкарам 5,30 на изпита по английски...
-
asrifa_666
- В началото бе словото
Егати скапаната работа...Как може да има толкова малко места и само една група
( Ми то е направо невъзможно да учиш това което искаш явно...Освен да замина за Норвегия или Финландия и там да си изкарам
образованието,други варианти няма...Тук обаче въпроса опира до
средствата..И от цялата работа излиза че Скандинавистиката ще си
ми остане непостигната мечта...
(( Завиждам ви на всички които я учите,леле бих изяла учебниците с кориците,само да можех да я уча.
Ама гадния английски ми е голяма спънка и най-лошото е ,че той после изобщо за никъде не ти трябва,обаче ти затръшва грубо вратата и те спира да учиш това ,което искаш... Нелепо е....

образованието,други варианти няма...Тук обаче въпроса опира до
средствата..И от цялата работа излиза че Скандинавистиката ще си
ми остане непостигната мечта...
Ама гадния английски ми е голяма спънка и най-лошото е ,че той после изобщо за никъде не ти трябва,обаче ти затръшва грубо вратата и те спира да учиш това ,което искаш... Нелепо е....
"No matter how hard you try,you will never understand my itentions"
"Look through my things and figure me out"
"It`s better to burn out,than to fade away"
"peace,love,empathy"
Kurt Donald Cobain (20.02.1967-always in our heart)
R.I.P.
"Look through my things and figure me out"
"It`s better to burn out,than to fade away"
"peace,love,empathy"
Kurt Donald Cobain (20.02.1967-always in our heart)
R.I.P.
Недей да се разочаровашasrifa_666 написа: И от цялата работа излиза че Скандинавистиката ще си ми остане непостигната мечта...((
Не бързай да завиждашasrifa_666 написа: Завиждам ви на всички които я учите,леле бих изяла учебниците с кориците,само да можех да я уча.
Ами те са ги увеличили явно, преди бяха 15 бройки общо. Вярно, в полза на момиченцата, ама на тях и без друго им се налага да изкарват по-високи оценки, за да влязат.Vaskes написа:Можеха и от 1000-та нови места да отпуснат малко и за скандинавистиката, ама не, пак са си 7 момчета и 13 момичета. А за английската филология са 30 момчета. И излиза, че се боря за едно от 37 места. Сдух
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
За да се прехвърлиш от една специалност в друга трябва и в двете да се влиза с един и същи изпит и да имаш доста висок общ успех. По принцип най-ниския е 4.50, но за скандинавистика ще трябва доста повече. Както и да има свободни места. Отделно от СУ понеже не искат студенти да се прехвърлят насам-натам са усложнили всичко до максумум. Ако сте гледали серията на Астерикс и Обеликс с 12-те изпитания, където едно от изпитанията беше да вземат пропукс от някакво държавно учреждение - е нещо такова е.
Ако не се лъжа миналата година като кандидатствах пак си бяха 7 момчета и 13 момичета.Heimdall написа:Ами те са ги увеличили явно, преди бяха 15 бройки общо. Вярно, в полза на момиченцата, ама на тях и без друго им се налага да изкарват по-високи оценки, за да влязат.Vaskes написа:Можеха и от 1000-та нови места да отпуснат малко и за скандинавистиката, ама не, пак са си 7 момчета и 13 момичета. А за английската филология са 30 момчета. И излиза, че се боря за едно от 37 места. Сдух