Какво е да си студент в СУ?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

явор написа:В случая спорът е за нивото на подготовка, и той не засяга финансовата страна...
Да, но ако нямаш парички, високото ниво на подготовка можеш само да го сънуваш, така че... :lol: Смятам, че двете са доста свързани. А и това със стипендиите си е доста относително. Малко са. Трябва да си някакъв абсолютен гений. Иначе това за историята и литературата си много прав. Аз толкова съм се отвратила от новите критерии по литература (ако изобщо съществуват такива), че нямам думи. Абсурдно е да не се поощрява творческото и самостоятелно мислене, собственият стил, а на тяхно място да се изискват безкрайно дълги заучени теми, които е писало някое величие. :x Аз имам 2 по литература на приемния изпит, но не се срамувам да го казвам на всеослушание, защото повечето хора (дори и учителите ми) казват, че тези нищо не разбират :lol: Никой не е съвършен - дори и СУ :cry: И все пак аз продължавам да се радвам, че уча именно тук. :roll:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Тъй като литературата е субективен предмет като цяло,трябва да има някакъв критерии за включени моменти от вече изписани критики,инак няма как да се оцени творческа работа.Как някой ще ти заяви,
че твоята интерпретация не отговаря на изискванията като тя е вярна сама по себе си,и кой ще е този човек,който ще решава кой мисли по-добре?Ай замислете се малко и стига плюли напосоки.Да можеш да представиш творчески това което си прочела за дадена творба,но не и да си сучеш твоите идеи,ако си го направила,как искаш обективизъм,като си писала субективно :shock:
Пишете разкази и ги публикувайте като искате творчество,пък чакайте да ви оценят критиците.
Ба :!:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Аmи благодаря, аз това и правя! Доста публикации имам вече. Но тук не става въпрос за творчество, наистина. Но пък и интерпретаторските умения не се зачитат, ако не се прочетени някъде. "Плюя напосоки" като видя, че някой, който пише "спецялност" и разправя как ходил на курсове и как написал 5395 страници, има 3:50, а и други супер мислещи и грамотни хора имат 2 (въобще не визирам себе си - двойки има много). То бива субективизъм, ама това... :lol:
Изображение
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

подкрепям напълно Василена във всичко дотук казано/написано/!винаги съм мразела литературата именно заради това,че трябва като някой папагал да зубриш чужди мисли и мнения - е естествено,че няма да ти се получават толкова добре,колкото когато изразяваш своето собствено,при мен поне е така :roll: пример:в училище на есета винаги съм имала пълни 6-тици при моята бивша изживяваща-се-като-литературен-критик учителка по литература,която през цялата си кариера едва ли е написала повече от 20 6-тици,а на ИС никога не съм изкарвала повече от 5,предимно 4-рки...оттогава въобще съм се отвратила да се занимавам с литература,просто не ми е по вкуса да говоря нещо,с което не съм съгласна!дори нямах желание да кандидатствам с литература...а между другото специално изпита по литература в СУ е опорочен до крайност,всяка година преди него има изтекла информация точно коя тема ще се падне :roll: тъй че - който както се уреди,ако си ходил на курсове и си дал съответните парички...а другите...еми да се оправят,а :?
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

DiviQgodi написа:И според теб, Яворе, подготовката в частните университети е по добра. Това ли е твоето мнение???
Възможностите за подготовка определено не са по-малки. Както споменах, преподавателите са същите, а повечето от тях дори са по-амбицирани в процеса, тъй като групите, с които работят, са по-малки, а заплащането им е по-високо.
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

Catherine написа:Аmи благодаря, аз това и правя! Доста публикации имам вече. Но тук не става въпрос за творчество, наистина. Но пък и интерпретаторските умения не се зачитат, ако не се прочетени някъде. "Плюя напосоки" като видя, че някой, който пише "спецялност" и разправя как ходил на курсове и как написал 5395 страници, има 3:50, а и други супер мислещи и грамотни хора имат 2 (въобще не визирам себе си - двойки има много). То бива субективизъм, ама това... :lol:
То е и до моментна нагласа.Вярно,че като си от по-да кажем неучилите,в главата ти всичко е назубрено и подередно и само го предаваш на листа,а който се е подготвял сериозно го мисли,го върти и накрая може и да обърка.Гадно е,дам
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

явор написа:
DiviQgodi написа:И според теб, Яворе, подготовката в частните университети е по добра. Това ли е твоето мнение???
Възможностите за подготовка определено не са по-малки. Както споменах, преподавателите са същите, а повечето от тях дори са по-амбицирани в процеса, тъй като групите, с които работят, са по-малки, а заплащането им е по-високо.
с това съм съгласна,специално за Нов Български съм чувала,че обучението му е на доста високо ниво,именно защото с по-високи заплати дърпат най-добрите кадри от другите университети...макар че и да учиш,и да не учиш - изкарваш си изпитите,просто ако имаш желание наистина да получиш някакви знания,а не само да се водиш студент,може много да ти даде :roll: само дето и ти много трябва да дадеш.... :lol: и тъй като нямах желание да разорявам наште предпочетох другия най-добър вариант в България - СУ :P
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

Бая глупости изговориха някои от вас, чак успяха да ме ядосат и да седна да напиша отговор по темата :lol:
По повод литературата, имаше едно изказване, че почти никой, даже и учителите нищо не разбирали. Това са пълни простотии. Според мен, ако имаш кадърен учител, той ще ти обясни как да си вземеш изпита интелигентно, без да зубриш критики (или още по-жалко- теми!) оттук-оттам, като наистина разбираш за какво иде реч. Аз съм имала такъв преподавател и това, което казвам е абсолютно изпитано.
Изпитът по литература е не за да си изказваме личните мнения (те, предвид възрастта и опита ни като че ли не са кой знае колко велики, все пак), а за да се покаже грамотност, познаване на литературните произведения и умение да се изразяваш и да пишеш що-годе интелигентно. Много съм се наслушала на оплаквания от велики хора дето все ги късат, но истината е, че ако можеш и знаеш, поне 3 връзваш!
И ми е най-смешна темата с личните мнения. Както беше казал Плазмодий, ако искаш да твориш- издавай книги. Изпитът по литература не е най-удачното място да се себедоказваш, мисля си.
Аватар
don_angelitto
Постоянно присъствие
Обратна връзка:

Мнение от don_angelitto »

PrincessSuperstar написа:Изпитът по литература е, за да се покаже грамотност, познаване на литературните произведения и умение да се изразяваш и да пишеш що-годе интелигентно.
Да.
Проверяващите са умни хора. Те виждат кога някой може да мисли и да излага писмено мисълта си.
НЕ ВСЕКИ може правилно да създава, структурира и оформя някакви текстове, колкото и да се пъне. Лошото е, че грамотността, която ВСЕКИ може да придобие, у масата ученици, кандидат-студенти, а и студенти липсва. Ще ме извините, но голямо невежество се шири сред младежта за съжаление.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Последните две мнения пък мене ме ядосаха :x . Въобще не е вярно това, че ако си знаещ и можещ няма начин да не изкараш поне 3. Нямате идея колко на олимпиади по литература съм била и съм минавали на по-горни кръгове и т.н. Учителката ми по литература (която е много добър критик и е издала доста книги за кандидатстуденти и помагала по литература) лично ми е казвала, че трябва да се явя на този изпит, че съм напълно в състояние да изкарам хубава оценка, че съм много добър интерпретатор и съм грамотна, така че не трябва въобще да се притеснявам. Да, ама не. 8) Така като ме гледате не съм умряла заради тоя изпит, защото така или иначе ме приеха това, което исках. Въпросът е принципен. Не може да минават хора, които не знаят къде да сложат запетайките и пишат "вообще" "чуство" и "отвъртителем", а хора със задоволителна интелигентност и умение, както и отличен правопис, да ги късат. Но това стана прекалено офтопик. Хайде да приключваме темата за БЕЛ, защото вече стана прекалено. Никой никого няма да убеди в правотата си така или иначе.
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

Таз твоята даскалица по литература явно е с божествен произход,жалко че не чета критика
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Не е с божествен произход - просто си разбира от работата. 8) Явно обаче мен нанищо не ме е научила... :lol:
Изображение
Аватар
AngelicalEyes
В началото бе словото

Мнение от AngelicalEyes »

nestea написа:Разочарована съм от очакванията си. Прилича ми повече на робство, не виждам къде е свободата да си студент, къде бяха разказите на мои познати, че студентските години са як купон :shock: вечно заета съм с тоя университет, чудя се какво още правя тук, скучно е, доста преподаватели са надменни, имат не особено добро отношение, суховато е преподаването, на моменти си мисля, че от това дето уча нищо полезно няма да излезе, нищо няма да ми свърши работа и че знаех повече преди да вляза да уча тук :shock: може крайно да се струва на някой от вас, но това е моят поглед. Дойдох с амбиция и огромно желание, която още 1вия семестър на 1 курс изчезна някъде. явно зависи от факултета, но тъй като нямам повече право на прехвърляне имам избор или да уча това или да напусна. толкова нерви по тая специалност съм похабила, че не ми се мисли докато завърша какво ще е :?
Много съм съгласна. Тая Немска филология ми скъси живота, а съм само 1ви курс...смятай... :sad2:
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Това след като го изчете ли го казваш или... :roll:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Прочети първо всичко и тогава се радвай толкова
:roll:
Отворете сърцата си ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”