Отстранен?
Модератор: sientelo
Отстранен?
Здравейте, ако студент в СУ е остранен, поради това че не си е заплатил семестриалната такса, има ли възможност да му бъдат въстановени правата и най-важното как? 
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
По правилник на университета не можеш да бъдеш отстранен, ако преди това не е имало предупреждение за отстраняване. Освен това Ректорът или който те е отстранил, е длъжен по правилника на СУ да те изслуша да обясниш защо се е стигнало дотам.
Отстраняване за невзети изпити може да ти се наложи чак след 3 години след ликвидационна сесия, ако не си си ги взел. Също така ако си прекъснал, но не си записал после, след като ти е изтекъл периодът на прекъсване.
Отстранен за неплатена такса и незаписана година можеш да си само ако не си записал до 15ти октомври на учебната година, която трябва да запишеш. Нямат право да те отстранят по-рано и нямат право да ти откажат да се запишеш (е може да те глобят нещо, знам ли).
Ако ти мрънкат, покажи им правилника на университета или закона за ВО, където също го пише.
Отстраняване за невзети изпити може да ти се наложи чак след 3 години след ликвидационна сесия, ако не си си ги взел. Също така ако си прекъснал, но не си записал после, след като ти е изтекъл периодът на прекъсване.
Отстранен за неплатена такса и незаписана година можеш да си само ако не си записал до 15ти октомври на учебната година, която трябва да запишеш. Нямат право да те отстранят по-рано и нямат право да ти откажат да се запишеш (е може да те глобят нещо, знам ли).
Ако ти мрънкат, покажи им правилника на университета или закона за ВО, където също го пише.
Сигурен ли си в това, което казваш? Защото при мен се горе долу така:
Поуплаших се от изпитите и се отказах да ходя на тях, след това, когато ми дойде ъкъла и отидох да видя какво става, ми казаха че съм отсранен, поради неплатена такса. Ако наистина има някакъв начин да се върна, да говоря с когото и да е било, искам да знам, защото иначе кандидатстудентски дяволии отново не искам да чувам.
Предполагам можете да си представите колко ми е глупаво в момента и колко ме е срам
Поуплаших се от изпитите и се отказах да ходя на тях, след това, когато ми дойде ъкъла и отидох да видя какво става, ми казаха че съм отсранен, поради неплатена такса. Ако наистина има някакъв начин да се върна, да говоря с когото и да е било, искам да знам, защото иначе кандидатстудентски дяволии отново не искам да чувам.
Предполагам можете да си представите колко ми е глупаво в момента и колко ме е срам
До три години след като си отстранен заради неплатена такста и незаписване на следващ семестър, студентските ти права могат да бъдат възстановени с молба до декана, в която обясняваш защо и как и съответно той удовлетворява или не, но за повече подробности трябва да говориш със съответната инспекторка, както някой вече каза.
Много благодаря, утре отивам да си търся праватаXin написа:До три години след като си отстранен заради неплатена такста и незаписване на следващ семестър, студентските ти права могат да бъдат възстановени с молба до декана, в която обясняваш защо и как и съответно той удовлетворява или не, но за повече подробности трябва да говориш със съответната инспекторка, както някой вече каза.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Абсолютно съм сигурна в това, което ти написах, да! Пише го в прав текст в правилника на университета. Вземи го и им го покажи на тези, които ти правят проблем.
Кога е станало това, за което говориш? Коя сесия си пропуснал и кой семестър не си платил, кога е било?
Единствено възможно е да ти откажат, ако е минало 3 години, но дори и тогава те са били длъжни да те предупредят, а после да те уведомят за отстраняването, а явно не са го направили.
Кога е станало това, за което говориш? Коя сесия си пропуснал и кой семестър не си платил, кога е било?
Единствено възможно е да ти откажат, ако е минало 3 години, но дори и тогава те са били длъжни да те предупредят, а после да те уведомят за отстраняването, а явно не са го направили.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Прочети сам в правилника и се въоръжи с търпение да им обясниш, че трябва да си го спазят...m.v.e. написа:Става въпрос сега за втория семестър, дето почти мина. Не съм го платил.
Ако е минал някакъв срок - не може така да те отстранят, без да те уведомят за това и ти после да го разбереш.
Сигурно има някакво наказание за това, че не си платил в срок, примерно някаква глоба, обаче отстраняването е друга мярка, и си има правила, по които се прилага.
Аз не съм завършил първи курс.Възстановяване на студентски права
Отстранен студент може да бъде възстановен по преценка и със
заповед на Ректора не по-рано от 1 и не по-късно от 3 години след
загубване на студентските права, само ако има завършен първи курс
на обучение. Това право може да се упражнява еднократно. Във
всички останали случаи, студентите възстановяват студентските си
права чрез конкурсен изпит и могат да кандидатстват за специалността, в която са се обучавали, при условие, че имат
успешно завършен първи курс на обучение. На възстановените
студенти се признават положените преди отстраняването изпити. Не
се допуска възстановяване на студентските права в случаите на
отстраняване поради фалшификация на документи. Тогава
възстановяването става само чрез конкурс.
А иначе не бях уведомен. Това го разбрах, когато просто помолих един колега да попита как става прекъсването преди месец, и той ме попита за факултетния номер. След малко ми се обади и каза че съм бил остранен поради неплатена такса. След седмица отидох да видя какво става и да си взема дипломата евентуално. И там в една от папките, дето са моите документи и профил, пишеше: "Отстранен поради неплатена такса за втори семестър."
Ако наистина, това е някакво недоразумение, утре отивам да видя какво мога да направя. Предполагам че заместник декана ще ми даде информация, поне натам ме упитиха (бифши) колеги.
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
А има ли някакъв резултат? В смисъл някой който е бил отстранен успял ли е да се върне?Maleficus написа:Имаше заповед някаква като почна плащането на таксите за 2-ри семестър. Даже имаше тема за това. Заповедта беше от сорта на това, че всеки незаписал се навреме за втория семестър ще бъде остранен. Даже не се правеше разделението дали си 1-ви, 2-ри или еди-кой си курс ...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Много лошо тогаваMaleficus написа:Имаше заповед някаква като почна плащането на таксите за 2-ри семестър. Даже имаше тема за това. Заповедта беше от сорта на това, че всеки незаписал се навреме за втория семестър ще бъде остранен. Даже не се правеше разделението дали си 1-ви, 2-ри или еди-кой си курс ...