аз възнамерявам да кандидатствам за магистратура в чужбина, uk или usa, защото искам да се занимавам с научна работа, а там е меката на модерните биологични науки. интересите ми се въртят около биохимия, молекулярна генетика, молекулярна клетъчна биология, молекулярна невроимуноендокринология - клетъчна сигнализация и т.н. естествено най-интересна ми е биологията на развитието -молекулните механизми на клетъчната диференциация и сигнализацията. обаче в практиката предпочитам да се занимавам с ракови клетки, тоест генетика, биохимия, физиология на раковите клетки. другата ми страст - невробиологията, май ще си остане само личен интерес.antpanic написа:begemot_ nqma li da ni nadyha6 ne6to za MB....kaji sega si ni padnal kak e...s kakvo po-to4no smqta6 da se zanimava6 kato zavyr6i6...ima li gotini kolegi...za6to MB a ne BT ( na tova nikoi ne iska da mi otgovori)....
молекулярната биология обхваща всякакви курсове, част от които мен ако питате - безмислени. интересните неща идват 3ти и 4ти курс, като най-важното е сами да си четете каквото ви интересува - публикации, английски учебници и т.н. по сериозните предмети като биохимия, генетика, ензимология и т.н. няма български учебници, а караме по тези които се четат в целия свят. можеш да погледнеш на сайта ми съм качила само по няколко предмета (от 2-3 курс).
за колегите - аз бях приятно изненадана и съм изключително доволна от курса си /е, винаги има малки изключения/; общо взето ходя в БФ не заради лекциите а заради упражненията (които са задължителни, имаме заверки
преподавателите: има чудесни преподаватели , но за съжаление има и такива които не се харесват особено на студентите... същото се отнся и за асистените.
материалната база е супер зле, няма какво да се заблуждаваме, което е много дразнещо.
защо мб, а не бт - не зная, зависи от интересите ти. на 100 места съм казала, че според мен едното е по-научно ориентирано, а другото - по-практически, макар че нещата са заменяеми. така или иначе само с бакалавър за никъде не си ако ще се занимаваш с наука, много е важна магистратурата. 2те специалности могат да запишат сходни магистратури, само че с молекулярна биология ще си по-подготвен в някои области, понеже учим повече неща( включително повече глупости - общобиологичните дисциплини например на мен са ми излишни - зоологии, ботаники и т.н. (те и биотехнолозите ги минават ама съвсем повърхностно)).
съветвам всички преди да изберат специалности ВИЖТЕ УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ!!!!!!там пише всичко кой семестър какво се учи.
не знам колко добра подготовка дава бф на фона на чуждите унивеситети (останалите български е ясно че няма място за сравнение), но като погледнах например GRE материала който фигурира го учим, значи имаме необходимото ниво (е, поне тези които четат сериозно). теоретично сме добре, но практиката много куца поради липса на необходимото оборудване това е положението