Промените тази година

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

Бeтон написа:
radja написа:който влезе- завършва(или поне това се тиражира...)
Да, и ти не вярвай на тея тиражи. Разбира се, че всеки завършва. То ако беше така... ами направо да ви черпя всичките, че съм изкарал бакалавърската.
Това е малко извън темата, но не мога да се сдържа.
Бетон, мислиш така, защото си във ФМИ ако не се лъжа? От факултет до факултет има огромна разлика. Ето, и аз мога да кажа че при нас далеч не всеки завършва и всяка година прекъсват сума ти хора, че имаме заверки, задължително присъствие и т.н., обаче не може да си затваряме очите, че има специалности в които всичко е ей така... имам познати в други факултети, от които знам как някои хора системно не ходят на лекции, преписват на изпити или някой им пише реферати (понеже някъде не се ходи на изпит а се минава с реферат или курсова работа), нищо не знаят, а получават добри оценки, в някои случаи по-добри от тези които са чели и не преписват. не може така. според мен именно такива създават лошото впечатление, което се коментира, понеже хората обичат да коментират лошото, не доброто. аз лично съм виждала на опашка изписано "докомент" и т.н. или при редките ми пътувания в 94 съм чувала такива разговори между студенти от су, че направо ме е хващало срам...
не е хубаво в публичното пространство да казваме лошите страни, нещата от кухнята на СУ, но между нас си какво да се заблуждаваме...

а по темата:
смятам че е разумно заплащането да зависи от успеха на студентите при условие че се провеждат нормални изпити при които ще е нормално варирането на оценките а не като сега - всички отличници примерно, ходи определи кой да плаща (не съм ли утопист :))
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

plamKA написа:Прав си за много от нещата за СУ!

Имам чувството,че ако можеше щеше да се ожениш за това ВУЗ :wink: :lol: :P
Разбира се, че съм прав 8) Безпочвени неща не говоря.

Не мога да се оженя за СУ, но се чувствам екстра.

Няма да забравя една случка във влака преди 2 години и малко. Тогава още бях в меито. И пътувах за София с един приятел от машинния факултет. В купето имаше доста весела компания - двете забравих каква филолофия бяха, както и да е, двамата - португалска и една - информатика, 4-ти курс. И говориха си за лекции, за изпитите. Нямаше как да не ми направи впечатление обстановката и атмосферата, особено като я сравних с положението, в което бях тогава. Единия извади вестник и имаше една статия за варненския свободен - Варненското су :lol: :lol: :lol: И те - аа, кви са тея, за какво се мислят? Варненското су, смешка. И от дума на дума се заговори за унсс, меито, разни други... Заговорих се с пичката, която беше информатика на тема програмиране, но знания може би от първата половина на семестъра по Увод в Програмирането. Направо ме направи смешен. Какво можех да направя, като в меито има едно програмиране... не ти е работа. И я питах това в СУ кога се учи? Тя - ами забравих, беше първия семсетър. И аз на глас - "Лелее, за къде съм тръгнал?" И другите - ами виж си билета. Видях си билета, видях това-онова, размислих без колебания, реших и ето ме сега тука :D

СУПЕРСКО! :P
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

@begemot Бях изтървал едно "не" в изречението си, но ти подразбра от следващото, че съм го изтървал. Да, във ФМИ не се завършва току-тъй. А честно да си кажа, мислех, че лесно се завършва. В горния пост казах някои съдбоносни неща за мен. Мисля, че останах с такова убеждение за подобни тиражи. Но аз като човек, който никога не чака лежейки си нещата да му паднат от небето още в първите седмици ми стана ясно за какво иде реч. Но най-голямото предимство е, че като те оценят по достойнство и видиш точно отражение на положения труд, получаваш вътрешно удовлетворение. Мразя резитбите, мразя побутванията!
А някои си мислят, че това е лесно. Ама човек като учи, взема изпити и защитава проекти отстрани е тоооолкова лесно... ама направо нищо работа.

begemot_ написа:не е хубаво в публичното пространство да казваме лошите страни, нещата от кухнята на СУ, но между нас си какво да се заблуждаваме...

а по темата:
смятам че е разумно заплащането да зависи от успеха на студентите при условие че се провеждат нормални изпити
Да, не трябва да се "обнародват" нещата от кухнята.

действително сега има доста ненормални. Трудна работа да има равнопоставеност. Е не може некои да не знаят за какво иде реч да идват на изпитите, че и да ги вземат. Не е честно спрямо редовните. Примери мога да дам на момента, не си заслужава да ви занимавам.
Според мене преписването е по-големия проблем отколкото да има или да няма текущ контрол.
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да, но и това с рефератите и курсовите работи без защита е малко... там е работата че можеш да отидеш на изпит без да знаеш за какво иде реч и пак да го вземеш :shock: поне някъде /при на може да знаеш за какво иде реч и да не го вземеш 5 пъти :)/ и точно такива както и това за преписването което каза разваля реномето на университета.. и като добавим някои по-така преподаватели...

според мен ако е в интерес на университета да нямат студентите нереално висок успех /защото няма да плащат отличниците/ ще се затегнат нещата с преписването... не знам всъщност

и все пак недоумявам защо на малките ще са им по високи таксите като за тях няма по-добри условия същите са...

Изображение
Аватар
бръм бръм
Постоянно присъствие

Мнение от бръм бръм »

трябва да ни е гадно :twisted: .. това в кръга на шегата разбира се :)
Предполагам, че пак някои трябва да са първите така и така са почнали при нас все да стават промените защо да не продължат.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

бръм бръм написа:трябва да ни е гадно :twisted:
Моля изчетете, това което написахме с колегата от БФ. Не са празни дрънканици. Че са случки разни, не са закони ясно, ама не са от типа - "ей сега идвам от бар и сервитьорката кви цици имаше"

Кое е това да е гадно? Искаме всичко да е точно и всеки да знае за какво идва на лекции и излиза на изпит. Не мисля, че ми е гадно от преписвачи и предавачи на проекти с неизяснени авторски права. Но просто всичко трябва да си е по местата. Позволявам си да цитирам доц. Енева по геометрия 1 - НА КОЙТО НЕ МУ СЕ УЧИ - ДА СИ ХОДИ ВКЪЩИ!
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

колко е права доц. Енева; аз бих допълнила: на който не му се учи да си ходи вкъщи, който иска диплома от СУ да учи!

Изображение
Аватар
бръм бръм
Постоянно присъствие

Мнение от бръм бръм »

Бeтон написа:
бръм бръм написа:трябва да ни е гадно :twisted:
Моля изчетете, това което написахме с колегата от БФ. Не са празни дрънканици. Че са случки разни, не са закони ясно, ама не са от типа - "ей сега идвам от бар и сервитьорката кви цици имаше"

Кое е това да е гадно? Искаме всичко да е точно и всеки да знае за какво идва на лекции и излиза на изпит. Не мисля, че ми е гадно от преписвачи и предавачи на проекти с неизяснени авторски права. Но просто всичко трябва да си е по местата. Позволявам си да цитирам доц. Енева по геометрия 1 - НА КОЙТО НЕ МУ СЕ УЧИ - ДА СИ ХОДИ ВКЪЩИ!
не ме разбра говорех специално за промените в кандидастването и таксите и прочие. Нямам нищо против това което искате и вие даже и аз съм с вас.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

В таксите въпроса е принципен. Днес си говорехме с Арти по тоя въпрос.
Иска да протестира пред парламента за по-ниски такси. :D И му казвам, че като го видят с PSP и слушалки за ен десетки лева никой няма да му се върже. И ми каза - колкото и да е таксата, ще си я плати. И аз съм така. Просто няма мърдане. Но въпроса е, че държавата трябва да се грижи за образованието на хората си. А не кой колко пари може да отдели и дали е в стадий на просешка тояга. (нещо много гадно)
Изображение
Аватар
Maleficus
В началото бе словото

Мнение от Maleficus »

Бeтон написа:
plamKA написа:Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни! Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00, не се отнася за ВУЗ като СУ!
Ето, добре че в някои теми има поне малко да мислят трезво.
Не издържах да го коментирам това. Даже не допрочетох темата докрай. Та ... относно това, което г-н Вълчев е казал - то важи за ВУЗ като СУ с пълна сила. И беше потвърдено не от кой да е, а лично от проф. дфн Боян Биолчев в зала 1 на Ректората по време на една конференция зимата. Той във възможно най-прав текст си каза, че в СУ ще се влиза с 3.И тук аз съм напълно съгласен него. Мисля даже и, че ще се излиза с 3. Или поне със знания еквивалентни на толкова при едно нормално оценяване. Защото вътрешния контрол в СУ е равен на 0. Даже е под нулата. И изключенията само потвърждават правилото. А това че ВУЗ-овете сами ще определят приема си може и да работи на запад, само дето ние не сме нито Германия, нито Франция и при нас ще доведе до едно нещо, което същия този г-н Вълчев беше включил в слайдшоуто за висшето образование - масовизация на висшето образование. И масовизация на дипломите за висше образование. Което е и целта нали ? Повече кандидат-висшисти - повече пари за кандидатстудентски курсове (господи, мразя ги!); повече бъдещи студенти - повече такси, повече пари от държавата. И аз преди си мислех, че всички си мислят как само да оправят образованието ни, пък и държавата като цяло. От толкова оправяне ...

П.П. Съжалявам за може би резкия тон, но си имам други причини. А и това, че СУ може би все още е №1 в България не трябва да ни успокоява. Ако трябва да цитирам отново проф. дфн Боян Биолчев - "време е СУ да заеме гордо своето 1293 място измежду световните университети". Иска ми се да направят и класация на студентските кампуси :evil:
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

Фен на Ректора.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Бeтон написа:
Sunbaby написа:Ако приемем че сега се е завършвало "лесно" ,как подяволите изведнъж ще започне да се завършва "трудно" .. Дрън дрън дрън .(това не го чух само от теб) Едни ще си завършват с къртовски труд ,а други пак ще си щракат с пръсти
Ами некои не знаят каква е обстановката, но дават мнения. А особено некви от разни други вузчета като започнат да дават мнение за СУ... а.
съкровище, разсъждавах. убий ме за това, че мога да мисля.

идеята ми беше, че системата ще е подобно на немската- ако нямаш няк'фа оценка- не можеш да продължиш. или пък на японската- нямаш време да учиш за изпитите в сесията. взимаш ги ако си ходил на лекции и учил през цялото време..
На обществено место ще коментират СУ. Я да си запазят мнението за вкъщи.
(= коментар не е необходим.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

fragile написа:Фен на Ректора.
Абсолютно! Биолчев е номер едно!

Твърдо против влизането на сульо и пульо! Да си ходят в унсс и нбу...
Изображение
Аватар
martin
В началото бе словото

Мнение от martin »

Бeтон написа:
fragile написа:Фен на Ректора.
Абсолютно! Биолчев е номер едно!

Твърдо против влизането на сульо и пульо! Да си ходят в унсс и нбу...

абе да ти кажа според оценките на тестовете в УНСС няма да влазне човек с по-малко от 5 :wink:
Аватар
marrylin
Да живей словото
Специалност: туризъм

Мнение от marrylin »

martin написа:абе да ти кажа според оценките на тестовете в УНСС няма да влазне човек с по-малко от 5 :wink:

Което,както се досещаш,не означава,че се показва някакво реално ниво!За да изкараш 5 на изпит в СУ,трябва много по-стабилна подготовка,отколкото на тестовете в УНСС! :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”