Дано се смилят проверяващите над мен!
Биология - КСК - 2007
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Незнам дали някой е учил от учебника на Шишиньова за 9 клас, но аз го имам и там под общото заглавие "Реализация на ГИ" са трите урока: репликация, транскрипция и транслация. Това ме накара да се замисля, макар че репликацията наистина няма нищо общо с реализацията...
Колумб бил открил Америка... Голяма работа! Толкова е голяма, оставаше и да не я забележи!
biologia 2006-2007
Със сигурност тези които са писали и репликациа не са сгрешили! Темата от преди години не е съвсем същата има разлика!
шишиньова да ви осведомя само завежда катедрата по зоология на безгръбначните животни и е специалист по насекомите хлебарки майСаша написа:Незнам дали някой е учил от учебника на Шишиньова за 9 клас, но аз го имам и там под общото заглавие "Реализация на ГИ" са трите урока: репликация, транскрипция и транслация. Това ме накара да се замисля, макар че репликацията наистина няма нищо общо с реализацията...![]()
Re: biologia 2006-2007
каква е била формулировката точно тая година?BB написа:Със сигурност тези които са писали и репликациа не са сгрешили! Темата от преди години не е съвсем същата има разлика!
Re: biologia 2006-2007
механизми и процеси за реализиране на генетичната информацияbegemot_ написа:каква е била формулировката точно тая година?BB написа:Със сигурност тези които са писали и репликациа не са сгрешили! Темата от преди години не е съвсем същата има разлика!
Тя все пак е име и би трябвало това което пише да е вярно! Аз лично не бих подложила на съмнение знанията които ни дава, а щом тя го е написала трябва да е така! Не подценявайте преподавателите си, моля! Много голяма част да не кажа почти всички от проверяващите са на същото мнение, но за жалост има и други мнения, така че ни остава да тръпнем в очакване!
ДНК-РНК-БЕЛТЪЦИ-основен процес на ген. инф.
ДНК-РНК-БЕЛТЪЦИ-основен процес на ген. инф.
- aleksander
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
begemot_:
Точната формулировка на темата е: Процеси и механизми за реализиране на генетичната информация.
По принцип е само на едно място съм го объркал и оттам нататъка съм карал по този начин, т.е. в началото съм описал накратко какво представляват двата процеса и така съм продължил нататък. Моята тъпа грешка просто съм разменил имената на двата процеса.само на едно място ли си ги объркал или принципно? ако е второто...
Точната формулировка на темата е: Процеси и механизми за реализиране на генетичната информация.
Последно промяна от aleksander на 04 Юни 2007, 11:54, променено общо 1 път.
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.

е че същото е като преди 3 години реализиране - тоест да се осъществи програмата е транскрипция и трансплация;
предаване - това е репликация . са ще кажете тя за да се реализира трябва да се предаде - е по принцип съм съгласна, но тогава темата щеше да е формулирана по друг начин например процеси на предаване и осъществяване на наследствената информация, а от тази формулировка по всичко личи че имат предвид транскпция и трансплация. да не говорим че като контра може да се каже че репликацията не винаги е съпроводена с предаване на наследствена информация в дъщерни клетки например при политенните хромозоми и такива разни случаи има репликация без делене на клетката
пък и ако имаше репликация щеше да стане твърде дълга темата аз предполагам че репликация върви със структурата на днк нещо подобно защото нали от двойноспиралната структура там е открит полуконсервативния път и така нататък
за успокоение на тея които са я включили обаче вижте сега твърде е възможно да не го счетат за грешка, просто като допълнително написано аз мисля че оная година точно така станато ще се види. не се притеснявайте имате още един шанс и вече знаете какво е не е страшно изпит като изпит минава спокойно според мен... а освен това не стардайте особено ако не ви приемат първата година в бф няма да е голяма загуба дори много да до искате може пак светът не свършва много важно. не е задължително непременно след като завършиш училище да те приемат в университет. спокс
предаване - това е репликация . са ще кажете тя за да се реализира трябва да се предаде - е по принцип съм съгласна, но тогава темата щеше да е формулирана по друг начин например процеси на предаване и осъществяване на наследствената информация, а от тази формулировка по всичко личи че имат предвид транскпция и трансплация. да не говорим че като контра може да се каже че репликацията не винаги е съпроводена с предаване на наследствена информация в дъщерни клетки например при политенните хромозоми и такива разни случаи има репликация без делене на клетката
пък и ако имаше репликация щеше да стане твърде дълга темата аз предполагам че репликация върви със структурата на днк нещо подобно защото нали от двойноспиралната структура там е открит полуконсервативния път и така нататък
за успокоение на тея които са я включили обаче вижте сега твърде е възможно да не го счетат за грешка, просто като допълнително написано аз мисля че оная година точно така станато ще се види. не се притеснявайте имате още един шанс и вече знаете какво е не е страшно изпит като изпит минава спокойно според мен... а освен това не стардайте особено ако не ви приемат първата година в бф няма да е голяма загуба дори много да до искате може пак светът не свършва много важно. не е задължително непременно след като завършиш училище да те приемат в университет. спокс
-
smth
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ето и един контрапункт:транслацията е активен начин за реализация на генетичната програма.Репликацията е пасивен метод за осъществяване.Това изречение се сетих,че съм го чел някъде(май при ядрото) и заради това написах и репликацията.Заради това мисля,че е правилно да я има и неяbegemot_ написа:е че същото е като преди 3 години реализиране - тоест да се осъществи програмата е транскрипция и трансплация;