Биология - КСК - 2007

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

begemot_ написа:много рано бе?!?! това някакъв предварителен ли е?
мда предварителен е...
неделя 3-и юни е денят :roll:
Аватар
kiz
В началото бе словото

Мнение от kiz »

Здравейте, хора! Тази Неделя и аз ще съм на линия ,но като преглеждах темите по биология изникнаха някои въпросчета ,още повече ,че се готвя за Медицинска и нещата доста се омешват :lol: ,но се надявам с боен дух да се справя. :wink: Та става въпрос за 20 въпрос и по-точно за тази геномна изменчивост ,за която не съм чувала ,а и в учебника на Шишиньова не се намира нищо за нея, та ще се радвам мнооого ,ако някой ми подскаже какво трябва да включва. И последно ,при вируси и прокариотна клетка включват ли се болестите?
While one person hesitates because he feels inferior ,the other is busy making mistakes and becoming superior!
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

kiz написа:Здравейте, хора! Тази Неделя и аз ще съм на линия ,но като преглеждах темите по биология изникнаха някои въпросчета ,още повече ,че се готвя за Медицинска и нещата доста се омешват :lol: ,но се надявам с боен дух да се справя. :wink: Та става въпрос за 20 въпрос и по-точно за тази геномна изменчивост ,за която не съм чувала ,а и в учебника на Шишиньова не се намира нищо за нея, та ще се радвам мнооого ,ако някой ми подскаже какво трябва да включва. И последно ,при вируси и прокариотна клетка включват ли се болестите?
Геномната изменчивост е промяна в броя на хромозомите.Бива 2 вида:
-анеуплоидия-промяна с +/- няколко хромозоми: тризомия(2n+1),монозомия (2n-1),нулизомия (2n-2)
-еуплоидия-промяна с цял хромозомен набор или кратно на него-примерно 3n=триплоид 4n=тетраплоид и т.н.
не може да ги няма в учебника :la:
трябва да ги има и при генетика на човека-наследствените болести :roll:
а иначе за вирусите и бактериите-някои основни болести само :wink:
Аватар
fosilka
От дъжд на вятър

Мнение от fosilka »

След урока за вирусите има една таблица на някой заболявания причинени от вируси тя се включва.
Така като гледам СУ не искат 2-я урок -Вируси причинители на заболявания.Той се включва само за медицинските университети :wink:
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Явно под геномна изменчивост имат предвид геномни мутации. Наистина ги има при наследствените болести-генни,хромозомни и геномни мутации.

А кога ще се появи разпределението по зали?

А при насоки и пътища на еволюцията....какво е това обща дегенерация като път на биологичен прогрес? Нещо различно ли е от катаморфози?
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

Atlantida написа:Явно под геномна изменчивост имат предвид геномни мутации. Наистина ги има при наследствените болести-генни,хромозомни и геномни мутации.

А кога ще се появи разпределението по зали?

А при насоки и пътища на еволюцията....какво е това обща дегенерация като път на биологичен прогрес? Нещо различно ли е от катаморфози?
Разпределението сигурно ще излезе днес или утре. :roll:
обща дегенерация и катаморфоза е едно и също,просто различните учени го наричат различно :wink:
kacana
В началото бе словото

Мнение от kacana »

Аз да питам, тази година тъй като в теста се включва и 8 клас, каква ще е тежеста на теста и каква на темата при оформяне на оценката. И другото. В конспекта не пише,дали ти вземат теста след определено време. По рано как е било?
Hallowed are the ori.
The power and the greatness of the Ori cannot be denied.
Аватар
kiz
В началото бе словото

Мнение от kiz »

То и аз първо си помислих ,че тази геномна изменчивост е някаква правописна грешка или пък ,че е всъщност генотипна изменчивост ,иначе кой не е чувал за геномни мутации :lol: ,ама после се позачудих ,защото пише:' Геномна изменчивост. Същност. Видови-генотипна изменчивост-комбинативна и мутационна.' -и си викам я да попитам ,че някой може да го е срещнал това странното някъде из сбирщината от учебници ,защото аз уча главно по тези на Булвест ,само за 10 клас и по Просвета ,и сега инцидентно и по тези на Шишиньова.
While one person hesitates because he feels inferior ,the other is busy making mistakes and becoming superior!
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

kacana написа:Аз да питам, тази година тъй като в теста се включва и 8 клас, каква ще е тежеста на теста и каква на темата при оформяне на оценката. И другото. В конспекта не пише,дали ти вземат теста след определено време. По рано как е било?
Минали години:
теста е давал 2 точки
темата-4
(не знам дали ще е така тая година)
теста би трябвало да ти го вземат накрая като свърши изпита,едва ли по-рано :wink:
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Тема-60%, тест 40 % от оценката
kacana
В началото бе словото

Мнение от kacana »

Вече малко късно да питам, но в конспекта не са писани задължиртелни фигури и таблици, ако има такива трябва ли да споменавам нещо за тях в темата?
Hallowed are the ori.
The power and the greatness of the Ori cannot be denied.
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

Мисля че няма такива задължителни неща :arrow: пишеш си това,което прецениш :wink:
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Не е толкова фатално, ако се изпуснат, но евентуално носят бонуси.
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

Излезоха разпределенията по зали.Ама странното е,че не ми пише залата в "Персонална информация" а само тука :roll:
при вас така ли е или си го пише и в "Персонална информация"?
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

stranger_f написа:Излезоха разпределенията по зали.Ама странното е,че не ми пише залата в "Персонална информация" а само тука :roll:
при вас така ли е или си го пише и в "Персонална информация"?
От къде го изнамери??? На мен не ми пише в линка разпределение по зали...Аз съм в Ректората по това разпределение,292 зала -100 души-яко...
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”