Биология - КСК - 2007

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Неееееее :lol:
Starchild
В началото бе словото

Мнение от Starchild »

Кво ше рече 1 към 1? Наизуст ли учите? ^^
Иначе нем. =) Ама 1 към 1 нямам и намерение да ги уча. =)
And with a little pen-knife held in her hand
She plugged him through and through
And the wind did roar and the wind did moan
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

stranger_f написа:
aleksander написа:Имам един въпрос относно уроците за моно- ди и полихибридно кръстосване. Нали в решетката на Пънет се описват какво може да се случи след второто поколение. Там се получават някакви комбинации. Та въпросът ми е как се прави съотношението на фенотипа и генотипа ?
Вчера гледах решетка и нищо не ми идва наум.
ми като си направиш решетката примерно за дихибтидно кръстосване...броиш всички получени индивиди :D 16 са.
после от тях броиш кои са с 2 проявени доминантни алела (примерно A_B_)-те са 9 тоест 9/16 от всички
после броиш тези с проявен един доминантен алел (А_bb)-те са 3 (3/16)
същото е за тези с проявен другия доминантен алел(aaB_)- 3 или 3/16
1/16 са дихомозиготите ааbb
мда. а по генотипа вече гледаш всички - колко са ААББ, АаББ и т.н. защото Аа и АА както и Бб и ББ са фенотипно еднакви, но генотипно различни!

и оттам разпадането по фенотип е 9:3:3:1

обаче е хубаво за монохибридното,дихибридното и трихибридното да си ги запомниш направо за да не броиш всеки път ;)
Последно промяна от begemot_ на 16 Май 2007, 20:32, променено общо 1 път.
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
fosilka
От дъжд на вятър

Мнение от fosilka »

ми кажи речи трябва уроците да се знаят по план,да има последователност да се знае биологичните термини да се опишат...да не се пропускат...и общо взето да 1:1 :evil:
Starchild
В началото бе словото

Мнение от Starchild »

Тя последователността си е логична. =)
И термините, ако ги знаеш, ше ги напишеш. Ма чак 1:1... Кому е нужно?
Ениуей, успех. =)
Аз лично повече разчитам на редовния. ^^
And with a little pen-knife held in her hand
She plugged him through and through
And the wind did roar and the wind did moan
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

Starchild написа:Тя последователността си е логична. =)
И термините, ако ги знаеш, ше ги напишеш. Ма чак 1:1... Кому е нужно?
Ениуей, успех. =)
Аз лично повече разчитам на редовния. ^^

И аз така...ама надеждата умира последна :)
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

Когато надеждата умира, човек се ранява жестоко.
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.
Изображение
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Някой може ли да ми даде биогеографски доказателства за еволюцията? Нещо ми се губят... :?
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от scalpelo »

Интересно е след като се завърши тази специалност накъде т.е. каква може да е реализацията.Се си мисля,че освен учител друго не може да се стане с биология.Вие какво мислите?
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

scalpelo написа:Интересно е след като се завърши тази специалност накъде т.е. каква може да е реализацията.Се си мисля,че освен учител друго не може да се стане с биология.Вие какво мислите?
Мисля, че не си запознат ,явно, с материята и възможностите на специалностите,за които се кандидатсва с този предмет.Това са молекулярна биология,биотехнологии,медицина и др.Да не говорим за широкия им спектър на специализация :wink: За българия МБ е "екзотична" наука,но с късмет и знания има много добре платена реализация в чужбина и т.н..Още много може да се каже за биологията,но не мисля ,че има смисъл... :wink: Това ти изказаване според мен е обида за мен и останалите,ориентирали ли се към биология.Не, че е обидно да си учител,но не подценявай науката. :wink:

П.П. Това е наука за хора идеалисти,а не за прагматици и сухари :D
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

Това е изказване на B1Ology.
Значи,аз съм първи курс и кой знае какво не мога да ти кажа,но ще споделя впечатленията си до момента...
Знай обаче,че биологията е тежичка наука,която изисква много четене и следването не е лесно... Още повече,че в БФ са набутали и някои безсмислени предмети(като математика с невероятно заядливите си преподаватели-и по-скоро един адски ексцентричен и заядлив доцент ,който ти прави големи проблеми,къса много и ти опъва нервите до краен предел...Те всъщност много хора могат да ти опънат нервите... ). Още съм в началото,а вече имам чувството,че понякога се отдалечаваме от същината и учим всичко друго,но не и биология .
Ако сериозно обаче ти се занимава с биология,давай смело напред - за бъдещето не се притеснявай. Ако си учиш сериозно,работа и реализация със сигурност ще имаш... Казват,че в чужбина работа за молекулярни биолози имало... В България е малко по-трудно,но повтарям с желание всичо се постига - ето в Майчин дом откриха център по Молекулна медицина(точно като за нас ,молекулярните биолози... ),казват,че с Биохимия и Вирусология също имало работа(доста се бутат в тези катедри...),в Медицинска академия имаш възможност за работа,в лаборатории към болници и частни клиники(например ин-витро оплождането се извършва от биолози). Знам за биохимията към Военна болница,че имаш някаква възможност за работа ,и не само за биохимията... Хубаво е от сега да знаеш с какво точно искаш да се занимаваш.
В чужбина доста се търси нашата специалност,ако имаш желание и възможност там е хубаво да си вземеш магустратурата или да заминеш по някаква програма.

Като материална база НЕ очаквай нищо особено - ето това е болното място... Казват,че има катедри с що годе нормална база,засега не съм ги видял - по зоология е що годе свястно,по ботаника е добре... Но и още в първи курс предполагам,че е рано... Очаквах цитологията,която според мен за сега е най-смисленият и най-важен засега за нас предмет да има хубава база,уви трагедията там е пълна(не искам да те плаша де ...)
Но за сметка на това преподаването е на ниво - лекциите по цитология са уникални(компенсират упражненията ). Проф. Румен Панков е изключителен... Асистентите също са свестни...
Е,има и изключения ,като целия курс по обща и неорганична химия и математиката - там всичко е адски тъпо и е наистина мноооого зле...

p.s. За еколозите казват,че има по-голяма възможност за работа,не знам...
Но знам,че там определено се учи по-малко и натоварването им не е голямо.
ето и адреса на темата:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... sc&start=0
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

scalpelo написа:Интересно е след като се завърши тази специалност накъде т.е. каква може да е реализацията.Се си мисля,че освен учител друго не може да се стане с биология.Вие какво мислите?
ти за научна работа не си ли чувал бе? по тая логика и физиците и химиците учат за учители по физика/химия.

те молекулярните биолози и биотехнолозите и еколозите тооочно учители стават сигурно :)

Изображение
Аватар
fosilka
От дъжд на вятър

Мнение от fosilka »

Ox изпита наближава :roll: Успяхте ли да преговорите всички теми :roll:
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

Сега тези пет дни до изпита ще ми изкарат акъла, от учене.
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

много рано бе?!?! това някакъв предварителен ли е?

Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”