Предварителен изпит по математика - 20 май 2007 (коментари)
Модератор: Boromir
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Ммм да ти кажа (a+b)^2 = a^2 + b^2 си е така, само че в полето Z2. Като вземеш изпита по Висша алгебра, кажи на родителите си, да ти се извинят. Но дотогава добре са те нахранили. Гадничко. Но човек се сдухва. Какво да се прави. Друго какво реши?аерон написа:sqrt(a^2+b^2)=a+b...бях брутално напсуван от родителите ми

-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Споко. Ще ги научиш
по коридори, по стаи... всичките. С точност до плочка и парченце от мозайката.
Аз чакам Божествения да се произнесе. Снощи имаше яки амбиции да реши нещата още днес, ама сега нещо мълчи
Но определно почти няма такива. За един мога да гарантирам на 90%, че вече е влезнал. След като направи дарението и получи листа, каза - всичко ми е точно, само ей тука съм омазал леко. Не видях точно къде, ама 5,50 и отгоре не му мърдат. А пък да се ебава... защо да го прави? Разказите му изглеждаха достоверни.
Аз чакам Божествения да се произнесе. Снощи имаше яки амбиции да реши нещата още днес, ама сега нещо мълчи

Добре ве пич. И аз получих 2, обаче с два редаvasko_v_v написа:Ще напиша решения на някои задачи, които смятам за по-интересни
5) Ясно е, че т.М лежи на страната СД. Тогава кръщаваме МД=х. Тогава МС=а-х.
АМ^2 = b^2 + x^2
BM^2 = b^2 + (a-x)^2
Tогава пишем f(x)=АМ + ВМ и смятаме производната. Излиза, че има минимум в при х=а/2. Обаче търсим максимум и тъй като х е от интервала [0,а] то максимума е или при х=0 или при х=а(което е едно и също
Тогава смятаме АС + ВС. То обаче не е а+b, а е равно на b+sqrt(a^2 + b^2), не знам как сте го смятали за да получите първото
6) Нека т.К е такава точка от отсечката АМ, че АN=KN(К е между N и М).
Тогава трябва да докажем, че КМ=ВМ. <МАС=х(няма алфа на клавиатурата, <АКС=х,
<МКС=<МВС=180 - х.
<КМС=<ВМС=45
Тогава КМС е еднакъв на ВМС
В седма няма никаква идея, проста сметка. Осма е стереометрия и не ми се описва.
Девета задача ме радва, защото е елементарна, но няма да са я решили много хора. Ако в училище се решават задачи като нея т.е. задачи с по-разчупени и интересни условия, леко нестандартни, един ученик няма да се стряска като види някое елементарно тригонометрично уравнение(като 3-та) Просто ще е видял, че има и по-трудни неща. Защото съм абсолюно сигурен, че повечето кандидатстуденти си мислят, че най-трудната задача на света е 10-та задача на изпита в софийски.
10) Нека тази окръжност пресича АВ за втори път в т.Т и АС за втори път в т.S
Първото съображение е, че е изпълнено едно от двете:
1)S е между С и Р и Q e между Т и В
2)P е между S и С и Т е между Q и В
като си начертаете чертежа ще ме разберете какво имам предвид.
Действително нека допуснем противното - примерно S е между С и Р и Т е между Q и В.
Първо допускаме, че исканата окръжност не се допира до АС и ВС.
Имаме:
СМ^2 = СS*СР, но СS<CP => CP>CM
BM^2 = BT*BQ , но BT<BQ => BQ>BM
тогава CP + BQ > BC, противоречие
Нека смятаме, че е изпълнено 1)
Нека т.О е центъра на окръжността. Тогава <QOP = 180 - x ако <ВАС=х. Тогава т.О лежи на окръжността, описана около АPQ.
Но OP=OQ=радиуса на окръжността => АО е ъглополовяща на <PAQ.
Пускаме перпендикуляри от О към АВ и АС (точки М и N съответно). Тогава АОM и AON са еднакви => ОМ=ОN и следва, че PS=TQ.
АP*AS=AT*AQ => AP=TQ
Полагаме АP=AT=m, PS=TQ=t
Тогава АP + AQ = (a+b+c) - a - (PC + BQ) = 2*(p-a), където p е полупериметъра на ABC.
Тогава AM= m+t/2 = (AP + AQ)/2 = p-a и тъй като т.О лежи на ъглополовящата на <А то т.О съвпада с центтра на вписаната окръжност. И тъй като тази окръжност се допира до ВС то тя съвпада с вписаната окръжност. Това ще рече, че т.P съвпата с т.S т.е. MC и CP са допирателни,равни, => СМ=2
Малко дългичко стана, който иска да чете. Изпита мисля, че беше по-труден от миналите, май ще има доста ниски резултати. Много искам да видя резултатите върху десета задача
Все пак, да питам, практически възможно ли е през три различни точки да минат две окръжности? "Ъпсурт", нали? Еми, щом се допира в едната страна, то би следвало да се допира и в другите, как иначе. Затова окръжността е вписана. Тогава се вижда от самолет, че страната е 2.