[ФМИ]Специалности

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Ти си комплексаркото.
Виж мненията си.
Изображение
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Добре де, защо някой като ги нарече тези специалности "компютърни" и вие приемате, че е оплюл останалите, казал е, че са по-лоши или нещо такова. Напротив, всички специалности във ФМИ са добри и можеш да работиш като програмист, системен администратор и т.н. след като завършиш коя да е от тях. Просто във въпросните четири се набляга повече на обучението по информатика от останалите, в което няма нищо лошо. Мисля, че не трябва въпроси от такова естество да будят негодувание у интелигентни хора. Никой не е казал "моята специалност е най-хубава...". Няма най-хубава. Все едно да кажеш "крушите са по-хубави от ябълките...".
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Мда.
Ама гледай - кой разбрал, кой не разбрал, първата му работа да кльопне някакво мнение и после друг да се заяде и верижката нататък се навързва.
За всяко нещо е така, баси :?
Изображение
Аватар
Traqn``
От дъжд на вятър

Мнение от Traqn`` »

аз съм сигурен че няма по-добро място за информатика в България от ФМИ в СУ
в това няма никакво съмнение !!!
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Да беше видял вчера на лекцията по АВИТО с какви хай технологии работихме. 8)
безжични IP камери на 802.11, VMC модеми на Vodafone за 3G мрежи, и дъската на бъдещето бяха само част от всичкото. Писалки с маркери и с пиезо кристал и една машинка, която се залепя на нормална бяла дъска. Сканира с електромагнитни вълни цялата дъска, за да засече, кога и къде е натиснат пиезо кристала. Има няколко цвята, гъбата е на принципа на писалките. Всичко, което се рисува на дъската, се вижда на компа и може да се запази като графичен файл. Ако е писано красиво, може като текстов файл.
Изображение
aaa66
В началото бе словото

Мнение от aaa66 »

Traqn`` написа:ти не ме разбра ...
аз ти препоръчвам да си намериш поне приятелка и социален живот ... защото така като гледам най-добрия ти приятел в монитора ...
стига си хранил във форума
момчето е задало върпсо който го вълнува за специалностите .. не е търсил някой комплексар да му се прави на отворен ...
затова програмисти като тебе без социален живот жените не ги искат за нищо на света ... защото са скучни и могат всичко .. ама само в интернет :)
Хаха браво брато :wink: Нямаш си идея колко си прав за такъв тип хора.

По въпроса:
Едва ли ще се прецакаш , която и да избереш от 4-те специалности. Вярно е че са със сравнително различни учебни пласнове, но ако много искаш да учиш нещо , което не ти влиза в задължителните предмети , то нищо не те спира да го пишеш като изборен. Друг е въпроса, че задължителните предмети са толкова времепоглъщащи, че не ти остава много време за други неща. С повечко желание и учене всичко се постига де :wink:
Аз сега съм 1 курс информатика и се занимаваме цяла година със C++ и съм сравнително доволен като цяло. Тук идеята при програмирането е да те научат на ниво синтаксис. Не очаквай да правиш игри след 1-2 и т.н. години престой тук. Както някой каза тук знанията са предимно теоритични, но това далеч не е лошо и за подценяване.
Друга много добра специалност е КН - там учат Java и дотам се изчерпват разликите май. Вярно , че учат Дискретната математика в първи курс, а Висшата алгебра във 2-ри , а при нас е обратното.
Като стана въпрос за математиките само един коментар ще дам - е*али са си майката брато. МНОГО трудни.
Новите 2 специалности май също са добри и си заслужават, но няма да давам мнение, защото не съм добре запознат.
И това са специалностите , от които има смисъл във ФМИ, ако питате мен. ПМ, М са добра идея само за хора със много големи заложби за математици. Ако не сте наистина добри (под добри разбирам съзтезатели по математика) по-добре не се захващайте , защото нещата стават наистина сериозни.
А МИ също не е оферта според мен...освен ако не изгаряте от желание да станете учители. Учат нормални предмети първите 2 години, но след това се почват някакви педагогически предмети, с които едва ли някой би желал да си губи времето.
Изображение Изображение
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

От тази година нали уж се отпускат повече места за университетите ? За специалностите във ФМИ дали ще има увеличение на квотите ?
Misska Optimistka
В началото бе словото

Мнение от Misska Optimistka »

LFirestorm@gmail.com написа:От тази година нали уж се отпускат повече места за университетите ? За специалностите във ФМИ дали ще има увеличение на квотите ?
Дано,дано :lol:
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

aaa66 написа:Аз сега съм 1 курс информатика
Ако не е тайна, как се казваш? Ама много компетентни мнения даваш. Просто дума на специалист, няма накъде повече.

Само вижте:
aaa66 написа:Като стана въпрос за математиките само един коментар ще дам - е*али са си майката брато. МНОГО трудни.

ПМ, М са добра идея само за хора със много големи заложби за математици.

А МИ също не е оферта според мен...освен ако не изгаряте от желание да станете учители. Учат нормални предмети първите 2 години
Точно твоите математики ако кажеш, че са трудни...

А пък ПМ и М за хора с много големи заложби... Нямам подобни наблюдения, че е само за такива.

И накрая да дадеш дефиниция, какво е "нормален предмет".
Изображение
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Леле какъв спор се е разгорещил тук. И аз съм 1-ви курс информатика и наистина математиките са си трудни, особено ако идваш от езикова гимназия/паралелка :( Тези от математическите връзват 3-4, тук там 5, а състезателите си имат повече от 6 даже :) A по въпроса ти - ами в задължителната програма май няма DirectX програмиране, иначе Java, C++ и т.н. си има. Примерно информационни системи и КН учат в началото Java, после почват C++, докато ние цяла година си караме само C++. DirectX Програмиране - един от колегите-състезатели сега кандидатства за едно безплатно обучение към някакъв център, пращат му лесна задача и ако я реши влиза и курса е безплатен. Ако си заинтересован ще го разпитам до кога е срока и как точно може да се кандидатства.

П.С. А дано влезеш Misska Optimistka, момичетата в ФМИ никога не са излишни :) Все пак е хубаво през почивките човек да се поразсее от математика и компютри.

Edit: Бетон, ти какво учиш и кой курс си? И случайно да имаш и отговорите на контролното ми по Висша Алгебра при Чакърян в 12:00 днес ? :roll: :)
Изображение
За всякакви въпроси край специалност информатика:
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Сега подиграваш ли се? Това че с професора вчера мъкнахме кандидатстудентските работи, не означава че сме седнали на маса и е станало дума за контролното ти по ВА.
Той е уважаван човек. Долу в Ректората му отварят бариерата, Гешев го посреща...

Математика и информатика втори курс съм, учиме доста математики и не виждам, кое , както се изразиха горе - си "ебало майката", това че трябва да се учи е въпроса. На който не му се учи - да си ходи вкъщи, както казва доцентката по Геометрия 1.
Изображение
Misska Optimistka
В началото бе словото

Мнение от Misska Optimistka »

J`E`K`O написа:Леле какъв спор се е разгорещил тук. И аз съм 1-ви курс информатика и наистина математиките са си трудни, особено ако идваш от езикова гимназия/паралелка :( Тези от математическите връзват 3-4, тук там 5, а състезателите си имат повече от 6 даже :)

П.С. А дано влезеш Misska Optimistka, момичетата в ФМИ никога не са излишни :) Все пак е хубаво през почивките човек да се поразсее от математика и компютри.
:)
Опааа трудни математики...те да ни приемат перхидролените мадами от езиковите...пък после пак борба и много учене ( дано за повече от 3 ) :D
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Misska Optimistka написа:Опааа трудни математики...те да ни приемат перхидролените мадами от езиковите...пък после
яко пищови.

Системата е ясна. Не е от днес или вчера :evil:
Изображение
Аватар
Mo'Nique
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Mo'Nique »

Ще ме извинявате, да си имаме уважението, ама аз съм от търговска гимназия. Сега съм първи курс информатика и JEKO е в моя поток. Математиките ни не са трудни. Не съм гений, не съм състезател, но това не ми пречи да имам 6.Там, където нямам 6, признавам си, не съм учила когато е било времето :) Просто хората трябва да се стегнат и да учат, няма друг начин. Ако искате да преписвате и можете да го правите без да ви хванат, добре. На мен не ми харесва и не го правя, а и няколко човека ги хванаха първия семестър.
Далеч от претенциите че съм вълк, аз отказвам да блея.
Защо очакваш един мъж да плаща на други хора, за да те забавляват (в ресторанти, дискотеки, кина) вместо да му позволиш да те забавлява той лично (у тях)?
http://puresmile.blog.bg
Аватар
razor
В началото бе словото
Специалност: Математика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от razor »

Все пак е хубаво през почивките човек да се поразсее от математика
Тоа пааа, тоа пааа...
Опааа трудни математики...
Таа паа и таа пааа, влезла-невлезла ги видя отдалече трудните математики. Трудни математики няма, има МЪРЗЕЛ, има и (понякога) недобри преподаватели. И кви са тия хора от 1-ви курс дето тръбят наляво-надясно колко били трудни математиките. То кво има толкова в първи курс - Линейна алгебра, дето е напълно ясна, ДИС1, ДИС2, дето при тях няма кво толкова да се оплеска, Висша алгебра (1), дето е по-абстрактна от линейната и трябва да се учи повечко, ама с тоя учебник от 70 страници не знам за кво въобще някой се оплаква. Само аналитичната геометрия може да е проблем евентуално, щото от оная катедра повечето, за които знам са побърканяци (с изключение на Г. Станилов, доколкото разбирам). И въпреки това, ако човек си учи накрая ще си вземе изпита (стига да не трябва да учи по учебника на Петканчин от 60-та година дето е над 800 страници и си е наистина тегав...). Та кво, математиката си е фън, тъй че вземайте се в ръце и стига глупости.

П.С. Колкото до тия "компютърните" предмети, не знам кво толкова интересно намират в тях хората, според мен са бахти загубата на време. Освен ако не искате да програмирате оупън сорс, което вие не искате. Искате да станете подлоги на Micro$oft, Адоуб или някви други такива изедници. Което е жалко. Айде със здраве.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple.

=== СБОГОМ MICRO$OFT ===

=== Grothendieck Circle - сайт, посветен на Alexandre Grothendieck ===
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”