Що е национализъм?
Модератор: Плазмодий
В Стария свят не се сливат - това е френската схема за връзката с държавата, която големите, спечелили световните войни, се опитват да ни наложат. Нашата, по немски образец, е за нацията в кръвта!
Ако при теб дойде някой, който прилича на теб, говори същия език, има същите празници, но го управляват от Белград, и смята, че е българин, да не би да е сърбин?
Големи и интелигентни държави са измислили специални термини за това. В Русия казват русския и россиянин. Първото е етническата, а второто държавната нация. Има и малки епигони - срби и србиянци.
Ако при теб дойде някой, който прилича на теб, говори същия език, има същите празници, но го управляват от Белград, и смята, че е българин, да не би да е сърбин?
Големи и интелигентни държави са измислили специални термини за това. В Русия казват русския и россиянин. Първото е етническата, а второто държавната нация. Има и малки епигони - срби и србиянци.
Добре, бе Гаврошчо! И още 100 години да се запази, пак може да остане един-единствен човек, който да реши, че е българин и да е убеден в това. Да го отхвърлим ли?
Самосъзнанието е много важно нещо. Например българските евреи са се били във войните за България и това ги прави най-достойни български граждани, но нали всички те си знаят, пък и ние си знаем, че са евреи. Това ги прави различни, а не по-добри или по-лоши от нас. Знаеш, че това е едно от основните възражения, когато приемат ЗЗН и през пролетта на 1943 г. се опитват да го прилагат...
Самосъзнанието е много важно нещо. Например българските евреи са се били във войните за България и това ги прави най-достойни български граждани, но нали всички те си знаят, пък и ние си знаем, че са евреи. Това ги прави различни, а не по-добри или по-лоши от нас. Знаеш, че това е едно от основните възражения, когато приемат ЗЗН и през пролетта на 1943 г. се опитват да го прилагат...
-
Циндил-Пиндил
- Легендарен флуудър
- Ira_dei
- Драскач
Да виждаме до какъв национализъм се стига днес-пример Волен Сидеров...кво да си говорим.В почти всяко изказване той плюе ДПС...строели джамии,наричали българите гяури.Много странно как той знае винаги повече от медийте,винаги е посетил повече места и видял повече неща.Опитва се с някакви романтични-революционни речи от преди 200 години да прави партия и да се нарича националист...абе оланкоолу...а че самия той беше главен редактор на в-к Демокрация?Никой за това нищо не казва естествено...много е лесно да критикуваш другите,хубаво че не позволиха на този "патриот" и "националист" да ни управлява...щото не само че нямаше да влезем в ЕС...щяха от Света да ни изгонят като цяло...
http://upp-bg.org/ ---ТОВА Е ИСТИНАТА
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Национализъм и патриотизъм са различни неща.. Патриотизмът е любов към родината, а национализмът е отричане на качествата на другите народи. Ще си позволя да цитирам Айнщайн: " Национализмът е детска болест, дребната шарка на човечеството."
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Национализмът е съзнателно чувство на принадлежност към дадена нация и съзнателна подкрепа на националната държава и/или на националната доктрина. Национализмът е идеология, ориентирана към запазване или подкрепяне на съществуването на дадена нация и е тясно свързан с идеята за държавността. Националистите смятат формирането на нация и съответно на национална държава като висша стъпка и крайна цел на развитието на народа, към който принадлежат.
Дъждът върху лицето, май не си много наясно с нещата.Патриотизъм означава любов, обич към родината, възхищение от националните постижения, природни и други дадености.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Възможно е да не съм наясно, аз така го разбирам. Това което е било едно време се е променило. Сега национализмът е по- скоро нещо негативно. Като идея и определение може да звучи добре, но хората не се влиаят от определения, а имат собствена нагласа и разбиране.. струва ми се малко като комунизма който всъщност е утопия.. освен в Китай изглежда.
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
За жалост, доста хора го разбират погрешно.Дъждът върху лицето написа:Възможно е да не съм наясно, аз така го разбирам.
Точно в това е големия, огромния проблем!
Но хората не са виновни. Всъщност, виновсни са,
защото се поддават на манипулация от страна на вестници, телевизия и т.н!
Ако телевизията каже, че е полезно да се хвърлят хората скалите
в пропастите, щото е полезно, те ще започнат да се хвърлят!
Аз съм и патриот и националист, и се гордея с това!
- Дъждът върху лицето
- Стенограф
- Обратна връзка:
Не само според мен е така. Мога да цитирам Достоевски, Еренбург, Добролюбов, а вече цитирах и Айнщайн..
Аз също съм патриот, много обичам родината си, но за мен национализмът е друго..
Аз също съм патриот, много обичам родината си, но за мен национализмът е друго..
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Обърни внимание на това, какви са били и кога са живели.
Първите трима са руснаци, живяли по царко време. Нали знаеш,
че руснаците и досега се чудят как да премахнат републиките,
влизащи в състава на Руската федерация.
Четвъртият е евреин. Това е достатъчно,
за да разбереш защо са имали друго мение за национализма.
Първите трима са руснаци, живяли по царко време. Нали знаеш,
че руснаците и досега се чудят как да премахнат републиките,
влизащи в състава на Руската федерация.
Четвъртият е евреин. Това е достатъчно,
за да разбереш защо са имали друго мение за национализма.