[игра]проверете знанията си по литература

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

"Нощта ражда из мъртва утроба / вековната злоба на роба" - Гео Милев и "Септември" ? :roll:
Connecting
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Connecting »

Изградена върху опозицията мрак-светлина одата ,,Паисий" очертава фигурата на преобразователя на времето.Героят е представен на фона на "тъмнини дълбоки","среднощ"...Образът на "драскача" и "тъмния монах" отстъпва място на "библейския пророк",застанъл в центъра на света,а не в периферията.Сменена е цветовата символика.Тъмнината отстъпва място на светлината.Паисий се изправя с/у хаоса и дори застав анад битието,за да сътвори ново.Чрез магическото действие на една фраза,подона на библейската "Да бъде светлина", демиургът извършва чудото:"От днеска нататък българският род,история има и става народ!''
ИзображениеИзображение
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Хм..интересно.
И сега кой задава въпрос? :roll:
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

impreza написа:Изградена върху опозицията мрак-светлина одата ,,Паисий" очертава фигурата на преобразователя на времето.Героят е представен на фона на "тъмнини дълбоки","среднощ"...Образът на "драскача" и "тъмния монах" отстъпва място на "библейския пророк",застанъл в центъра на света,а не в периферията.Сменена е цветовата символика.Тъмнината отстъпва място на светлината.Паисий се изправя с/у хаоса и дори застав анад битието,за да сътвори ново.Чрез магическото действие на една фраза,подона на библейската "Да бъде светлина", демиургът извършва чудото:"От днеска нататък българският род,история има и става народ!''
Извинявай, ама айде по-човешки въпроси...Като ги прочета ей такива клиширани глупости и се изприщвам...все си мисля, че тия завъртяни измишльотини някой ги пише, само за да се прави на умен... Нека е вапрос-факт, отговор-факт... Тоя тип въпроси са субективни... Това, че раждане и нова, месианска мисия са застъпени в "Септември" си е съвсем вярно... хубаво, и в "Паисий"...ама всеки си има виждане - аз може тия мотиви да си ги откривам и у Вапцаров, и у Ботев, и у Талев... Айде да са въпросите само с един отговор, а? :roll:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Connecting
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Connecting »

Но според Валери Стефанов е това....значи слушам него ах :lol:
ИзображениеИзображение
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аз не отричам, че това е вярно... Но литературата не е точна наука...литературата ако питете мен /не че ме питате :wink: / е изкуство. Нещата са субективни, затова на тоя въпрос аз си мисля, че няма САМО ЕДИН отговор :roll:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

TimShel_Girl написа: Извинявай, ама айде по-човешки въпроси...Като ги прочета ей такива клиширани глупости и се изприщвам...все си мисля, че тия завъртяни измишльотини някой ги пише, само за да се прави на умен... Нека е вапрос-факт, отговор-факт... Тоя тип въпроси са субективни... Това, че раждане и нова, месианска мисия са застъпени в "Септември" си е съвсем вярно... хубаво, и в "Паисий"...ама всеки си има виждане - аз може тия мотиви да си ги откривам и у Вапцаров, и у Ботев, и у Талев... Айде да са въпросите само с един отговор, а? :roll:
Абсолютно съм съгласна. Даже предлагам въпросите, които се задават да са по-скоро любопитни факти, отколкото играта да се превръща в едно сравнение кой по-сложна тема е написал. В крайна сметка трябва да го има и елементът "забавление" :P :wink:
Изображение
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

ахах айде един от клишираните въпроси ? При кой автор характеристиката на героите се свежда до "мъгливата макабрическа другост " ;) Тоя Валери спирка няма .. ;) и за по-запознати какво означава Макабър ;)
In vino verittas
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Абе вие хора защо го четете тоя чавек? Не ви ли заболява главата? :wink: Аз лично чета по-човешки анализи...
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Faith написа:
TimShel_Girl написа: Извинявай, ама айде по-човешки въпроси...Като ги прочета ей такива клиширани глупости и се изприщвам...все си мисля, че тия завъртяни измишльотини някой ги пише, само за да се прави на умен... Нека е вапрос-факт, отговор-факт... Тоя тип въпроси са субективни... Това, че раждане и нова, месианска мисия са застъпени в "Септември" си е съвсем вярно... хубаво, и в "Паисий"...ама всеки си има виждане - аз може тия мотиви да си ги откривам и у Вапцаров, и у Ботев, и у Талев... Айде да са въпросите само с един отговор, а? :roll:
Абсолютно съм съгласна. Даже предлагам въпросите, които се задават да са по-скоро любопитни факти, отколкото играта да се превръща в едно сравнение кой по-сложна тема е написал. В крайна сметка трябва да го има и елементът "забавление" :P :wink:
А само трябва да се разберем какво точно значи "любапитни" въпроси... :roll: От типа "какво правела Мина, когато Яворов я видял за пръв път" ли? :wink:
Аватар
Faith
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Faith »

Ми... що не :) Абе въпроси тип викторина ;)
Примерно първият въпрос на Мила беше хубав, защото е нещо, което те кара да се поразровиш, да потърсиш отговора ;)
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

TimShel_Girl написа:Аз не отричам, че това е вярно... Но литературата не е точна наука...литературата ако питете мен /не че ме питате :wink: / е изкуство. Нещата са субективни, затова на тоя въпрос аз си мисля, че няма САМО ЕДИН отговор :roll:
Права си, но но провеждащите изпита и преподавателите в университета явно им е по-лесно така :(
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Много им здраве на проверяващите. Аз обичам литературата именно защото се базира на лична, свободна интерпретация, а не на закостеняли префърцунени лафове на не знам си кой... Ще я карам на мозък, импровизация и лека доза творчество, пък те ако искат да ме срежат, задето не съм се вкарала в умни и заучени рамки :roll:
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Е, ти ако влезеш в СУ и без това ще трябва да влизаш в разни рамки за да си изкарваш изпитите... Ако не се лъжа Crematory беше писала за това преди време.
medicate, medicate
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Те да ме приемат, пък ще видим... :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”