Еразмус -или за едно безхаберие
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Брат ми е в Белгия сега по Еразмус...наистина е пълно информационно затъмнение и много нерви! Много късно ти казват нещата.Трябва постоянно да даваш зор...по-добре някои неща директно с приемащия университет да си уговориш, че иначе е голям зор. Питай за общежития. От тук твърде късно ще ти кажат, че ако ти не си кандидатстваш не ти е предвидено такова.
-
n_a_d_e_j_d_a
- В началото бе словото
Здравейте
Аз също миналия семестър си подадох документите по програма Еразъм -след като два месеца едва ли не през ден ходих до Международния отдел в СУ, накрая разбрах, че тея хора изобщо не си вършат работата... Не знам дали ги мързи - какъв ти мързел?! -те работят от понеделник до четвъртък от 10 до 12 ч (да не говорим,че понякога към 11 ч ходят да пият по едно кафе)
Разочарована съм от цялата тромава администрация в университета и въпреки всичко и този семестър си подадох документите по същата програма
Пожелавам късмет на всички,които са кандидатсвали и според мен, директният контакт с приемащия университет от ваша страна ,е незаменим 
Разочарована съм от цялата тромава администрация в университета и въпреки всичко и този семестър си подадох документите по същата програма
-
n_a_d_e_j_d_a
- В началото бе словото
Здравейте
След продължителна кореспонденция директно с университета в Каен /Франция/, най-накрая в началото на септември заминавам за Франция
Въпросът ми е за размера на степендията-колко евро ще бъде през учебната 2007-2008,защото аз не успях да намеря никъде из сайта на Софийския университет информация
Благодаря ви предварително 
Въпросът ми е за размера на степендията-колко евро ще бъде през учебната 2007-2008,защото аз не успях да намеря никъде из сайта на Софийския университет информация
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Ох. Във Франция дават много малко пари за стипендия....
Една позната беше в Лил, зимен и летен семестър - 220 евро на месец, едва се справяше. А сега каза, че е хванала по-висока стипендия, защото когато е отишла, не сме били в ЕС. Студентите от държави на ЕС там взимали 150 евро.
Те в София не стигат, па във Франция...Но се надявам да ти дадат повече, де, сигурно зависи от университета. Но по принцип знам, че дават малко.
Една позната беше в Лил, зимен и летен семестър - 220 евро на месец, едва се справяше. А сега каза, че е хванала по-висока стипендия, защото когато е отишла, не сме били в ЕС. Студентите от държави на ЕС там взимали 150 евро.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
500 Евро на месец за Финландия. При скромен начин на живот, покрива около 2/3 от разходите. При нормален - половината.
Администрацията изисква специално отношение, но не се оплаквам (особено от Жулиета Борин, Цецито Богданов е малко по-голям чешит, особено ако му досаждаш, само че ако не му досаждаш, се пропускат някои неща
)
Администрацията изисква специално отношение, но не се оплаквам (особено от Жулиета Борин, Цецито Богданов е малко по-голям чешит, особено ако му досаждаш, само че ако не му досаждаш, се пропускат някои неща
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- sientelo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами моята стипендия миналия зимен семестър в Гърция беше май около 250 някъде и ми стигаха при положение че имах безплатен стол и дефакто плащах само наем за общежитие и транспортни разходи. Иначе сега след като се върнах подписах още два допълнителни анекса за финансиране и така общият размер на стипендията достига до окол 500 евро на месец и така като гледам май това е таванът за всички страни
Друг е въпросът че вече стандартът на живот е много различен в отделните страни.
Като птичка в небесата 
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Re: Еразмус -или за едно безхаберие
sientelo, какво ще кажеш за обучението в Гърция и изобщо на какво ниво е образованието там? Също ме интересува как стои въпросът с изпитите, които се пропускат през периода, в който не си в България.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
and persue that flighty temptress, adventure.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Обратна връзка:
Седрик, в моя факултет не се признават изпитите, държани в чужбина по време на Еразмус, дори да си избрал там предметите, които са ти трябвали за семестъра тук. Държиш ги пак. Не знам в другите как е.
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Амиии, сложно е. Няма единна стратегия на университета по тоя въпрос - във ФЖМК не ми признаха нищо, при все, че държах 13-14 изпита в Юваскюла. Вярно, че предметите бяха доста различни, но все 1-2 можеше да минат. В социологията ми признаха един изпит, за което съм благодарна - само че тогава нещата се случиха благодарение на свястната асистентка, която се хвана за главата, като разбра, че не са ми признали нищо в другия факултет.
Като цяло обаче, от това, което съм чувала, по-скоро НЕ признават изпити и всичко зависи от конкретните преподаватели - отиваш, показваш им списъка с нещата, които си взел и ги питаш: "Така като гледате, дали нещо от това може да ми бъде признато?" и... шанс.
Като цяло обаче, от това, което съм чувала, по-скоро НЕ признават изпити и всичко зависи от конкретните преподаватели - отиваш, показваш им списъка с нещата, които си взел и ги питаш: "Така като гледате, дали нещо от това може да ми бъде признато?" и... шанс.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Та като стана въпрос за признати изпити -
Какво мислите за следния случай:
Факти:
1) Държан изпит по даден предмет в СУ.
2) Подадена молба за признаване в друг факултет на такъв изпит - още първи курс.
3) Одобрена молба и изпитът е признат като се държи трети курс!!!
4) Междувременно се променя процедурата за признаване на изпити (иска се изричното съгласие на преподавателя по предмета)
5) В трети курс преподавателят отказва да признае всякакви изпити освен неговите.
6) Стига се до ситуация, в която вече признат изпит по една процедура се обявява за невзет и не се признава по нова процедура. Студентът счита изпитът за признат и изненадващо за него се оказва, че след сесията той има невзет изпит, защото просто не се е явил на изпит, който му е бил вече признат, не е посещавал лекции( и упражнения)
Ще се радвам на всякакви мнения и предложения за абсурдната ситуация?
Какво мислите за следния случай:
Факти:
1) Държан изпит по даден предмет в СУ.
2) Подадена молба за признаване в друг факултет на такъв изпит - още първи курс.
3) Одобрена молба и изпитът е признат като се държи трети курс!!!
4) Междувременно се променя процедурата за признаване на изпити (иска се изричното съгласие на преподавателя по предмета)
5) В трети курс преподавателят отказва да признае всякакви изпити освен неговите.
6) Стига се до ситуация, в която вече признат изпит по една процедура се обявява за невзет и не се признава по нова процедура. Студентът счита изпитът за признат и изненадващо за него се оказва, че след сесията той има невзет изпит, защото просто не се е явил на изпит, който му е бил вече признат, не е посещавал лекции( и упражнения)
Ще се радвам на всякакви мнения и предложения за абсурдната ситуация?