Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Аватар
Darksorrow
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от Darksorrow »

това, предполагам, няма начин да не си виждала вече. ама аз да си покажа...

ако е същото - сори, в момента не ми се занимава да сравнявам чертичките :)
Изображение

Fcuk you, I won't do what you tell me
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Не, не бях попадала на него. Благодаря много! :D
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Колеги!
Как ви звучи 19 май за "бала"? Имаше идея за 12-ти, но стана проблем и засега е 19-ти. Ще наемем читалня в Студентски. Очаквам 100 % присъствие :D :P 8)
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
n_a_d_e_j_d_a
В началото бе словото

Мнение от n_a_d_e_j_d_a »

Здравейте :) Искам да ви попитам чували ли сте за някой ,който да е учил нещо друго и да се е прехвърлил Китаистика :) Аз уча География и съм втори курс, но много искам да уча китайски език. Прочетох почти всичко, което сте написали тук, във форума ви и разбрах,че ако искам сериозно да се занимавам с езика,трябва или да си зарежа Географията,или да да съм ....мноооого умна ;) Благодаря ви предварително за информацията :)
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Мисля, че самата Син се е прехвърлила. Тя да ти каже. Но за теб е късно вече, можеш да се прехвърлиш само след първи курс. Ако отпускат бройки, виж дали става да запишеш втора специалност и после зарязваш географията и така...макар че не съм много сигурна дали става точно този номер.
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Да, прехвърлих се от политология в китаистика, но това е възможно само след първи курс, доколкото знам. За всеки случай разпитай Мария Тодорина, тя е инспектор на ЦИЕК. Иначе изискването е за мин 4.50 на кандидатстудентския по език, класират те по успеха от настоящата специалност. Това е. Ако имаш още въпроси, питай.
Едит: А за втора, много силно се съмнявам да пуснат китаистика, но знам ли.
Едит2: Ако просто искаш да се занимаваш с езика, а не да ставаш филолог, скоро ще стартира интитут Конфуций, където ще има курсове, водени от нашите преподаватели.
Mama na Maxim
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Mama na Maxim »

Здравейте,
Преди влизах като Сагита, но, не знам защо, не ми приема ника, затова и промяната.
Искам да предложа на вниманието ви един сайт за Китай с покана да се включите кой с каквото пожелае:

http://www.china-18sou.edax.org
Аватар
slavena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от slavena »

Искам да задам едно въпросче. Дано някой знае... Вярно ли е, че ако заминавам и съответно прекъсна, си губя студентските права, ако имам невзет изпит?
Don`t eat yellow snow!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Не е вярно. За всеки случай попитай Тодорина, но доста хора са си взимали изпитите на септември след като се върнат.
Аватар
slavena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от slavena »

Мерси много, дано да си права. Ще питам утре за всеки случай. Че нещо никак не ми се учи по езикознание при Гогова...
Don`t eat yellow snow!
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Имам няколко въпросчета, които предполагам, че ще ми се изяснят след записването, но нямам търпение и ще питам тук.

1) Уводният курс - какво точно представлява? Казвали са ми, че се учат различните тонове. Труден ли е, с каква продължителност е?

2) Учебници и други учебни помагала - до колкото знам учебникът по китайски е на английски, което не е проблем. Колко горе долу струват всички необходими учебници за първи курс? Също така имам и Оксфордския Китайско-Английски и Английско-Китайски речник, бяха ми го подарили за един рожден ден, той ще свърши ли работа или трябва да си купувам друг?

Благодаря предварително :)
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Здравей, здравей!

Значи, на уводния курс не се учат само тоновете, а и всички основни неща, как се пишат йероглифите и т.н. Да е труден, не е труден, освен ако много не се шокираш от сблъсъка с китайския. Просто от ден за ден си се подготвяш, пишеш си домашно ако има, учиш си. Би трябвало да продължи от 15 септември до 1 откомври. Учебниците или си ги снимаш, или си ги ползваш направо от библиотеката, не е ясно кои точно ще ти трябват, защото не се знае докъде ще стигнете през годината. Речникът върши работа, не е най-добрият, но за 1-ви курс е идеален.

:D
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Като започне учебната година, питайте горните курсове, ако не , аз като си дойда през декември ще ви дам компютърен речник, много добър :P
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Мерси за инфото. А компютърният речник как се казва? Според мен би трябвало да го има някъде из торентите.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

За речник, аз ползвам Wenlin и нямам забележки, малко дървен интерфейс, може би, ама като съдържание според мен е много много добър. Други хора ползват и други речници и също са доволни, аз не съм ги пробвал.

Иначе препоръчвам да се проверят и два онлайн речника,
http://www.dict.cn
http://hua.umf.maine.edu/Chinese/search.html

И на двата има доста примери, първият е много по-богат, на втория може да се слушат по цели изречения, което особено в началото, докато учите произношението, е много ценно.
Заключено

Обратно към “ФКНФ”