Партизани скараха депутатите

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Партизани скараха депутатите

Мнение от Vintersorg »

Тези дни парламентът гръмна от предложение на червен депутат да бъдат върнати привилегиите на "активните борци срещу фашизма" и те да се признаят като участвали във Втората световна война.
Ред въпроси изникват и ми е интересно вашето мнение.

-Имало ли е в България фашизъм?
-Доколко активни (не полово) са били активните борци?
-Трябва ли да се поставят под общ знаменател с бойците, защитавали българското по бойните полета?
-Не мирише ли пак на популизъм покрай изборите?

Коментирайте!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Ако вярваме на старите учебници по история, преди 1944г. в България е имало само фашисти и партизани. Просто и ясно :P
Да се говори за фашизъм в България ми се струва малко несериозно. Вярно е, че някои правителства, като тези на Александър Цанков и Кимон Георгиев, се доближават доста до диктатура, но не се стига до национализация на собствеността например, което е характерна черта както на фашистките, така и на комунистическите режими.
Колкото до активните борци - че е имало и такива имало е, но мнооого по-малко отколкото ги изкарват комунистите след девети. След навлизането на съветската армия броят на партизаните скача повече от десетократно (май). Не знам во момента дали има живи истински активни борци, т.е. истински партизани, които са партизанствали по време на войната, както и червени дисиденти.
За какви привилегии по-точно иде реч?
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

По 68 лв. социална пенсия, безплатни лекарства и транспорт, както и някое банкетче за девети май...
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

pora_e_priqtel написа: но не се стига до национализация на собствеността например,
:shock:
Защо на прадядо ми са му застреляли тогава кравата, че не я е давал в ТКЗС или квото е там?!
Иначе по тая тема не мога да говоря, нищо не знам :wink: Просто за това се зачудих с национализацията :?: И ако не е имало национализация, сега защо има реституция?
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Пора говореше за времето преди 9 септември...

На дядо ти кравата си е отишла след това, когато правят кооперациите насилствено по съветски модел...
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

А, ясно :lol:
Извинявам се, казах си, че тоз период не ми е ясен :oops:
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

ОК, ето според мен на кратко:
1. не точно
2. *** ли ги (не полово), предполагам е имало доста различни
3. отново: имало е различни, и немалка част от тях са били комунисти - предполагам за тях иде реч по принцип, щото от другите не мисля че са оцелели много...
4. едва ли! мирише на нещо жалко според мен! да се прицелим в таргет групата от 5 дядовци в клуба на партизанина в Монтана ... :? :x
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Фашизъм е имало. Много малко от "активните борци" са наистина активни. Но това е нормално за нашата мила родина, след освобождението около 200 хил. души са взимали пенсии като борци за освобождение. Те ако бяха толкова ехеее... С тази доста безсмислена акция БСП се опитва да си мобилизира електората. Но на мен по никакъв начин не ми пречи, че ще облекчат малко старините на шепа хора. Не се съмнявам, че поне една част от тях го заслужават.
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

омг! и ти почваш да говориш като тъп популист! не искам да те обиждам ама точно така звучиш! все едно държавата е едно зло, което стиска парите и не ги дава на хората и т.н. ...
айде моля ти се! :shock: :x
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Ми тя държавата по принцип е това, но не съм казал нищо в този смисъл в горния си пост :roll:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Екоиздънка!
Фашизмът не е като нацизма, напр. не е антиеврейски!
В България е имало различни малки фашистки и нацистки организации, но те никога не са управлявали. Комунистите напр., свалят правителство на традиционно русофилски партии, оглавявано от племеника на Ал. Стамболийски - Константин Муравиев. После убиват чрез Народния съд племенника на Иван Вазов. :twisted:
Нацистите и фашистите не правят никъде национализация, но контролират чрез държавата частното производство, поради войната.
Партизани, разбира се е имало. Първият е Иван Козарев, хванал шумата още преди германското нападение над СССР. Има и отряди, но акциите им са смехотворни - незащитени села, стада, мандри - оттук израза: "Тва да не е мандра!". Те наистина са борци срещу фашизЪма, но за какво? Да се сравняват с професионални военни, воювали на фронта срещу Вермахта е обидно за последните!
Такива работи... :roll:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Сигурен ли си, че при нацисткия и фашистките режими не е имало национализация? :?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Да, освен ако нямаш предвид еврейска собственост... :wink:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Хмм, а в Италия? Или в латиноамериканските диктатури?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Какво е национализирано в Италия? А защо смяташ латиноамериканските диктатури за фашистки? Това са невинни :wink: авторитарни режимчета.... Пиночет, аржентинските генерали дето Татчер ги разхвърля като куцо пиле домат и т.н. Не всяка диктатура е фашизъм - напр. комунистическата... :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “България”